kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

Budapest100 2016

Idegenek házaiba is benéznek majd: itt olvashatsz a tavaszi program részleteiről

Idén ez a városrész lesz a kiemelt célpont.

Forrás: Femina/MTI/Budapest100

A Budapest100 elnevezésű kezdeményezést, vagy ahogy a szervezők nevezik, civil városi ünnepet 2011 óta rendezi meg az OSA Archívum ötlete alapján a KÉK - Kortárs Építészeti Központ, évente mintegy 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és több tízezer látogatóval.

A Szent István körút házai

A program célja a százéves budapesti épületek köszöntése, melyben önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók vesznek részt, a nyitott házak hétvégéjén pedig nemcsak a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathat el a közönség, de elhanyagolt, illetve a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakba is.

Emellett persze a kapuikat, ajtóikat kinyitó idegenek otthonaiba is be lehet pillantani, legalábbis azokéiba, akik csatlakoztak lakásaikkal a programba.

Idén a Nagykörút lesz a főszereplő

A pesti Nagykörút lesz a Budapest100 építészeti projekt fő helyszíne az idén. Az április 16-17-i programhoz - mely a százéves házakat mutatja be - a nagykörúti épületek koruktól függetlenül is csatlakozhatnak.

A 120 éves, több városrészen áthaladó útvonal mentén számos kulturális, történelmi, építészeti és várostörténeti emlék található.

Az idei Budapest100 nemcsak ezeken vezeti végig az érdeklődőket, de megteremti a közös diskurzus lehetőségét is a szakmabeliek és a civilek között.

Az építészek, tájépítészek, urbanisták és az örökségvédelem hívei által szervezett programok lehetőséget kínálnak annak megvitatására, hogy ki milyennek szeretné látni a Nagykörutat. A találkozókkal a szervezők szeretnének hatást gyakorolni a döntéshozókra is, elindítva a régi épületekről és az új szemléletű várostervezésről szóló párbeszédet.

Válassz!
Társasházban laksz?
A társasházakban több dologra kell odafigyelni, mint ahogy azt az ember eleinte gondolná.

A szakmai konzultáció és a civil programok mellett a Budapest100 továbbra is fontosnak tartja a Magyarországon rejtőző magántörténetek feltárását, de szeretnék segíteni a Nagykörúton élők, boltjaikat itt üzemeltető vállalkozók és a bérlők közösségének kialakítását is. Ennek érdekében javaslatokat gyűjtenek a körúti üres, elhanyagolt üzlethelyiségek újrahasznosítására és a közlekedési problémák megoldására is. További információt a program honlapján találsz.

Kép: wikipedia.org, Barna Rovács.

Illegális rezsicsökkentő módszerek - Így kerüld el, hogy megvádoljanak

Manapság egyre gyakoribb az áram és gáz illegális vételezése. Amelett, hogy szabálytalan, még életveszélyes is! 

Még nincs hozzászólás

Különös házak

Világszerte egyre népszerűbbek az alternatív otthonok. Nézd meg őket képeken!
Otthon

Év háza 2015

Megmutatjuk az Év házát és a további díjazottakat is. Nézd meg képeken az ország legszebb házait!
Otthon
Otthon dokumentumtár
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.