kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kapcsolat   /  

Orgazmusgátló lelki tényezők

3 orgazmusgátló lelki tényező, amit fel lehet oldani: sokan nem tudják, hogy ez a gond

A szakértő elmondta, mik akadályozhatnak nőként.

Szerző: Féderer Ágnes
Forrás: Femina.hu

Az első és legfontosabb lépés, hogy őszintén kimondod: nem tudom élvezni a szexualitást. Ha képes vagy idáig eljutni, az már fél siker. A többi pedig megoldható.

Csak a kiszámítható nem kockázatos

Hogyan függ össze gyerekkori félelmekkel az, hogy valaki nem képes elengedni magát intim helyzetekben? Ha sokszor érezted annak idején, hogy nem úgy figyelnek rád, mint ahogy te igényelnéd, lehet, hogy kifejlesztettél egy olyan túlélési stratégiát, amely folyamatos készenlétről szól.

Ennek következménye lehet, hogy felnőttként is erősen kontrollálod magad. Nem magadban bízol, hanem az adott körülményeidet optimalizálod, így törekszel maximális biztonságra a lelkedben. Ez bizony megakadályozhatja, hogy átengedd magad annak az érzésnek, ami az orgazmus lényege: feloldódás, tökéletes elengedés, egybeolvadás.

 

Honnan tudhatod, hogy van egy ilyen működési módod? Biztos, hogy az életed más területein sem szívesen adod át az irányítást, nehezen bízod rá magad másokra, ösztönösen kerülöd a tudatmódosító szereket, mindig igyekszel józan maradni.

Nászéjszaka családi körben

Nem is gondolnád, hogy a szüleid mintája, hite, tanítása, a viszonyulásuk a szexualitáshoz mennyire meghatározhatja a nemi életed szabadságát. Lehet, hogy sok minden tabunak számított a családodban, amiről nem illett beszélni, ezzel is azt sugallva, hogy a hálószobákban valami furcsa, esetleg bűnös dolog történik.

Összeillesz a pároddal? 12 jel, melyből biztosan kiderül
Összeillesz a pároddal? 12 jel, melyből biztosan kiderül
15 jel, hogy elmúlt a szerelem15 szerelemébresztő női praktika10 árulkodó jel, hogy a férfi szerelmes12 dolog, ami nélkül nem lesz hosszú a kapcsolatod12 kellék a tökéletes esküvőhöz10 izgalmas szexhelyszín a lakásbanMire vágyik a férfi a párkapcsolatban?Hogy kérte meg a kedvesed a kezed? - Ezt árulja el róla10 dolog, amit sok nő nem szeret magán - De a pasiknak tetszikErről árulkodik a testbeszéded az első találkozáskor

A családállítás módszere tárja fel az ilyen, nagyon mélyen ható lelki kötéseket, amelyekről valójában fogalmad sincs. Tudatosan azt hiszed, megengeded magadnak azt, hogy testileg is élvezed a szerelmet, a döntő pillanatban mégis leállsz, nem vagy képes eljutni a csúcsra. A tudattalanodban működik ugyanis egy "program", ami megakadályozza a beteljesülést, így maradhatsz hű ahhoz, ami a nálatok szokás volt, netán amit a szüleid elvártak tőled.

Ki van az álarc mögött?

Annak, hogy megtartóztatod magad, lehet védelmi funkciója is. Ilyenkor azért nem vállalod be az orgazmust, mert ezzel is a kívülállásodat erősíted, ami nagyon fontos üzenetet hordozhat. Nagy valószínűséggel van egy erős, tudattalan szempontod a partnerválasztásnál.

Csak néhány példa: ne legyen olyan, mint az apám, esetleg az ellenkezője, hasonlítson az apámra, hogy megkaphassam azt a szeretetet, törődést, ami a gyerekkoromból nagyon hiányzik. Legyen gyenge vagy erős, aki mellett semmiképpen nem élhetem meg ugyanazt a női sorsot, mint az anyám. A lényeg, hogy ilyenkor nem azzal a társsal bújsz ágyba, aki mellett testi vágyakkal bíró felnőtt nő lehetsz, hanem a gyerek szempontjaidnak megfelelő kiszemelttel. Nem csoda, hogy képtelen vagy elengedni magad vele.

Bátor lélekporszívózás

Hosszasan sorolhatnánk még további lelki okokat: túlhajszolt élethelyzet, korábbi bántalmazás, netán lojalitás a női felmenőkkel, akiknek nem volt boldog a szexuális élete, és így tovább. Mivel minden eset más, mindig személyre szabottan kell felderíteni, vajon mi az oka az orgazmus elmaradásának. Erre jó a családállítás módszere, amely a legapróbb, egyedi összefüggéseket is felszínre hozza a lelked mélyéről. Ezt követően már lehetőséged van nézőpontot váltani, és elengedni mindazt, ami addig meggátolt a szerelem tökéletes élvezetében.

Még nincs hozzászólás

Mondatok szex előtt

Lehet, hogy a párod még sohasem mondta, de titkon ő is szeretné, ha a fülébe súgnád ezeket.
Kapcsolat
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.