kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kalkulátorok   /   A szex és a lélek   /  

Szexfüggőség

Szexfüggőség
Szerző: Turi Niki
Forrás: Femina.hu
2007.08.23.

Szexfüggő a párom?

A hétköznapokban sokszor használjuk ezt a kifejezést: szexfüggő, annak ellenére, hogy általában bele sem gondolunk, hogy ez mit jelent.
A kapcsolatok elején természetes, hogy mind a nő, mind pedig a férfi többet igényli a testiséget, hiszen új „terepet” fedeznek fel, amely mindkettőjüket különleges izgalommal tölt el. Ha már évek óta vagyunk együtt valakivel, nem feltétlen tartjuk természetesnek, sőt, sokszor kifejezetten terhessé is válik, ha párunk naponta húszszor szeretné lerángatni rólunk a bugyit. De vajon ez egyenlő azzal, hogy szerelmünk szexfüggő?


Egészséges erotika

Természetesen mindenkinek mást jelent az egészséges szex, de ezen belül is vannak azért „normák”. A szexuális viselkedés akkor örömforrás,
- ha kényszermentes, túlzásmentes és kielégítő
- ha fejlesztő hatású és nem árt senkinek
- valamint, ha bizonyos fokig tudatosan kontrollált, tehát irányítható és változtatható.
A „normális” szex funkciója a párok életében (illetve hát nem csak párok életében) az örömszerzés, amely egészséget ad, feszültséget old, intimitást és érzelmi fejlődést nyújt. És természetesen mindenekelőtt célja a gyermeknemzés.Az erotika iránti vágy egy természetes dolog, születésünktől fogva bennünk van, természetünk része. Azonban ha ez a vágy eluralkodik rajtunk és mind érzelmi, mind pedig értelmi életünk legfőbb vezérlőjévé válik, akkor már nem beszélhetünk egészséges szexualitásról.

Szex, akár a drog

A szexuális függőség létezését sokáig elutasította a társadalom, és csupán 1987-ben nyilvánította az Amerikai Pszichiátriai Szövetség betegségnek. A szexfüggőséget – melyben többségében férfiak szenvednek - szinte csak egy hajszál választja el a normális szexualitástól, de a függőség következményei igen komolyak. A testi szerelem eredeti „funkciója” teljesen megszűnik és örömforrás helyett egy rögeszmés muszáj válik belőle. Általában ezeknél a betegeknél egy gyermekkori szexuális trauma váltja ki az eltorzult szükségletet. Ilyen trauma lehet a szexuális bántalmazás, a túlzottan szigorú, prűd, vagy ellenkezőleg akár a mindent elfogadó, nemtörődöm neveltetés.Jellegében valamelyest hasonlít a drogfüggőséghez, a betegek többsége komoly fizikai tüneteket produkál, szabályosan elvonási tüneteik vannak. Jellemző az izzadás, remegés és a mérhetetlen szégyenérzet. Előfordulhat az is, hogy a függő nem is él párjával szexuális életet, függőségét fantáziavilágában, kényszeres maszturbációval éli meg.
A betegek tökéletesen tisztában vannak betegségükkel, egyáltalán nem őrültek, tehát tetteikért büntetőjogi felelősséggel tartoznak.
Általában pszichiátriai kezeléssel – néha gyógyszerekkel kiegészítve – viszonylag rövid idő alatt helyre állítható a helyes szexuális vágy.

Nos, ezek alapján, legközelebb mikor egy lazább erkölcsű ember tárunkról esik szó, próbáljuk meg kicsit finomabb árnyaltsággal kifejezni szexuális éhségét, esetleg kicsapongó életstílusát, hiszen a szexfüggő kifejezés egy igenis nagyon komoly betegséget takar. És ha párunk öt év után is napi húszszor szeretné letépni azt a bugyit, ahelyett, hogy szexuális függőségre gyanakodnánk, próbáljuk meg elhinni, hogy igenis ennyire ellenállhatatlanok vagyunk!

Még nincs hozzászólás

Fogyástörténet: Ashley

Egy bokasérülés kellett ahhoz, hogy rászánja magát az életmódváltásra, és leadja a plusz kilókat.
Diéta és fitnesz

Susan Sarandon 60 felett sztárok lánya

Képeken a 60 feletti színésznők és gyönyörű felnőtt lányaik.
Világsztár
Hajdu Steve Angliában fog nyaralni feleségével

Hajdu Steve exkluzív interjút adott a Feminának, melyben többek közt arról is mesélt, hogyan tölti a nyarat, amikor épp nem dolgozik.

Dátum: 2011. július 10.
Készítette: Femina.hu
Otthon dokumentumtár
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.