kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kapcsolat   /  

Anya nem ismerkedik

Cölibátus a gyerekek miatt: egyetlen tévedés, amit sok egyedülálló anya elkövet

A gyerek számára egy életre teher lehet az anya döntése.

Szerző: Féderer Ágnes
Forrás: Femina.hu

Sokan csak felnőttként döbbennek rá, hogy jóval korábban milyen csapdába kerültek. Bár egy önfeláldozó anya általában nem vár el viszonzást - hiszen azzal, amit tesz, valójában a saját lelki folyamataira keres megoldást - a legtöbb gyerek mégis úgy érzi ilyenkor, tartozik mindazért, amit kapott. Akár a saját boldogságáról is lemond, hogy az anyját boldogabbnak láthassa.

Mindent értetek teszek

Hogyan kezdődik mindez? Például egy válás elodázásával. Aki a gyerekeire hivatkozva nem mer lépni - "nem tehetem meg, hogy a saját vágyaimat kövessem, nekik egész családra van szükségük" -, azaz nem tisztázza az érzéseit, azt, hogy ő valójában mit is szeretne, olyan áldozatot hoz, aminek a súlya a gyerekei vállat nyomja majd. Egy elhivatott anya nagyon gyakran elvárásokkal is fellép: "mindenről értetek mondtam le, nektek csak az a dolgotok, hogy…" Ide persze bármi behelyettesíthető.

Nem könnyebb a helyzet, ha a magára maradó anya az újrakezdés lehetőségét utasítja el. Álmisszió mögé bújik, arról győzi meg magát, hogy mindent meg kell adnia a gyerekeinek, ha már szegénykék gyerekkora így alakult. Egy ilyen anyának eszébe sem jut új kapcsolatot létesíteni, és amikor megkérdezik tőle, mire a legbüszkébb az életében, biztosan a gyerekek érdemeit kezdi sorolni. Akkor veszi észre, hogy baj van, amikor a gyerekekből már felnőtt lesz, így ő elveszíti a "feladatát".

Nőnek lenni veszélyes

Mi van a háttérben? Ezek a nők azért ragadnak bele tudattalanul az anyaszerepbe, mert nőként nem érzik biztonságban magukat. Tönkrement a házasságuk, amiért, mondjuk, magukat hibáztatják, hogy nem tudták beérni azzal, ami nekik jutott.

Vagy éppen a volt férjükre haragszanak, aki félrelépett, amit megaláztatásként éltek meg, nem beszélve arról, ha valóban bántották őket a párkapcsolatukban, akár szavakkal, akár tettekkel. A legjobb gyógyír erre egy olyan területen helytállni, ahol biztos a sikerélmény, és ez anyaként szinte garantált. Kérdés, milyen áron.

15 árulkodó jel, hogy tetszel a férfinak
15 árulkodó jel, hogy tetszel a férfinak
Ezek a legvonzóbb dolgok a nőben a férfi szerintErről árulkodik a testbeszéded az első találkozáskor12 dolog, ami nélkül nem lesz hosszú a kapcsolatod13 dolog, amit tegyél meg, ha boldog kapcsolatra vágysz15 szerelemébresztő női praktikaA legrosszabb helyszínek az első randihozA hazugság 12 leggyakoribb jeleÍgy kelts jó benyomást 5 perc alatt15 tipp, amivel elcsábíthatod a pasit14 randiszabály, amit ismerned kell

Harc a múlttal

Az anyáknak létezik még egy nagy csoportja, ők a saját anyjukkal mérik össze magukat. Amennyiben nem volt könnyű a gyerekkoruk, például sok figyelem, törődés, szeretet hiányzik nekik onnan, fogadalmat tesznek: "én másképp csinálom majd. Nem akarok olyan lenni, mint az anyám, nem szeretném, hogy a gyerekem ugyanazt élje át, amit én, és így tovább". Az ilyen fogadkozások következményei zúdulnak aztán a gyerekeikre, akik eleinte élvezik, később egyre jobban megszenvedik az édesanyjuk tökéletességre törekvését. A végeredmény tehát épp az lesz, amit elkerülni igyekeztek. Azzal, hogy túlzásokba esnek, a gyerekeiket hozzák nehéz helyzetbe.

Mit tehetsz, ha elkötelezett anya vagy?

Figyelj a gyerekeid visszajelzésére. Ha egyre több ellenállásba ütközöl, vizsgáld felül a céljaidat és az eszköztáradat is. Nekik nem arra van szükségük, hogy értük lemondj a saját életedről. Nem tudják viszonozni, ám biztosan megpróbálják, hiszen ezt diktálja a lelkiismeretük. Ne engedd, hogy érted megismételjék az áldozatot, és kihagyjanak fontos dolgokat - párkapcsolat, gyerekvállalás, karrier és így tovább - a sorsukból, csak azért, hogy megmaradjanak neked mindennapos elfoglaltságnak.

Mit csinálj, ha rendíthetetlen anyád van?

Menj előre a saját utadon. Ne várj arra, hogy ő majd egy napon elenged, neked kell leválnod róla, ami nem jelent cserbenhagyást. Abban segíts, amiben valóban tudsz. Annyit tegyél meg érte, amennyi módodban áll, és amit szívesen teszel meg. A többit bízd rá. Ha rájön, hogy te már önálló vagy, kénytelen lesz letenni a lélekben főállású anyaságot, és felnőtt nőként végre ő is esélyt ad magának, hogy éljen. És ha te boldog vagy, meg sikeres, akkor édesanyád minden - szükséges és felesleges - áldozata benned végre hasznosulhat.

Még nincs hozzászólás

Anya lánya hasonlít

Tíz portrét feleztek meg, és egyesítették újra. Az arcok tökéletes egészet alkotnak.
Kapcsolat
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.