En egy kis egyszobas lakasban lakom, - en igy oldottam meg sajat energia ellatasom...
Egy napelem - 90 cm x 40 cm szurkuletben is 80 Wattos toltessel...ez a deli oldalon van elhelyezve...
Egy hajo akkumulator, 88AH, - "kis" 19 kilos baby...
Egy inverter,
es kisebb teljesitmenyu solar panelek.
ez hordozhato:
Ez meg meg hordozhatobb...
Epp akkora mint egy 7-es tablagep
A beruhazas 203 fontba kerult. Mivel az idei telet is hidegebbnek mondjak a szakemberek, mar a harmadik-negyedik honapban megterulhet kis projektem, de ha nem, akkor is megeri.... mert hordozhato, barhol uzembe tudom helyezni...
A nagy napelemet a haz deli oldalara nezo ablakara helyezem el, amely mukodesehez nem kell napfeny csak vilagossag, ez tolti fel a hajokhoz hasznalt hatalmas akkumulatort, erre van rakotve az inverter, amely 12 Volt egyenarambol 220 Volt valtakozo feszultseget keszit, erre csatlakoznak az elosztok, a hosszabitok, melyen minden ugyanugy mukodik, mint korabban, annyi kulonbseggel, hogy az energiat nem a halozatbol, hanem a termesztbol allitom elo. (A beruhazas utan gyakorlatilag ingyen) A ket kisebb solar panel a nagytol fuggetlenul mukodteti, tolti a notebookot, a tablagepet, a mobilt, a rootert, a radiot, az erositot, a vasalot, a masikrol uzemel a tv, es a notebookhoz kotott nagy monitor, a CD/DVD driver, es a nyomtato.
Nem art egy wattfigyelo sem, mert a fogyasztok tobbsege kozel sem annyit fogyaszt mint amennyi a keszuleken, berendezeseken olvashato, foleg az izzokon... Egy 11 Wattos "energiatakarekos" izzo 90 Wattot fogyaszt...
Fontos: a standby (keszenleti allapotot) mindig ki kell kapcsolni a teveken, videolejtaszon stb... nagyon sokat fogyaszt!