kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kapcsolat   /  

Házassági szerződés

Bizalmatlanság vagy óvatosság? Amit tudni érdemes a házassági szerződésről

Milyen esetben indokolt a házassági szerződés megkötése?

Forrás: Femina.hu

Sokan idegenkednek házassági szerződés kötésétől, hiszen még mindig él az a tévhit, hogy, akik aláírnak egy vagyonjogi megállapodást, azok nem bíznak meg egymásban.

Az ügyvédek tudják, mennyi vita és pereskedés spórolható meg egy házassági vagyonjogi szerződéssel. A házaspárok esetében azonban szinte csak a kritikákról hallani. "Ha már az elején a válásról beszélünk, minek házasodjunk össze? Ha arra kerülne a sor, úgyis meg tudnánk egyezni igazságosan." Sajnos a tapasztalatok nem ezt bizonyítják. 

Mit jelent a házassági szerződés?

A házassági vagyonjogi szerződés nemes egyszerűséggel rögzíti azt, hogy a felek hogyan rendelkeznek vagyonukról, ami így egy válás esetén egyértelművé teszi a helyzetet. A szerződéskötés előtt érdemes tisztázni néhány alapfogalmat is.

Mi számít közös vagyonnak? Az, amit a házaspár együtt vagy külön szerzett, azaz például mindkét fél fizetése. Továbbá a különvagyon haszna, ami egy különvagyoni lakás esetében, hogyha kiadják azt, a lakás díját jelenti. Különvagyon pedig az, ami a házasság előtt már megvolt - elsősorban vagyontárgyak.

Az emberek fejében még élhet az a tévhit, hogy öt év házasság után a vagyontárgyak közössé válnak. Ez részben igaz, de le kell szögezni, hogy csak a mindennapos, közösen használt eszközök válnak közös vagyontárgyakká. Vagyis a lakás nem, míg a laptop vagy a telefon közös lesz.

Mikor indokolt szerződést kötni?

A mai világban az elszomorító válási statisztikák és a házasságkötések mind idősebb korra való kitolódása is elegendő indok az óvatosságra. Ha az egyik fél már elvált, és újraházasodik, vagy ha túl nagy a partnerek közötti vagyoni különbség, akkor főként ajánlott a szerződés aláírása. Érdemes azoknak is megállapodniuk, akiknek több partnertől származó gyerekeik vannak, és azoknak is, akik társasági részesedéssel rendelkeznek.

Hogyan beszéljetek róla?

Sokan azt gondolják, hogy egy ilyen vagyonjogi szerződés aláírása a bizalmatlanságot jelenti. Itt az idő, hogy ezt az állítást megcáfoljuk, hiszen sokkal inkább a felelősségteljes gondolkozás és a tudatos tervezés meglétét jelenti - ami nagyon is előnyös egy házasság során.

Felhozni lehet, hogy ciki először, főleg, ha a partnered nem gondolkodik ennyire előre, de az az igazság, hogy jobb, ha legalább az egyik fél a jövőbe tekint, és gondosan megtervez mindent, mint ha egyikőtök sem hozná fel a témát. Az, hogy beszéltek róla, nem jelenti azt, hogy rossz vége lesz a házasságotoknak, vagy hogy nem bíztok meg egymásban, csupán megszünteti egy vitákkal és pereskedéssel teli helyzet eshetőségét.

Gondolj arra, hogy ha biztosítást kötsz utazás előtt, akkor sem egyből arra gondolsz, hogy eltöröd a gerinced szörfözés közben egy zátonyra csapódva, majd megesz egy cápa. Csupán óvatosnak kell lenni, nehogy valami baj történjen - és ez az élet minden területére igaz.

Még nincs hozzászólás

Miért fél a férfi a házasságtól?

A szakértőt kérdeztük, miért olyan elrettentő a nősülés a férfiak szemében.
Kapcsolat

Mikor megyek férjhez?

Vajon mikor érkezik el a te nagy napod? Íme, az ausztrál statisztikusok képlete.
Terasz
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.