kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kapcsolat   /  

Érzelmi zsarolás

Így ismerd fel az érzelmi zsarolót: jobb, ha hamar menekülőre fogod

Az érzelmi zsarolás eszközével sajnos nagyon sokan élnek. Próbáld elkerülni őket!

Szerző: Féderer Ágnes
Forrás: Femina.hu

Lehet bármelyik kollégád, a legjobb barátod, a párod vagy valamelyik szülőd. Sajnos az, aki manipulál, legfeljebb csak kizökkenthető a biztonságos harcállásából. Egy biztos, észérvekkel meggyőzni nem tudod.

Ha pedig hagyod magad, hogy könnyebben szabadulj, be fogsz sokallni, így elmérgesedhet a viszonyotok. Ám ha megérted, hogy ő miért így működik, megfelelő válaszokat találhatsz.

Az sem igaz, amit kérdez

Bármit képest bevetni annak érdekében, hogy hatást gyakoroljon rád. Gyakran még a valóságot is másképp láttatja, kevésbé finoman fogalmazva: hazudik. Ígérni is nagyon tud, ám adott szava mögött nincs tartalom. Amikor szembesíted ezzel, vagyis visszakérdezel, biztos, hogy tagadni fog. Sőt, azt is eléri, hogy te elbizonytalanodsz. Talán rosszul emlékszel?

Az érzelmi zsaroló azért profi a ferdítésben, mert tényleg elhiszi azt, amit állít. Ráadásul nincs felelősségérzete, így szabadon mondhat bármit, fel sem merül benne, hogy ezt mások számon kérhetik.

Csak egy szó létezik: igen

Amiből biztosan felismerheted, hogy egy érzelmi zsaroló hálójába kerültél, az a saját megváltozott viselkedésed. Képtelen vagy például nemet mondani neki. Hiába tudod, hogy neked nem jó az, amibe belemész miatta, mégis megteszed. És ez odáig fajulhat, hogy már előre megpróbálod kitalálni, vajon ő mit szeretne, neki mi lenne a jó, ő mit vár el tőled, és eleve ennek teszel eleget.

Csak hogy megspórolj vitákat, kirohanásokat, dühkitöréseket. Vagyis teljesen feladod, háttérbe szorítod magad a béke kedvéért. Sajnos egyre nagyobb áldozatra kényszerülsz majd, és egyre több erőfeszítésedbe kerülhet a látszategyensúly fenntartása.

A hazugság 12 leggyakoribb jele
A hazugság 12 leggyakoribb jele
Erről árulkodik a testbeszéded az első találkozáskorA legrosszabb helyszínek az első randihoz15 árulkodó jel, hogy tetszel a férfinakEzek a legvonzóbb dolgok a nőben a férfi szerintÍgy kelts jó benyomást 5 perc alatt12 dolog, ami nélkül nem lesz hosszú a kapcsolatod13 dolog, amit tegyél meg, ha boldog kapcsolatra vágysz12 férfi, akivel semmiképpen se randizz10 jel, hogy manipulálnakAnyai veszélyek? Így védd a kapcsolatod!

Nagy, sötét felhő alatt ül

Az érzelmi zsaroló mellett szinte soha nem érezheted jól magad. Ez az egyik leghatásosabb fegyvere ugyanis, a bűntudatkeltés. Nagyon profi módon bizonyítja be neked, hogy ő egy szerencsétlen áldozat, aki szenved, akivel mindenki kiszúr, akinek semmi nem jön össze. Eleinte beéri azzal, hogy megvigasztalod. Később már azt várja el, benned ugyanaz legyen, mint benne, azaz bánkódj, gyötörd magad.

Ha ezen a ponton fel is lázadnál, az csak olaj a tűzre. Ekkor jönnek ezek a mondatok: nyugodtan menj el a barátaidhoz, ne zavarjon, hogy én milyen rosszul érzem magam. Azért, mert én szomorú vagyok, te még élvezheted az életedet.

Kicsik, akik felnőttet játszanak

Kik azok, akik bármiben képesek hinni, minden realitásérzék nélkül? Kik azok, akik hisztiznek, kiabálnak, ha nagyon el akarnak érni valami? Kik azok, akik folyamatosan külső megerősítésekre vágynak, hogy biztonságban érezhessék magukat? A válasz egyszerű: a gyerekek. Igen, az érzelmi zsaroló gyerek üzemmódban működik.

Ennek számtalan oka lehet. Valamiért, talán egy traumás élmény miatt - például bántalmazás, amit nem tud feldolgozni, elengedni - ragadt bele a korai fejlődési fázisba, mert ellentételezést vár az elszenvedettekért. Netán érzések - szeretet, elismerés - hiányoztak a gyerekkorából, és úgy hiszi, ezeket előbb meg kell kapnia, csak azután válhat lélekben felnőtté. Vagy annak idején ez a hisztis üzemmód volt az egyetlen lehetősége arra, hogy magára irányítsa a figyelmet - a bevált túlélési taktikát alkalmazza aztán felnőttként is.

Mit tudsz tenni? Általában meghökkenti az érzelmi zsarolót, ha figyelmezteted rá, pont olyan, mint egy kisgyerek. Hatásos, ha nyugodt maradsz, és azt képviseld, amit te szeretnél, ami neked jó. Ne neki mondj ellent, magadért állj ki. Az igazi megoldást azonban annak feltárása hozza, mi is zajlik a tudattalanjában. Fel kell nőnie lélekben, hogy végre bízhasson magában, és elhiggye, az élete mostantól már olyan lehet, amilyennek ő berendezi.

Még nincs hozzászólás

Manipuláció

Bárki könnyen manipuláció áldozatává válhat.
Kapcsolat

Titkok házasságban

A nők hajlamosak titkolózni bizonyos dolgokat illetően.
Kapcsolat
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.