kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Lélekprojekt   /  

Facebookos átverés

Elképesztő átverés a közösségi oldalon! Ezért ne higgy el mindent, amit a Facebookon látsz

A közösségi oldal közel sem tükrözi a valóságot.

Forrás: Femina.hu

Néhány nappal ezelőtt egy nagyon érdekes cikket olvastam, mely bár elsőre meghökkentő volt, jobban átgondolva be kellett látnom, valóban kivitelezhetőek az ott leírtak. A lényege az volt, hogy mennyire más az, amit a Facebookon látunk, mint a valóság.

Természetesen ez így elsőre nem tűnik akkora újdonságnak, hiszen a közösségi oldalon bizonyára mindenki találkozott már olyan képekkel, melyek nem nélkülözték a Photoshopot, vagy a finoman is szólva túlzó kiírásokat.

Facebookos kísérlet

Egy holland lány, Zilla van der Born viszont ennél sokkal tovább ment. Egyetemi kutatását a közösségi oldalon végezte, és célja az volt, a környezetében élőkkel elhitesse, hogy egy dél-kelet ázsiai álomnyaraláson van, miközben végig Amszterdamban tartózkodott. A kísérlet öt hétig tartott, a lány pedig mindent megtett, hogy valóban fenntartsa a látszatot.

A szülei még a reptérre is kivitték, ő viszont vonattal visszament a lakásába, és olyan üzeneteket, képeket posztolt, hogy tényleg mindenki elhitte, Thaiföldön jár. Csak a barátját avatta be, rajta kívül azonban senki sem tudott az átverésről.

A fiatal lány számára nem okozott gondot a közösségi oldalán megjelent fotók manipulálása. Búvárkodós képét például egy úszómedencében készítette, az ázsiai ételeket egy helyi étteremből rendelte, a buddhista szerzetessel közös képe pedig egy amszterdami templomban készült. Sőt, a holland lány még egy thaiföldinek látszó hotelszobát is rögtönzött a lakásában, ahonnan családtagjait hívta Skype-on, de gyakran előfordult, hogy éjszaka is üzeneteket küldött nekik, hogy még inkább fenntartsa a látszatot.

A kivitelezés tökéletesnek bizonyult, a beavatott baráton kívül ugyanis senki sem jött rá, hogy a lány Amszterdamban tartózkodik. Természetesen a végén mindenkinek elmondta, hogy az egész utazás csupán átverés volt, ismerősei reakcióit pedig videóra is vette.

Facebook vs. valóság

A fiatal holland lány esete kapcsán még inkább bizonyossá vált számomra, hogy valóban bármit el lehet hitetni az emberekkel, és sokszor mennyire más az, amit a közösségi oldalon látunk, mint a valóság. Gondolom, senki számára nem ismeretlen, amikor az idilli kapcsolatot alátámasztó fotók egyik napról a másikra eltűnnek, és kiderül, ismerőse viszonyának szakítás lett a vége. Ráadásul utólag már az sem titok, hogy nem is volt olyan irigylésre méltó, mint amilyennek a közösségi oldal alapján tűnt.

Nem szabad tehát elhinni mindent, amit a Facebookon látsz, és érdemes gyanakodni, amennyiben már túl tökéletesnek vannak beállítva a dolgok. Ha ugyanis valami jól működik, és itt ismét a párkapcsolatot hoznám fel példának, nincs szükség arra, hogy bárki a közösségi oldalon bizonygassa azt mások számára.

Még nincs hozzászólás

Még több Lélek projekt

korábbi cikkek a rovatban »

6 hét 6 kiló fogyókúraprogram

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.