A legfinomabb omlós zserbó receptje

Ahogy eredetileg készítették

Most megtudhatod, hogyan is készül a zserbó klasszikus változata. Íme, a recept!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagymamák páratlan cukrásztehetségéhez tartozik a tökéletes zserbó elkészítésének titka. Ők azok, akik recept nélkül, szemmértékre meg tudják határozni a lekvár és a diótöltelék tökéletes arányát, sőt. A legfinomabb csokimáznak is ők a tudói.

Ha nagyon igyekszel, akkor a következő recept segítségével talán te is tudsz olyan finom zserbót alkotni, mint a nagymamád!

Zserbó

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • csipetnyi sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg házi baracklekvár
  • 12 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor

Hozzávalók a mázhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál kakaó
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 tojásfehérje

Elkészítés ideje:

80 perc.

Elkészítés menete:

Langyosíts meg a tejet - szórj bele egy-két csipetnyi cukrot -, és futtasd fel benne az élesztőt. A vajat morzsold bele a lisztbe, majd az élesztővel, a cukorral, a tojással és a sütőporral dolgozd össze a tésztát.

Amikor kész, oszd három egyenlő részre, és nyújtsd ki közel akkorára, mint a tepsi, amiben sütni fogod a zserbót. Azért nem érdemes pont ugyanakkora méretűre készíteni, mert a tészta még fel fog picit jönni. Az egyik lapot fektesd a tepsibe, és kend meg a lekvár felével. A ledarált diót és a porcukrot keverd össze, és a felét szórd a lekváros rétegre. Tedd rá a második lapot, és ismételd meg a rétegezést, majd fedd be az egészet az utolsó lappal.

A tészta tetejét szurkáld meg villával, majd hideg sütőbe helyezve kezdd el sütni. Azért kell hideg sütőbe, mert addig is kel, amíg 180 fokra bemelegszik a készülék. Körülbelül 15 perc kell neki, hogy megsüljön, akkor jó, ha a felső lap már szép aranybarna.

Amíg a sütemény kihűl, készítsd el a csokimázat. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel keverd simára, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd sűrűre. Mikor kész, vedd le a tűzről, add hozzá a vajat és a tojásfehérjét, és öntsd a tészta tetejére.

Simítsd el alaposan, és hagyd, hogy rádermedjen, ehhez akár néhány órának is el kell telnie, de ha nem bírod megállni, így is megkóstolhatod a sütit.

Fotó: theeccentriccook.yummly.com.

Édesszájúak kánaánja

Nem tudsz betelni a karácsonyi klasszikusokkal? Íme, még több finom süteményrecept, amit érdemes kipróbálni!

A top 10 karácsonyi sütemény receptje

Nézegess képeket!

Elolvasom

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük