kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Karácsony   /  

Mézeskalács recept

A tökéletes mézeskalács receptje
Sütési, díszítési fortélyokkal

A mézeskalács nemcsak finom csemege, hanem csodaszép asztali dísz is lehet. Süsd meg te is!

Szerző: Horváth Katalin
Forrás: Femina.hu

Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. A kellemes illatot árasztó mézesek finom csemegék, egyben mutatós díszek.

Díszítheted őket fehér vagy színes mázzal, magvakkal, cukorgyöngyökkel - de önmagukban is jól mutatnak egy szép tálon vagy szalvétán.

A mézeskalács receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 30-40 dkg virágméz
  • 3 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 dkg fahéj
  • 1 dkg őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.

Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.

Így készül a tökéletes mézeskalács
Így készül a tökéletes mézeskalács
Káprázatosan szép ünnepi dekorációkA karácsony 13 legfontosabb szimbólumaA legszebb karácsonyfadíszek2012 leggyönyörűbb karácsonyi dekorációi Zúzmarás ezüstdekorációk10 meseszép feldíszített karácsonyfaVarázslatos gyertyák meleg fénnyelA legszebb karácsonyi dekorációk a nappalibaKültéri karácsonyi dekorációkDekoráció a természet kincseiből

Nyújtás, szaggatás, sütés

A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.

Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.

Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.

Tippek a díszítéshez

Fényesítés: a mézeskalácsok felületére kenőtollal tojásfehérjét kenhetsz, így szép fényes lesz a felületük, illetve a ráhelyezett magvak könnyen ráragadnak.

Magvak: az apróbb magvakat - mák, szezámmag - hintsd a tojásfehérjével megkent nyers tészta felületére, és így süsd meg. A nagyobb magvakat - napraforgómag, tökmag, dió, mandula - nyomd egyszerűen a nyers tésztába, miközben sül, szépen beágyazódik a tésztába, és benne marad.

Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts!

Betöltés...

Gyöngycukor-díszítés: a kis gyöngyöket szórd a mázra, esetleg fogpiszkálóval igazítsd a helyére, és kissé nyomd a mázba.

Cikkünk Schuck Mária Díszes mézeskalácsok című könyve alapján készült.

A Cser Kiadó gondozásában megjelent könyvecske megismertet a hibátlan mézeskalács-készítés trükkjeivel és fortélyaival. Bemutatja a díszítési módokat, a legváltozatosabb formákat, és természetesen sablonokat is mellékel az ünnepi figurákhoz. Kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt hasznos recepteket és ötleteket tartalmaz a könyv, szebbnél szebb képekkel illusztrálva.

Kiadja a Cser Kiadó.
Ára 798 forint.

4 hozzászólás
autsch       2013-11-20 14:23
5.
Szuper Mézeskalács család kiszúró a Fackelmann-tól! :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=180774042118739&set=a.167352923460851.1073741830.153848518144625&type=1
adrikaa2       2011-12-18 14:55
4.
Nekem nem volt elég a három evőkanál maragain,nem állt össze a tészta.Ezért kb 20 dekát raktam bele olvasztva.Így sikerült és nagyon jó lett!!
fanni88       2011-12-02 16:00
3.
Indult egy Mézeskalács Szépségverseny, gyertek játszani: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverseny

A tökéletes mézeskalács receptje - Plusz 8 trükk, hogy még jobb legyen

Nemcsak a mázzal nincs szerencséd, de a tésztát is elrontod? Ismerj meg néhány ügyes fortélyt!
Karácsony

5 omlós, könnyen elkészíthető mézeskalács - Meglepetésnek is kiváló

Mézeskalács nélkül nincs karácsony. Ha viszont kissé unalmasnak találod, bolondítsd meg az alapreceptet!
Karácsony
Így készíthetsz gyorsan és könnyen gyertyát viaszból!

Gyertyát önteni nem csak jó szórakozás, de csodás ajándék is születhet belőle.

Dátum: 2010. december 8.
Készítette: Femina.hu
Főzőiskola
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.