A nagyi 12 leghasznosabb praktikája a konyhába

A kelleténél több só került az ételbe? Hiába kevergetted, így is odaégett? Íme, a nagyi legjobb praktikái, amelyekkel megmentheted az ebédet!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legjobb háziasszonyokkal is előfordul, hogy a levest - amelyet akár csukott szemmel is el tudnának készíteni - túlsózzák, a kelleténél több zsírt használnak, vagy odaégetik az olyan ételeket, amelyeket már századszor készítenek.

Ha te is kerültél már hasonló helyzetbe a konyhában, nem kell részletezni, milyen tehetetlennek is érzi magát az ember az elrontott ebéd láttán. Pedig ilyenkor is van mit tenni: például kölcsönkérni néhány hasznos praktikát a nagyitól!

Praktikák, ha túlsóztad az ételt

A sótlan étel ízét könnyű helyrehozni, ha viszont a kelleténél többet használtál a belőle, már kissé nehezebb a helyzet - de nem lehetetlen! A levesek esetében például egyszerűen és gyorsan mérsékelheted a sós ízt azzal, ha vizet öntesz hozzá, és újra felforralod. Ha ez nem segít, vagy a leves már így is híg, verj habbá egy tojás fehérjéjét, majd a habot keverd a levesbe. Amint megkocsonyásodott, vedd ki - a tojásfehérje magába szívja felesleges sót.

Ha rántott vagy habart levest sóztál túl, reszelj bele egy kisebb darab nyers krumplit, forrald fel az ételt újra, majd adj hozzá ízlés szerint fűszernövényeket, például friss petrezselymet vagy zellerlevelet. Az almaecet szintén hatékony fegyver a túl sós íz ellen: keverj el benne annyi cukrot, hogy híg oldatot kapj, majd ezt kávéskanalanként adagolva keverd a leveshez. Közben folyamatosan kóstolgasd az ételt, és csak annyi cukros almaecetet használj, amennyi semlegesíti a túl sós ízt.

Tudtad?
Ha nem a sóval, hanem a cukorral bántál túl bőkezűen, az almaecet ekkor is segít. Egy kávéskanálnyit keverj el belőle az ételben - ezzel nemcsak az édes ízt mérsékelheted, hanem az étel ízét is intenzívebbé teheted. Ha nincs kéznél almaecet, citromlevet is használhatsz.

Ha túl zsírosra sikerült az ebéd

A zsírral is könnyű bőkezűen bánni. Ha a kelleténél többet használtál belőle a leveshez vagy a pörkölthöz, hűtsd le az ételt: a felesleges zsír megdermed a tetején, amit egy kanállal könnyedén eltávolíthatsz.
Ha nincs lehetőséged megvárni, amíg teljesen kihűl az étel, használd a salátát. Néhány nagyobb levelet márts az edénybe, majd azonnal vedd is ki őket - néhány pillanat elég, hogy a felületükre rárakódjon a zsír.
Ha nincs kéznél salátalevél, a jégkocka is megteszi, de ez esetben is ügyelj a gyorsaságra, valamint arra, hogy ne legyen túlságosan forró az étel. Az erőlevest érdemes teljesen zsírtalanítani tálalás előtt. Ehhez a legjobb a papírszalvéta: a kész levest 10-20 percig pihentesd, majd a felületén húzz végig egy papírszalvétát, így minden felesleges zsírcseppet felitathatsz.
Ha a mártás sikerült túl zsírosra, egy csipetnyi szódabikarbónát keverj el benne.

Ételmentő praktikák, ha odaégett

Ha az edény belső felületének zománca sérült, vagy éppen a nem megfelelő erősségű lángot használod főzés közben, könnyen előfordulhat, hogy leég az étel. Ha megtörtént a baj, a fazék tartalmát óvatosan öntsd át egy másik edénybe, de nagyon vigyázz arra, hogy a leégett részből egy kevés se kerüljön át. Ezzel a megoldással elsősorban a kevésbé lepirult ételt mentheted meg. Ha az egészben sült húst sikerült odaégetned, azt is helyezd át egy tiszta edénybe, és a még menthető húsról távolítsd el a túlzottan megpirult részeket.



Hogyan érheted el, hogy a lesült ételnek biztosan ne legyen kellemetlen íze? Először is tedd egy tiszta lábosba, majd piríts néhány szelet kenyeret.

Ezeket óvatosan fektesd az étel fölé - például egy rácsra, amelyet az edényre helyeztél -, végül takard le az egészet egy konyharuhával, és hagyd úgy 10-15 percig. A kenyér semlegesíti majd a a kellemetlen aromákat.

Kenyérrel az égett szag ellen
Ha tepsiben égett meg az étel, először az égett szag megszüntetéséről gondoskodj, ahelyett, hogy azonnal nekifognál felkaparni a lesült részt. A zsírhoz adj néhány kisebb darab, felvágott vöröshagymát vagy száraz kenyérhéjat - mindkettő magába szívja az égett szagot.
Ezt is szeretjük