6 házi praktika, amivel eltüntetheted a konyhai szagokat a kezedről

Hagyma, hal, olaj - egy finom vacsora hozzávalói, a kezeden azonban már nem vonzóak. Így szabadulj meg tőlük!

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyha rendszeres tisztításával, a megfelelő tisztítószerekkel és néhány házi praktikával megszüntetheted az ételek szagát, de mi a helyzet a kezeden maradt illatokkal?

Ha otthonosan mozogsz a konyhában, az nagyon vonzó tulajdonság lehet, a hagyma- és halszag azonban cseppet sem az.

Nem kell, hogy a kezed napokig árulkodjon róla, mi volt a vasárnapi ebéd - tippjeinkkel gyorsan megszabadulhatsz a rátapadt kellemetlen szagoktól.

Hagymaszag ellen

A hagyma vagy fokhagyma nem csak pucolás közben csalhat könnyeket a szemedbe. Ha a parfümödön vagy a kézkrémeden keresztül is hagymaszagot árasztasz, valószínűleg az sem varázsol mosolyt az arcodra - ahogyan a környezetedben tartózkodókéra sem.

A hagyma szagát nagyon erős illóolajai okozzák, ezek isszák be magukat pucolás és szeletelés közben a bőrödbe, vagyis ezeket kell semlegesítened.

A legjobb megoldás erre az alkohol: ha van otthon szájvized, azzal is leöblítheted a kezedet, de ha gyakran forogsz a konyhában, érdemes elkészítened az alábbi keveréket: tölts egy üvegbe egy rész gyógyszertári alkoholt és egy rész vizet, majd szórj bele egy csokor apróra vágott petrezselymet.

Természetes tisztítószerek a konyhából

Nézegess képeket!

Elolvasom

A friss fűszernövényt a száj felfrissítésére is gyakran használják, és a hagyma ellen is jól bevethető. Rázd fel alaposan a házi kéztisztítót, majd tartsd sötét, hűvös helyen. Néhány hétig eláll, így hagymavágás után bármikor előveheted, hogy felfrissítsd a kezedet. Ha még finomabb illatot szeretnél, tehetsz bele mentaleveleket vagy citromhéjat is.

Halszag ellen

A hal gazdag jótékony omega-3 zsírokban és értékes fehérjében, az íze viszont  sokakat megoszt: vannak, akik rajonganak érte, másokat a világból is ki lehet kergetni vele. A halszagot azonban senki nem szereti, ezért, ha tenger gyümölcse vagy egy jó harcsapaprikás volt vacsorára, akkor azt ne a kezed illatával igyekezz tudtára adni a világnak.

A halhoz nemcsak a tányéron passzol a citrom, a szagát is a déli gyümölcs levével tüntetheted el a legegyszerűbben. Frissen facsart citromlével is megmoshatod a kezedet, de egy kevés sót is keverhetsz a gyümölcslébe, így még erősebbé teszed a citrus szagtalanító tulajdonságát, ráadásul a bőrradírozást is egy csapásra megoldod. Ne felejts el utána gyengéd kézkrémet használni, mert a citromban lévő savak a halszagot ugyan megszüntetik, de a bőrödet is kiszáríthatják.

Egy másik jól bevált trükk a halszag ellen a nedves szódabikarbóna. Kevés víz hozzáadásával készíthetsz belőle kézmosó pasztát, de ha van egy kis időd, önts egy kis csomag szódabikarbónát egy-másfél liter vízhez, és áztasd benne legalább 20 percig a kezeidet - ennyi kényeztetést megérdemelsz egy finom vacsora után. A szódabikarbóna így nemcsak a halszagot szünteti meg a kezeden, de a körmeidet is kifehéríti.

Zsír- és olajszag ellen

Vannak olyan konyhai műveletek, melyek során elkerülhetetlen, hogy ne fogdosd meg az alapanyagokat, és ne legyél az ujjbegyeidtől a csuklódig zsíros vagy olajos. Ez azért is kellemetlen, mert ezeket a foltokat egyszerű vízzel nem könnyű eltávolítani, a zsíros, ápolatlanságot sugalló szag pedig napokig is a kezeden maradhat.

A házi praktikák nagyágyúja, az ecet ilyenkor is segíthet. Keverj el két deciliternyi mennyiséget körülbelül fél liter vízzel, majd adj hozzá három evőkanál sót. Dörzsöld át ezzel a tisztítószerrel alaposan a kezedet. A só semlegesíti a szagokat, az ecet pedig leoldja a zsírt. Végül öblítsd le hideg vízzel a kezedet - a szagok teljesen megszűnnek.

Ha nem szívesen használod az ecetet, akkor keverj el egy csomag sütőport egy kevés vízzel és fél citrom levével úgy, hogy sűrű, cseppfolyós oldatot kapj. Kend be a masszával a kezedet, dörzsöld át alaposan az ujjbegyeidet és a körmeidet is, majd hideg folyó vízzel moss kezet.

A sütőpor szintén képes magába szívni a szagokat, finoman dörzsölve eltávolítja az elhalt hámrétegeket, melyek magukba szívták a zsírszagot, a citrom pedig fertőtlenít, lemossa a zsírt, és az üde, friss illatról is gondoskodik.

Ezt is szeretjük