kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Karácsony   /  

3 megható karácsonyi történet

3 megható karácsonyi történet

A karácsony különleges ünnep, mely a csodáktól sem mentes. Íme, három igazán megható történet, ami a legjobban bizonyítja ezt.

Szerző: Aschenbrenner Eti
Forrás: Femina.hu

Karácsonykor minden megtörténhet. Aki hisz Istenben, az a csodákban is, és ezek létét utóbbinak tulajdonítja, mások a különleges eseteket inkább a véletlenek számlájára írják.

Hogy kinek van igaza, nem tudjuk, és nem is akarjuk megfejteni. Az viszont biztos, hogy az évnek ebben a szakában bármi megtörténhet. A következő három történet a legjobb bizonyíték erre.

Amikor a remény a legjobb gyógyszer

Az Amerikai Egyesült Államokban található Wisconsinban élő Mark R. Leonard hosszú évekig dolgozott hivatásos Télapóként. A bevásárlóközpontban gyerekek tucatjai álltak sorba, hogy találkozzanak vele, közöttük egyik évben egy kisfiú, aki egy fényképet szorongatva várta, hogy végre kettesben lehessen a Télapóval. Amint beszédbe elegyedtek, a kisfiú szomorúan mesélte, hogy a fényképen a testvére, Sarah látható, aki nagyon szeretett volna találkozni a Télapóval, csakhogy súlyos beteg, és jelenleg kórházban fekszik, így nem tudta elkísérni őket.

A kisfiú a nagymamájával érkezett, akitől Mark megtudta, Sarah súlyos leukémiában szenved, és szinte biztos, hogy már az ünnepeket sem éri meg. Nem kérnek hát mást, csupán annyit, hogy látogassa meg őt a kórházban, hogy, ha utoljára is, Sarah legalább egyszer találkozhasson a Télapóval.

Mark sosem vállalt korábban hasonló feladatot, ezúttal azonban, látva a nagymama szemében a könnyeket és a kisfiú szomorú arcocskáját, valamint kezében a kis fényképet, kivételt tett. Még aznap délután felkereste a kórházat, ahol Sarah feküdt. A kislányt az ágyában találta, sápadtan és legyengülve.

Sarah észre sem vette Markot, csak akkor figyelt fel rá, amikor Mark könnyekkel a szemében, vidám arckifejezést erőltetve köszöntötte a Télapó jól megszokott köszönésével.
A Télapó és Sarah órákig beszélgettek kettesben a szobában, kéz a kézben, majd mielőtt Mark távozott volna, megígérte Sarah-nak: megkéri az angyalokat, hogy vigyázzanak rá.

Miután Mark távozott a kórházból, nem hallott többet a kislányról - egészen a következő év karácsonyáig, amikor is a bevásárlóközpontban a gyerekek között egyszer csak feltűnt egy szőke, erős, vidám kislány, hatalmas mosollyal az arcán. Sarah volt az, makkegészségesen, akin nyoma sem volt annak, hogy valaha a halállal kellett küzdenie.

Amikor az ünnep fontosabb volt, mint a harcok

A karácsony különös ünnep: alig akad olyan ember, akinek ne enyhülne meg ilyenkor kicsit a szíve. És ez akkor sincs másként, ha éppen a frontvonal a helyszín, szemben az ellenséggel, az időpont pedig 1914. december 24-e, az első világháború ideje.

Az első világháború egyik napról a másikra tört be a nemzetek életébe. 1914 nyarán még egyetlen német, skót vagy francia sem sejtette, hogy néhány hónap múlva a fagyos földön fekve, fegyverekkel a kezekben néznek egymással farkasszemet.

A karácsony 13 legfontosabb szimbóluma
A karácsony 13 legfontosabb szimbóluma
A legszebb karácsonyfadíszek2012 leggyönyörűbb karácsonyi dekorációi Zúzmarás ezüstdekorációkVarázslatos gyertyák meleg fénnyelÁlomszép terítékek karácsonyra10 meseszép karácsonyi dekortipp, pillanatok alatt10 csodás, aranyló karácsonyváró dekoráció10 meseszép feldíszített karácsonyfaA legszebb karácsonyi dekorációk a nappalibaArany, piros és zöld: a gyönyörű karácsonyi színek

De arra sem számítottak, hogy a karácsony olyan hatással lesz rájuk, hogy azt örökre az eszébe vési majd az emberiség. Hogy mi történt december 24-én a lövészárkokban, nem tudjuk, csak azt, hogy az egymással szemben álló felek egyszer csak úgy döntöttek, legalább karácsony idejére felfüggesztik a harcot. Az első bátortalan átkiabálások után hamarosan ki is merészkedtek rejtekükből, majd néhány óra múlva már együtt dohányoztak, társalogtak és cigarettáztak azok a németek, franciák és skótok, akik egy nappal azelőtt még a másik halálát kívánták.

Bár az alkalmi barátkozásnak igyekeztek véget vetni a vezetők, a karácsony hangulata egészen magával ragadta a katonákat. Egyiküknek az is eszébe jutott, hogy karácsonyfát állít a lövészárokban - estére a frontszakasz teljes vonalát a karácsonyfák tucatjain égő gyertyák jelölték.

Az összefogás dala

1984-ben vetítették a BBC-nek azt az összeállítását, mely az éhínség sújtotta Etiópiára hívta fel a figyelmet. Az ír énekes és zeneszerző, Bob Geldof is látta a műsort, az éhező gyerekek látványa pedig olyan hatással volt rá, hogy ott, a fotelben ülve azonnal elhatározta, még akkor tesz valamit az éhínségtől szenvedő országért. Az elhatározásból napok alatt ügy lett: Midge Ure-rel, az 1970-es, 1980-as évek legendás skót zeneszerzőjével azonnal dalírásba fogtak, hogy az abból származó bevétellel valamiképpen is segíthessenek az éhező Etiópiának.
Azt akkor senki sem gondolta, hogy ezzel világméretű kezdeményezést indítanak el.

Legközelebbi BBC-s szereplésekor Bob már nyíltan beszélt a dalról és a kezdeményezésről. A dal, az azóta világhírűvé vált Do they know, it's Christmas? felénekléséhez számos ír és angol művészt is meghívott, közöttük olyan neves előadókkal, mint Phil Collins, Sting, George Michael vagy Paul McCartney. A kislemez, melyen az ominózus dal szerepelt, 1984. december 3-án jelent meg, és már az első héten egymillió példány kelt el belőle.

Öt hétig vezette a slágerlistákat, és összesen három és fél millió példányban fogyott el. Bob Geldofnak még azt is sikerült kiharcolnia, hogy a kislemez után járó ÁFA-t az angol kormány jótékony célokra fordítsa. De nem csak a zenészek, a média is támogatta a kezdeményezést: a neves angol rádió, a Radio 1 minden órában lejátszotta a dalt.

Egyetlen ötletből és egyetlen dal segítségével néhány hét alatt több millió font gyűlt így össze Etiópia számára - azzal a 70 ezer fonttal szemben, melyre Geldof legfeljebb számított.

4 hozzászólás
kisvakond       2011-11-21 10:22
5.
végre itt vannak a karácsonyi írások! Ettől mindig lázba lehet jönni.
anonymous       2009-12-22 12:32
4.
http://karacsony.mol.hu/1I3J1E0k3k4s1a4o0L1L1X 
anonymous       2009-12-22 11:38
3.
hülye webhely, nehéz itt bevágni, nem akarja... :-P http://www.femina.hu/karacsony/betlehemi_csillag
válasz a 2. kommentre (anonymous - 12-22)

Melyik napon születtél? Védőangyalok napjai

Számold ki, milyen napon születtél, és olvasd el az elemzést, miben és hogyan segítheti életedet személyes védőangyalod!
Karácsony

Vicces karácsonyi szokások

Krumpli a cipőbe, whisky a Mikulásnak, kengurun érkező Télapó - a legviccesebb szokások.
Karácsony
Karácsonyi mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.