kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kapcsolat   /  

4 kommunikációs hiba, ami miatt nem kapsz fizetésemelést, hiába érdemled meg

4 kommunikációs hiba, ami miatt nem kapsz fizetésemelést, hiába érdemled meg

Nemcsak a teljesítmény, a tálalás és az időzítés is fontos, ha azt akarod, hogy kérésed meghallgatásra leljen.

Szerző: Szántó Kinga
Forrás: Femina.hu

Fizetésemelést kérni nagy körültekintést igénylő feladat. Elsősorban persze a tetteknek kell beszélniük, és az kell hozzá, hogy ne csak te, de a főnököd is meg legyen győződve arról, hogy a teljesítményednek köszönhetően megérdemled az emelést.

Viszont a kérés időzítése és előadása is fontos, mint ahogy az is, hogy felkészülj az esetleges elutasításra.

Íme, néhány gyakori kommunikációs hiba, amit sokan elkövetnek, pedig nem olyan nehéz elkerülni.

Mert szükséged van rá

Az egyik legrosszabb ötlet, ha személyes, esetleg magánéleti ügyeidre hivatkozva kérsz emelést. Ha nem tudod fizetni a hitelt, új autót szeretnél, vagy épp gyereked született - ezeknek a finanszírozását a te feladatod megoldani, nem a munkaadódé. Így ne csodálkozz, hogy ha személyes alapon kérsz fizetésemelést, nemcsak süket fülekre találsz, de el is áshatod magad a főnök előtt. A panaszkodás szintén nem kelt jó benyomást, gyerekes embernek tűnhetsz miatta, aki a könnyebb utat választja ahelyett, hogy pozitív tettekkel bizonyítaná a rátermettségét.

A kollégáddal példálózol

Szintén rossz színben tüntet fel, ha a kollégáddal példálózol, mert bezzeg ő mennyivel többet keres.

Így lehetsz népszerű a munkahelyeden!
Így lehetsz népszerű a munkahelyeden!
Erről árulkodik a testbeszéded az első találkozáskorÍgy kelts jó benyomást 5 perc alatt7 munkahelyi baki, ami az állásodba kerülhetEzek a világ legjobban fizető szakmái7 gyakori hiba, amivel könnyen alááshatod a karrieredet15 trükk, hogy te legyél a főnök kedvence10 jel, hogy manipulálnakTestbeszéd a munkahelyenHogy kérte meg a kedvesed a kezed? - Ezt árulja el róla16 tulajdonság, amit a komoly férfi keres a nőkben – Benned megvannak?

Valószínűleg megvan annak az oka, ha tényleg több pénzt kap, lehet, ami talán a kettőtök közötti teljesítménybeli különbségében található, vagy ő régebb óta van a cégnél. Ugyanakkor más fizetéséről beszélni nemcsak ízléstelen és hatástalan lehet, de néhány cégnél egyenesen szabályszegő magatartás, melynek komolyabb következményei is lehetnek. Ráadásul ez az indoklás nem mond semmit arról, hogy te miért érdemelnéd meg az emelést, és mit tettél érte.

Ultimátum, fenyegetőzés

Ha zsarolásba kezdesz, és azzal fenyegetőzöl, hogy kilépsz, illetve nem veszel részt bizonyos projektekben akkor, ha nem kapsz emelést, könnyen az utcán találhatod magadat. Lehet, hogy addig nélkülözhetetlennek gondoltad magad a cégnél, de ebben a pillanatban kiderülhet, hogy nem vagy az. A főnök számára nemcsak a teljesítmény, a hozzáállás is fontos, és ezzel a lépéssel könnyen elveszítheted a szimpátiáját. Az ultimátum szintén nem vezet eredményre. Ha azt kommunikálod, hogy most vagy soha, akkor valószínűleg az utóbbit választja a főnököd. Azt gondolja, ha el akarod hagynia céget, tedd meg, ne csak ígérgesd.

Pletyka

Az sem mindegy, hogyan fogadod a visszautasítást. Nem feltétlenül kell beletörődnöd a döntésbe, ám ne kövesd el azt a hibát, hogy a munkatársaidnak kezded ócsárolni a főnöködet a háta mögött, és lépten nyomon felhozod a sérelmedet.

Ne menj a főnököd feletteséhez se fellebbezni, vagy egy vele egy szinten lévő munkatársához panaszkodni. Ha fizetésemelést akarsz szerezni, nem pedig ellenségeket, akkor a kérdést tartsd kettőtök között azzal az emberrel, akihez először fordultál.

Még nincs hozzászólás

A 20 másodperces szabály: ennyi kell, hogy jó benyomást kelts!

Ha szeretnéd elnyerni álmaid állását, akkor nem csak a külcsínre kell nagy gondot fordítanod.
Kapcsolat

A 4 legrosszabb főnöktípus: így fordítsd ellene a saját fegyverét

Van néhány főnök, akivel nem könnyű megtalálni a közös hangot. Ám nem is lehetetlen.
Kapcsolat
Szerelmes idézetek

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.