kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Otthon   /  

A legdurvább áramzabálók a lakásban: ezeken kellene spórolnod

A legdurvább áramzabálók a lakásban: ezeken kellene spórolnod

Magas az áramszámlád, de nem gondoltál bele, pontosan mitől? Eláruljuk.

Szerző: Erdős Liza
Forrás: Femina.hu

Ha az egyre növekvő számlák és a spórolás kényszere miatt a fogyasztó nem kényszerül rá arra, hogy számba vegye, otthonában melyik készüléknek mennyi áramra van szüksége, az elektromosság, illetve az, hogy minden működik a lakásban, teljes mértékben magától értetődőnek tűnhet.

Pedig bizonyos készülékek és elektromos berendezések önmagukban is felelősek lehetnek azért, hogy félelmetes legyen a végösszeg a számlán. Ha azonban tudod, mely áramzabálókra kell különösen figyelned, csökkentheted a rezsiösszeget.

Számítógépek

Az sg.hu információi szerint nemrég egy német felmérés azt mutatta ki, hogy az otthonok összáramfogyasztásának 10%-áért a személyi számítógépek és a játékkonzolok a felelősek, ennek alapján pedig a lakosság többet költ a szórakoztató elektronikai eszközökre, mint világítási célokra.

Az átlagos számítógépek közül - melyek nem kifejezetten energiatakarékosak - a legkevesebbet a laptopok fogyasztják, az asztali készülékek között azonban nagy különbségek lehetnek aszerint, hány winchester található a gépben, milyen a teljesítményük, vagy épp milyen videókártyát használnak.

Általánosságban azonban elmondható: még ha maga a számítógép nem is, a monitorok igen sok áramot fogyasztanak - nem beszélve a számítógéphez csatlakoztatott, nagyobb teljesítményű hangfalakról -, ezért, ha nem használod a gépet, legalább a monitort kapcsold ki.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban
7 bevált módszer a kiadások csökkentéséreA 10 legveszélyesebb pénzfaló a lakásban7 dolog, amire szükséged van a fűtésszezonban!Ezért fogy el a fizetésed!15 tipp, amivel tízezreket spórolhatszErre figyelj, mielőtt új lakásba költözöl!Szívszorító képek: megdöbbentő helyek, ahol emberek élnekIlyen házakban élnek a leggazdagabbak7 dolog, ami segít lakáshoz jutni: állami támogatások körképe7 ok, ami miatt elveszítheted a lakásodat: legyél óvatos!

Emellett készenléti üzemmódban se hagyd a számítógépet, a kábelét lehetőleg a konnektorból is húzd ki, ha épp nem dolgozol rajta.

Tévék

A hagyományos televíziók esetében a nagyobb típusok látványosan megnövelhetik az áramszámlát, de igaz ez a régebbi típusú LCD-tévékre is. A tévhitekkel ellentétben azonban a legújabb vizsgálatok szerint a plazmatévék nem fogyasztanak többet az LCD-típusoknál, emellett az új szabványok szerint a jövőben a gyártóknak is törekedniük kell arra, hogy energiatakarékos készülékeket kínáljanak a fogyasztóknak.

Melyik számlán spórolnál leginkább?
vagy
vagy

Ha nem tudod, mennyit fogyaszt a tévéd, azonban gyanúsan magas a villanyszámlád, érdemes beszerezni egy fogyasztásmérőt, mely pontos számot ad, ha pedig bekalibrálod az áram díját is, azt is kiszámolja, pénzben kifejezve mennyit fogyasztott a készülék.

Hűtőszekrények

A már említett felmérés azt is kimutatta, hogy a háztartások áramfogyasztásának 30%-át a hűtő- és mélyhűtő berendezések teszik ki, ami igen magas arány. Mindez azonban nem véletlen, hiszen a hűtő éjjel-nappal működik, nem beszélve arról, hogy sok háztartásban régi típusai találhatók meg, melyek korántsem energiatakarékos mivoltukról híresek.

Válassz!
Ügyes, spórolós tippek
Aggasztóan magasnak érzed a számlákat? Vesd be trükkjeinket!

Ha azonban nem engedheted meg magadnak, hogy a készüléket energiatakarékosra cseréld, néhány trükkel is sokat spórolhatsz. A fagyasztó hőmérsékletét -18 Celsius-fokra állítsd, a hűtőtérben pedig legyen 5-6 Celsius-fok. Ne nyitogasd feleslegesen az ajtaját, soha ne rakj még csak langyos ételt se bele, emellett ügyelj rá, hogy ne a lakás legmelegebb pontján kapjon helyet.

Nálad mi fogyaszt a legtöbbet?

A legjobb trükkök, hogy spórolj a villanyszámlán: a szakértő szerint

Rengeteg olyan energiát pazarolhatsz el otthonodban, melyről nem is tudsz. Egy kis odafigyeléssel és tudatos energiahasználattal viszont meglepő összeget spórolhatsz meg, akár havonta is. 

Még nincs hozzászólás

Tízezrekkel növelheti meg a villanyszámlát: te is rosszul használod a hűtőt?

A hűtő rengeteg felesleges energiát fogyaszt, ha nem figyelsz.
Otthon

A legjobb költségcsökkentő fűtési módszerek - Van, aki már ezt használja

Unod, hogy magas a gázszámlád? Íme, a legmodernebb módszerek.
Otthon
Otthon dokumentumtár
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.