Így készül az ellenállhatatlan ünnepi kürtős kalács

Otthon is süthetsz mennyei kürtős kalácsot. Mutatjuk, hogyan.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Székelyföld egyik kedvenc édessége, amely leginkább ünnepeken kerül az asztalra. A kürtős kalácsot könnyebb megalkotni, mint gondolnád. Ízesítheted a dión kívül kókusszal vagy fahéjjal. Ha nincs sütőfád, papírgurigák, sörösdobozok is megteszik, csak csomagold be őket alufóliával.

Kürtős kalács

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 75 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl tej
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 citrom
  • 1 evőkanál vaníliaaroma
  • csipet só

Szóráshoz

  • cukor
  • darált dió
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt morzsold a langyos, kevés cukorral elkevert tejbe, és várj öt-tíz percet. Ezalatt a teteje habos lesz, a térfogata pedig megnő. Majd gyúrd össze a liszttel, a sóval, a tojással, az olvasztott vajjal, a vaníliával, a cukorral és a citrom reszelt héjával. Takard le a tésztát, és meleg helyen addig keleszd, amíg a kétszeresére nő. Ez valamivel több, mint 30 perc. Utána lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 1/2 centi vastagra, és darabold fel 2 centi széles csíkokra. 

A formákat kend le olajjal. Ez azért fontos, hogy a végén lejöjjön róluk a kalács. Majd tekerd fel rájuk a csíkokat úgy, hogy azok fedjék egy kicsit egymást. Kend le tojással, attól lesz szép piros a tészta, és forgasd a cukros darált dióba. Állítsd egy tepsibe a kalácsokat, és 200 fokon körülbelül 20 perc alatt süsd meg őket. Közben egyszer-kétszer forgasd meg az édességeket. Kicsit várj, hogy hűljenek, majd húzd ki a formákat. Még melegen takard le a kész kürtős kalácsokat, hogy ne száradjanak ki.

Ezt is szeretjük