kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kapcsolat   /  

Mi számít megcsalásnak? Íme, a férfi véleménye

Mi számít megcsalásnak? Íme, a férfi véleménye

A csók vagy a szex a hűség határvonala? Az érzelmek vagy a tettek számítanak inkább? Olvasd el, mit gondol a férfi a félrelépésről.

Szerző: Klimó Petra
Forrás: Femina.hu

Ha az ember a hálószobába lépve a hancúr kellős közepén lepi meg a párját egy idegennel, azon tényleg nincs mit szépíteni. De az in flagrantin túl jóval árnyaltabb a helyzet: a hűtlenség olyannyira plasztikus kategória, hogy ahány ember, annyi különböző értelmezési lehetőség formálódik a megcsalás problémakörben.

Egyesek úgy gondolják, még csak fizikai kontaktus sem kell a hűtlenkedéshez, egy szimpla flört is borítja a bilit, míg másoknak a "csak szex” sem lépi át az ingerküszöböt. A kikacsintást azért jellemzően mégiscsak másként ítéli meg a nő, és másként a férfi - legalábbis erről árulkodnak a statisztikák.

Az érzelmek vagy a tettek fájnak jobban?

A Personality and Individual Differences című szaklap publikálta nemrég azt a felmérést, amely arra volt kíváncsi, a két nem vajon mennyire értelmezi eltérően a hűtlenséget. A kutatás alanyai a Cheaters - Csalók - című amerikai televíziós reality szereplői voltak, akik kamerák kereszttüzében buktatták le csapodár párjukat. A szembesítés során persze azonnal felmerültek a tipikus kérdések a felszarvazott fél részéről, a dolog érdekessége viszont, hogy a két nem a hűtlenség más-más szegmensére fókuszált, amikor magyarázatot követelt.

A férfiak 57%-át kizárólag az érdekelte, párjuk ágyba bújt-e az illetővel, a nők 71%-a viszont azt firtatta, van-e a dologban érzelmi szál. A kutatók magyarázata szerint az, hogy a férfi a hűtlenséget a szexdimenzióban értelmezi, az evolúciós mintában keresendő: a férfi célja eszerint elsősorban az utódnemzés volt, de sosem lehetett meggyőződve arról, hogy a gyermek biztosan az övé. A nő ezzel szemben arra törekedett, hogy maga mellett tartsa a biztonságot jelentő férfit.

15 jel, hogy a pasi megcsal
15 jel, hogy a pasi megcsal
10 árulkodó jel, hogy a férfi szerelmesA történelem leghíresebb szeretői15 szerelemébresztő női praktika15 tipikus női baki a párkapcsolatban15 árulkodó jel, hogy tetszel a férfinakMire vágyik a férfi a párkapcsolatban?15 jel, hogy elmúlt a szerelemAz elmúlt század legszebb erotikus filmjei, melyeket látnod kell12 dolog, ami nélkül nem lesz hosszú a kapcsolatodEzek a legvonzóbb dolgok a nőben a férfi szerint

Hűtlenség-e a Facebook-flört?

Az amerikai Cosmopolitan kétezer olvasóját kérdezte a virtuális flörtről, a válasz pedig szinte egyhangúan elítélő volt: a megkérdezett nők 95%-a bélyegezte hűtlenségnek a kacér, flört jellegű twitteres vagy facebookos csevejeket - még akkor is, ha az online flört a valóságban sosem teljesül be. A férfiak ezzel szemben gyakran liberálisabban gondolkodnak egy-egy chatrandiról, mivel ebben az esetben szó sincs a klasszikus értelemben vett érintkezésről, és a megélt kikacsintás tökéletes alternatívájának tartják.

Ugyanakkor ők is elismerik, hogy az efféle flörtöknek sokszor nagy szerepük van a partner bizalmának lerombolásában - a megkérdezettek több mint fele vallott erről hasonlóan. A pszichológusok szerint egyébként, ha az online flört érzelmi gubancot okoz a kapcsolatban, akkor igenis a hűtlenség kategóriába tartozik, függetlenül attól, hogy beteljesül-e vagy sem.

Csalás a csók is

A két nem viszonylag azonos állásponton van a csókkal csalásról, ezt nagyjából minden második ember hűtlenségként könyveli el. Hétezer nő és férfi nyilatkozott egy német közvélemény-kutatónak - a nők több mint fele, míg a férfiak 46%-a minősítette félrelépésnek a harmadik személlyel folytatott csókolózást. Azt, hogy a mérleg nyelve itt enyhén a nők felé billen, a kutatást elemző pszichológus annak tulajdonítja, hogy számukra a csók intim jellege érzelmi faktort is csempész a csókba, mégpedig nagyobb mértékben, mint a férfiaknál.

Bocsánatos bűnözés

A Personality and Individual Differences tanulmánya szerint vannak olyan esetek, amikor a férfiak szemet hunynak a félrelépés fölött: ez pedig a leszbikus viszony. A megkérdezett férfiak fele kezelné könnyebben barátnője kikacsintását, ha az egy nővel történik, míg a nők csupán 21%-a nyelné be, ha a párjuk egy másik pasival lépne félre.

A kutatást vezető evolúciós pszichológus azzal magyarázza a különbséget, hogy a féltékenységi mechanizmus a két nemnél más-más hatásra indul be: a férfiaknál az apaságuk, apává válásuk féltése a fontos, a nőknél pedig az elhagyatottság lehetősége kelti a fenyegető érzést.

33 hozzászólás
acel       2012-03-13 23:36
34.
Ebben igazad van(és jó a hasonlat!:) ) , de abban is egyet kell értsek elődeimmel, hogy ez mindenkinek egyéni döntése. 
válasz a 33. kommentre (Stalin - 03-13)
Stalin       2012-03-13 12:12
33.
Azért jegyezzük meg, hogy sokkal jobb társtulajdonosnak lenni egy menő bordélyházban, mint egyedüliként egy rozzant kupiban!!
benyus       2012-03-11 20:28
32.
Párom volt aki ezt kijelentette.Szerintem is nagy bizalmat árul el.De mivel szabadság vágyam nagyon nagy nem is tudnék olyan férfivel élni aki nem bízik bennem.
válasz a 30. kommentre (acel - 03-10)

Így tesztelheted, hogy megcsalna-e a párod - Te kipróbálnád a módszert?

Különböző hűségpróbáknak vetheted alá a párod, ha arra gyanakszol, hogy másra is felfigyelne.
Kapcsolat

Vigyázz! A te párodra is lecsaphatnak: ezért kelendőbbek a foglalt férfiak

Valaki vadászik a párodra? Lehet, hogy minden normális férfi elkelt?
Kapcsolat
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.