kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

A legdurvább áramzabálók a lakásban: ezeken kellene spórolnod

A legdurvább áramzabálók a lakásban: ezeken kellene spórolnod

Magas az áramszámlád, de nem gondoltál bele, pontosan mitől? Eláruljuk.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina.hu

Ha az egyre növekvő számlák és a spórolás kényszere miatt a fogyasztó nem kényszerül rá arra, hogy számba vegye, otthonában melyik készüléknek mennyi áramra van szüksége, az elektromosság, illetve az, hogy minden működik a lakásban, teljes mértékben magától értetődőnek tűnhet.

Pedig bizonyos készülékek és elektromos berendezések önmagukban is felelősek lehetnek azért, hogy félelmetes legyen a végösszeg a számlán. Ha azonban tudod, mely áramzabálókra kell különösen figyelned, csökkentheted a rezsiösszeget.

Számítógépek

Az sg.hu információi szerint nemrég egy német felmérés azt mutatta ki, hogy az otthonok összáramfogyasztásának 10%-áért a személyi számítógépek és a játékkonzolok a felelősek, ennek alapján pedig a lakosság többet költ a szórakoztató elektronikai eszközökre, mint világítási célokra.

Az átlagos számítógépek közül - melyek nem kifejezetten energiatakarékosak - a legkevesebbet a laptopok fogyasztják, az asztali készülékek között azonban nagy különbségek lehetnek aszerint, hány winchester található a gépben, milyen a teljesítményük, vagy épp milyen videókártyát használnak.

Általánosságban azonban elmondható: még ha maga a számítógép nem is, a monitorok igen sok áramot fogyasztanak - nem beszélve a számítógéphez csatlakoztatott, nagyobb teljesítményű hangfalakról -, ezért, ha nem használod a gépet, legalább a monitort kapcsold ki.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
7 bevált módszer a kiadások csökkentéséreA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!Ezért fogy el a fizetésed!15 tipp, amivel tízezreket spórolhatszErre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!Szívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekIlyen házakban élnek a leggazdagabbak7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképe7 ok, ami miatt elveszítheted a lakásodat: legyél óvatos!

Emellett készenléti üzemmódban se hagyd a számítógépet, a kábelét lehetőleg a konnektorból is húzd ki, ha épp nem dolgozol rajta.

Tévék

A hagyományos televíziók esetében a nagyobb típusok látványosan megnövelhetik az áramszámlát, de igaz ez a régebbi típusú LCD-tévékre is. A tévhitekkel ellentétben azonban a legújabb vizsgálatok szerint a plazmatévék nem fogyasztanak többet az LCD-típusoknál, emellett az új szabványok szerint a jövőben a gyártóknak is törekedniük kell arra, hogy energiatakarékos készülékeket kínáljanak a fogyasztóknak.

Melyik számlán spórolnál leginkább?
vagy
vagy

Ha nem tudod, mennyit fogyaszt a tévéd, azonban gyanúsan magas a villanyszámlád, érdemes beszerezni egy fogyasztásmérőt, mely pontos számot ad, ha pedig bekalibrálod az áram díját is, azt is kiszámolja, pénzben kifejezve mennyit fogyasztott a készülék.

Hűtőszekrények

A már említett felmérés azt is kimutatta, hogy a háztartások áramfogyasztásának 30%-át a hűtő- és mélyhűtő berendezések teszik ki, ami igen magas arány. Mindez azonban nem véletlen, hiszen a hűtő éjjel-nappal működik, nem beszélve arról, hogy sok háztartásban régi típusai találhatók meg, melyek korántsem energiatakarékos mivoltukról híresek.

Válassz!
Ügyes, spórolós tippek
Aggasztóan magasnak érzed a számlákat? Vesd be trükkjeinket!

Ha azonban nem engedheted meg magadnak, hogy a készüléket energiatakarékosra cseréld, néhány trükkel is sokat spórolhatsz. A fagyasztó hőmérsékletét -18 Celsius-fokra állítsd, a hűtőtérben pedig legyen 5-6 Celsius-fok. Ne nyitogasd feleslegesen az ajtaját, soha ne rakj még csak langyos ételt se bele, emellett ügyelj rá, hogy ne a lakás legmelegebb pontján kapjon helyet.

Nálad mi fogyaszt a legtöbbet?

Még nincs hozzászólás

A legjobb költségcsökkentő fűtési módszerek - Van, aki már ezt használja

Unod, hogy magas a gázszámlád? Íme, a legmodernebb módszerek.
Otthon

Tízezrekkel növelheti meg a villanyszámlát: te is rosszul használod a hűtőt?

A hűtő rengeteg felesleges energiát fogyaszt, ha nem figyelsz.
Otthon
Otthon dokumentumtár

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.