kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Lélekprojekt   /  

Facebookos átverés

Elképesztő átverés a közösségi oldalon! Ezért ne higgy el mindent, amit a Facebookon látsz

A közösségi oldal közel sem tükrözi a valóságot.

Forrás: Femina.hu

Néhány nappal ezelőtt egy nagyon érdekes cikket olvastam, mely bár elsőre meghökkentő volt, jobban átgondolva be kellett látnom, valóban kivitelezhetőek az ott leírtak. A lényege az volt, hogy mennyire más az, amit a Facebookon látunk, mint a valóság.

Természetesen ez így elsőre nem tűnik akkora újdonságnak, hiszen a közösségi oldalon bizonyára mindenki találkozott már olyan képekkel, melyek nem nélkülözték a Photoshopot, vagy a finoman is szólva túlzó kiírásokat.

Facebookos kísérlet

Egy holland lány, Zilla van der Born viszont ennél sokkal tovább ment. Egyetemi kutatását a közösségi oldalon végezte, és célja az volt, a környezetében élőkkel elhitesse, hogy egy dél-kelet ázsiai álomnyaraláson van, miközben végig Amszterdamban tartózkodott. A kísérlet öt hétig tartott, a lány pedig mindent megtett, hogy valóban fenntartsa a látszatot.

A szülei még a reptérre is kivitték, ő viszont vonattal visszament a lakásába, és olyan üzeneteket, képeket posztolt, hogy tényleg mindenki elhitte, Thaiföldön jár. Csak a barátját avatta be, rajta kívül azonban senki sem tudott az átverésről.

A fiatal lány számára nem okozott gondot a közösségi oldalán megjelent fotók manipulálása. Búvárkodós képét például egy úszómedencében készítette, az ázsiai ételeket egy helyi étteremből rendelte, a buddhista szerzetessel közös képe pedig egy amszterdami templomban készült. Sőt, a holland lány még egy thaiföldinek látszó hotelszobát is rögtönzött a lakásában, ahonnan családtagjait hívta Skype-on, de gyakran előfordult, hogy éjszaka is üzeneteket küldött nekik, hogy még inkább fenntartsa a látszatot.

A kivitelezés tökéletesnek bizonyult, a beavatott baráton kívül ugyanis senki sem jött rá, hogy a lány Amszterdamban tartózkodik. Természetesen a végén mindenkinek elmondta, hogy az egész utazás csupán átverés volt, ismerősei reakcióit pedig videóra is vette.

Facebook vs. valóság

A fiatal holland lány esete kapcsán még inkább bizonyossá vált számomra, hogy valóban bármit el lehet hitetni az emberekkel, és sokszor mennyire más az, amit a közösségi oldalon látunk, mint a valóság. Gondolom, senki számára nem ismeretlen, amikor az idilli kapcsolatot alátámasztó fotók egyik napról a másikra eltűnnek, és kiderül, ismerőse viszonyának szakítás lett a vége. Ráadásul utólag már az sem titok, hogy nem is volt olyan irigylésre méltó, mint amilyennek a közösségi oldal alapján tűnt.

Nem szabad tehát elhinni mindent, amit a Facebookon látsz, és érdemes gyanakodni, amennyiben már túl tökéletesnek vannak beállítva a dolgok. Ha ugyanis valami jól működik, és itt ismét a párkapcsolatot hoznám fel példának, nincs szükség arra, hogy bárki a közösségi oldalon bizonygassa azt mások számára.

Gyanús, ingyenes utazások

Ha egy ingyenes lehetőséget találsz, ne ijedj meg, hiszen nem biztos, hogy átverésről van szó!

Még nincs hozzászólás

Még több Lélek projekt

korábbi cikkek a rovatban »

90 napos fogyókúraprogram
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.