kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Lélekprojekt   /  

Tavaszi kertészkedés

Ki ne dobd a WC-papír gurigáját! Mi már egy éve ezeket gyűjtjük

Eszedbe ne jusson kidobni a WC-papír-gurigákat, tavasszal nagyon hasznosak lehetnek.

Forrás: Femina.hu

Lehet, hogy a télikabátot még nem cseréltem le, reggelente elkél a sapka is, valami mégis jelzi, hogy beköszöntött a tavasz: a kertekben már elvirágzott a hóvirág, és egyszerre nyílik a sok krókusz, ibolya és nárcisz, a boltokban pedig felállították a veteményesmagoktól és hagymáktól roskadozó állványokat.

Néhány tasakkal bele is dobtam a bevásárlókosaramba. Azt gondoltam, van még bőven időm készülődni a tavaszi kertészkedésre. Tévedtem! Bálint gazda, akit gyerekkorom óta az ország legtapasztaltabb kertészének tartok, március elején ugyanis kiposztolta, milyen zöldségeket, virágokat vethetünk melegházba, fólia alá és szabadföldbe. Ha ő azt mondta, akkor sürgősen el kell kezdeni a kalkulálást és a tervezést: hány balkonládám áll jelenleg üresen, és azokba mik kerüljenek.

A fűszernövények természetesen idén sem maradhatnak ki, jöhet a bazsalikom és a petrezselyem, a rukkolának egy jó nagy láda, a telet túlélt eperpalánták mellé újakat kell szerezni. A legaprólékosabb munka a paprika- és a paradicsompalánták nevelése. Végre kikerülhet a gardróbból az a sok WC-papír-guriga, amik csak foglalják a helyet, és amik miatt mindig magyarázkodni kényszerülök: nem, nem vagyok az a fajta ember, aki szerint minden jó lesz még valamire, ezért nem dobunk ki semmit sem.

A kisgyerekes anyukák számára nem ismeretlen ennek a haszontalannak tűnő papírdarabnak a gyűjtése. Bizonyára sokan teszik őket félre, hogy csemetéjük az óvodai vagy iskolai foglalkozásokon hóembert, Mikulást, nyulat vagy egyéb figurákat készítsen belőle. A kis hengerek felhalmozásának esetemben is nagyon határozott célja van: az erkélyen kertészkedésem egyik fontos eleme.

Tavaly megtanultam, hogy hiába kevés a hely a nappaliban, a paprika magját nem szabad túl közel vetni egymáshoz a ládákban. Célszerűbb inkább megtölteni egy WC-papír-gurigát földdel, és abba egyetlen egy magot ültetni. A sok-sok így megtöltött gurigát egymás mellé helyezzük, és az így kikelt palánták közül a legerősebbeket ültetjük a balkonládába. Egy fárasztó nap után meditációnak is beillik, amíg a kis palántákról gondoskodunk, a kifejlett növényekről szüretelt terménynek pedig még az íze is sokkal jobb, mint a készen vettnek.

4 hozzászólás
Anny       2016-03-15 18:15
5.
Miután a gurigák mérete egyre nagyobb ( ismert okokból), lassan kiskertnek is megfelel a mérete.
agyas       2016-03-15 10:23
4.
Én húszezreseket gyüjtök aki tud küldjön minél többet utólag majd meg köszönöm!!
macskazat       2016-03-13 21:03
3.
Kedves Femina! Tudta, hogy a nő, az ember legjobb barátja? - Kérem, ne sértegesse a barátaimat ilyen ostoba cikkekkel!

Még több Lélek projekt

korábbi cikkek a rovatban »

Letölthető edzéstervek

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.