kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Karácsony   /  

Mézeskalács recept

A tökéletes mézeskalács receptje
Sütési, díszítési fortélyokkal

A mézeskalács nemcsak finom csemege, hanem csodaszép asztali dísz is lehet. Süsd meg te is!

Szerző: Horváth Katalin
Forrás: Femina.hu
2008.11.23.

Az ünnepi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalácssütés. A kellemes illatot árasztó mézesek finom csemegék, egyben mutatós díszek.

Díszítheted őket fehér vagy színes mázzal, magvakkal, cukorgyöngyökkel - de önmagukban is jól mutatnak egy szép tálon vagy szalvétán.

A mézeskalács receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 30-40 dkg virágméz
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 dkg fahéj
  • 1 dkg őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitád -, majd keverd össze fakanállal.

Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját ütsz bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszed, jó lesz a cukormázhoz. Tedd a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozd össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsd hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tésztát gyúrj - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával megpuhíthatod -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takard le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyd állni. Ne ijedj meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig gyúrd újra, amíg ismét képlékennyé lesz.

Így készül a tökéletes mézeskalács
Így készül a tökéletes mézeskalács
Káprázatosan szép ünnepi dekorációkA karácsony 13 legfontosabb szimbóluma10 meseszép feldíszített karácsonyfaA 10 legszebb karácsonyi dekorációi a nappalibaA legszebb karácsonyfadíszekZúzmarás ezüstdekorációkDekoráció a természet kincseiből2012 leggyönyörűbb karácsonyi dekorációi Kültéri karácsonyi dekorációk10 karácsonyi dekortipp, hófehérben

Nyújtás, szaggatás, sütés

A tésztát szedd több részre, és egyszerre mindig csak egy cipót nyújts ki. Gyúródeszkán vagy gondosan letisztított, vékonyan belisztezett asztallapon sodrófával nyújtsd ki a tésztát körülbelül 3-4 milliméter vastagra, de nagyobb figurák sütésénél vastagabbra. Apró, türelmes mozdulatokkal dolgozz.

Miután kinyújtottad a tésztát, lisztbe mártott kiszúró-formákkal szaggasd ki a mézeskalácsot. Hagyj elegendő helyet a sütemények között, hisz sütés közben megduzzadnak, megnövekednek. Használhatsz sütőpapírt vagy zsiradékkal vékonyan kikent, esetleg csak lisztezett tepsit, de arra minden esetben ügyelj, hogy ne égjenek meg a mézeskalácsok. Forró sütőbe tedd, de közepes lángon süsd, és amikor már érzed a fűszerek illatát, akkor nézd meg! Ha egyenletesen aranybarna, vedd ki.

Fontos! Egy-két percig hagyd hűlni a figurákat, mert forrón még nagyon puhák, majd sütőlapáttal emeld ki őket egy tálcára.

Tippek a díszítéshez

Fényesítés: a mézeskalácsok felületére kenőtollal tojásfehérjét kenhetsz, így szép fényes lesz a felületük, illetve a ráhelyezett magvak könnyen ráragadnak.

Magvak: az apróbb magvakat - mák, szezámmag - hintsd a tojásfehérjével megkent nyers tészta felületére, és így süsd meg. A nagyobb magvakat - napraforgómag, tökmag, dió, mandula - nyomd egyszerűen a nyers tésztába, miközben sül, szépen beágyazódik a tésztába, és benne marad.

Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverj 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszed, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kapsz. Az elkészített mázat evőkanállal tedd egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavard meg, majd szorítsd össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágj kis nyílást, majd díszítsd fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyd megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszíts!

Betöltés...

Gyöngycukor-díszítés: a kis gyöngyöket szórd a mázra, esetleg fogpiszkálóval igazítsd a helyére, és kissé nyomd a mázba.

Cikkünk Schuck Mária Díszes mézeskalácsok című könyve alapján készült.

A Cser Kiadó gondozásában megjelent könyvecske megismertet a hibátlan mézeskalács-készítés trükkjeivel és fortélyaival. Bemutatja a díszítési módokat, a legváltozatosabb formákat, és természetesen sablonokat is mellékel az ünnepi figurákhoz. Kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak egyaránt hasznos recepteket és ötleteket tartalmaz a könyv, szebbnél szebb képekkel illusztrálva.

Kiadja a Cser Kiadó.
Ára 798 forint.

4 hozzászólás
autsch       2013-11-20 14:23
5.
Szuper Mézeskalács család kiszúró a Fackelmann-tól! :) https://www.facebook.com/photo.php?fbid=180774042118739&set=a.167352923460851.1073741830.153848518144625&type=1
adrikaa2       2011-12-18 14:55
4.
Nekem nem volt elég a három evőkanál maragain,nem állt össze a tészta.Ezért kb 20 dekát raktam bele olvasztva.Így sikerült és nagyon jó lett!!
fanni88       2011-12-02 16:00
3.
Indult egy Mézeskalács Szépségverseny, gyertek játszani: http://www.konyhatunderleszek.hu/mezeskalacs_szepsegverseny
Gasztroajándék karácsonyra: 3 könnyen elkészíthető meglepetés

Ha szeretnél valami különleges és személyre szabott ajándékkal kedveskedni szeretteidnek, bátran készíts otthon akár lekvárt, saját süti tészta vagy fűszerkeveréket! Gasztro-szakértőnk segít néhány ötlettel.

Dátum: 2013. december 4.
Készítette: Femina.hu
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.