Hagyományos bejglireceptek a Vajdaságból

Isteni ízek

Az ajándékok becsomagolva, a szaloncukor már megdézsmálva. Mi hiányzik még? Persze, hogy a bejgli.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bejgli nélkül ugyanúgy elképzelhetetlen a karácsony, mint faállítás és díszítés nélkül. Viszont azonnal verd ki a fejedből a bolti változatot, mert azt még a legnagyobb jóindulattal sem lehet bejglinek nevezni.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Inkább próbáld ki remek vajdasági receptjeinket, melyek nem sokban különböznek a mi tekercselt süteményeinktől, mégis más ízvilágot képviselnek. Egyszerűen elkészíthetők, de díszítésüknek köszönhetően igazi cukrászmunkára hajaznak.

Rumos-mákos bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dkg porcukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás a kenéshez
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cl rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél dl tej

Hozzávalók a mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • citromlé

A megcukrozott tejben futtasd fel az élesztőt. A lisztbe morzsold bele a vajat, add hozzá az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgákat és a sót. Gyúrd össze a tésztát, majd vedd ketté, és szórd meg némi liszttel a tetejét. Takard le konyharuhával, és hagyd állni fél órát.

A töltelékhez a tejet a porcukorral keverd össze, majd forrald fel. A vaníliás cukrot a rummal, a mákkal, a citromhéjjal és a porcukorral keverd össze, majd öntsd rá a cukros tejet. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd félujjnyi vastagra, és kend meg a töltelékkel. A tésztát tekerd fel, a végeit alaposan hajtogasd be, hogy sütésnél ne folyjon ki a töltelék. A megmaradt tojással kend meg a tetejét.

Néhány helyen szúrd meg a tetejét villával, majd előmelegített sütőben süsd készre. Amikor megsült, hagyd kihűlni. A porcukrot a tojásfehérjével és egy kiskanál citromlével keverd össze, majd vond be vele a süti tetejét. Ízlésed szerint mandulával, dióval vagy kandírozott gyümölccsel díszítsd.

Diós bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 dl tej
  • fél dkg élesztő
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • pici citromhéj

Hozzávalók a mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • fél dl frissen facsart citromlé

Az élesztőt langyos, picit cukrozott tejben futtasd fel. A lisztbe morzsold bele a vajat, szórd bele a cukrot, és add hozzá az élesztőt. Tedd bele az egyik tojást és a csipetnyi sót, és gyúrd össze a tésztát. Hideg helyen egy-két órát pihentesd, majd vedd ketté.

A cukrot a vízzel keverd össze, és főzd fel sziruppá. Öntsd a dióra, és szórj bele egy kevés citromhéjat. Mindkét tésztát nyújtsd ki lisztezett deszkán, és kend meg a diós masszával. A végeit hajtsd vissza kétujjnyi vastagon, majd tekercseld fel. Fektesd a két bejglit egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és a megmaradt tojássárgával kend meg a tetejét. Előmelegített sütőbe told be, és 40 perc alatt süsd készre.

A porcukrot a citromlével keverd össze, majd kend meg vele a bejglit. A tetejét díszítsd néhány szem dióval. A porcukros mázat gyönyörűen csillogóvá teszi a citromlé.

Te milyen süteményt sütsz karácsonykor?

Ezt is szeretjük