kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

A legmakacsabb konyhai szennyeződések 8 legjobb ellenszere

A legmakacsabb konyhai szennyeződések 8 legjobb ellenszere

Zsíros és kormos az edény? Órákig tartó súrolás helyett próbálj ki néhány extra hatékony trükköt!

Szerző: Szabó Eszter Judit
Forrás: Femina.hu

Ha rendszeresen szoktál főzni, és emiatt gyakran használod a konyhát, akkor nap mint nap fel kell venned a harcot a makacs szennyeződésekkel.

14 filléres csodaszer
14 filléres csodaszer
Baktériumok a lakásban13 hatékony folttisztítóTermészetes tisztítószerek a konyhábólEldugott kórokozótelepek a konyhábanA legjobb megoldások a lefolyók dugulása ellen14 konyhai praktika, amit ismerned kell!Túl párás a lakásod?10 hely, amit imádnak a lakásban az élősködőkA legkülönösebb házi WC-tisztítók13 veszélyes és allergiát okozó tárgy a lakásban

A ragacsos edények, a zsír- és olajcseppek, valamint a mikró és a sütő tisztítása valószínűleg ezentúl sem tartozik majd a kedvenc elfoglaltságaid közé, viszont néhány ügyes praktika megkönnyítheti a dolgod.

Praktikák rozsdamentes edényekhez

A rozsdamentes edények tisztítása még a gyakorló háziasszonyok számára is komoly fejtörést okoz. A lerakódott olaj és zsír eltüntetéséhez sajnos többre van szükség egy alapos mosogatásnál, hogy az edények valóban ragyogóak legyenek. Van azonban egy jó hírünk: az órákig tartó súrolásnál létezik néhány jóval egyszerűbb és hatékonyabb megoldás: az ecet. Ez a filléres csodaszer még az olyan rendkívül zsíros felületeket is letisztítja, mint amilyen a kifőzdékben használt sütőedény belseje. Az ipari méretekben is eredményes csodaszerrel saját konyhai eszközeidet is csillogóvá varázsolhatod.

A rozsdamentes edényekre égett zsírtól és ételmaradéktól pillanatok alatt megszabadulhatsz. Keverj össze egy pohár ecetet annyi vízzel, hogy ellepje az edényben lévő foltokat. Ha a szennyeződés a lábas felső részén található, akkor valamivel több ecetet kell beleöntened. A keveréket forrald tíz percig, így a mosogatáskor a ragacsos szennyeződések enyhe súrolással is lejönnek.

A módszer alumíniumedényeknél is beválhat: az edény alján és szélén éktelenkedő sötét foltoktól egy pohár víz és egy evőkanál ecet keverékének felforralásával könnyebben megszabadulhatsz.

Tipp
Ha nincs otthon edénysúroló, akkor egy összegyűrt alumíniumfólia-darabbal is rendbe teheted az edényeket!

Így tisztítsd a teflonedényeket!

A teflonedények tisztítása sem könnyű, hiszen ez esetben arra is ügyelned kell, hogy ne sértsd fel a bevonatot. Az edény alján és oldalán felgyülemlett ásványianyag-maradványokat a legkönnyebben úgy távolíthatod el, ha a konyhai felszerelést hígítatlan desztillált ecetbe mártott ruhával súrolod ki.

Ha makacs foltokat szeretnél eltüntetni, keverj össze két evőkanál szódabikarbónát, fél pohár ecetet és egy pohár vizet. Ezt az oldatot forrald az edényben tíz percig, és garantáltan eltűnik a szennyeződés. 

Tipp
Ha a serpenyőben, konyhai edényekben a használatuk előtt két pohár ecetet tíz percig forralsz, megakadályozhatod az ételek leragadását.

Megoldás ragacsos, erősen szennyezett sütőhöz

A sütő vagy a mikró belsejének tisztítását sokan hajlamosak hetekig, hónapokig halogatni. Talán ez másképp lesz, ha a jövőben ezt az alábbi, gyakorlatilag semmilyen erőfeszítést sem igénylő módszert választod a villanysütő kitisztítására. Először is kapcsold be a sütőt, melegítsd fel 65°C-ra, majd zárd el. Ezt követően helyezz egy félpohárnyi ammóniát tartalmazó edényt a sütő felső rácsára, egy forrásban lévő vízzel teli, nagy lábast pedig az alsóra. Csukd be a sütő ajtaját, és hagyd így éjszakára. Másnap reggel vedd ki mindkét tálat, majd szellőztesd ki a sütőt. Ezután az ammónia és körülbelül egy liter mosogatószeres meleg víz keverékével mosd tisztára a sütőt. Még a rég rászáradt zsír is azonnal lejön.

Még ennyit sem kell tenned, ha hetente egyszer áttörlöd a sütő belsejét hígítatlan ecetbe mártott ronggyal. Ezzel a módszerrel megelőzheted a zsír lerakódását, egyúttal a gáztűzhelyek rácsát is zsírtalaníthatod.

Figyelmeztetés!
Ezt az eljárást gázsütők esetében csak akkor alkalmazd, ha az őrlángot és a főcsapot is elzártad!

A ragyogó, karcmentes üvegedények titka

Ha gyakran használod a sütőt, akkor valószínűleg találkoztál már a jénai vagy üvegedényre alaposan ráégett, nehezen eltüntethető foltokkal. A ráégett szennyeződéseket egyszerűen letisztíthatod, ha az edényt megtöltöd egy rész ecet és négy rész víz keverékével, majd lassú tűzön felforralod a folyadékot, és további öt percig forrásban tartod. Amint az oldat hőmérséklete megengedi, hogy belenyúlj az edénybe, enyhe súrolással távolítsd el a szennyeződést.

Zsírcseppekkel van tele a konyha?

Főzés közben sajnos egyáltalán nem ritka, hogy forrás vagy kevergetés közben a tányérok mellett a falra, a csempére, a szagelszívóra és a konyhaszekrényre is kerül az ételből. A legkülönbözőbb helyeken fellelhető, megszáradt zsírcseppeket ecetbe mártott szivaccsal tudod a legkönnyebben eltüntetni. Ha ezzel végeztél, akkor egy másik, hideg vízbe áztatott ronggyal, majd egy száraz ronggyal töröld át a felületeket.

Még nincs hozzászólás

Egyetlen csodaszerrel kiválthatod a tisztítószereket!

Miért költenél feleslegesen tucatnyi tisztítószerre, ha egyetlen eggyel is tisztán tarthatod a lakást?
Otthon

Lábszagűző csodaszerek 200 forintból - Egyenesen a konyhából!

A megfelelő lábápolás mellett a cipődre is figyelj, csak úgy szabadulhatsz meg a szagoktól.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.