kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kalkulátorok   /   110 karácsonyi főétel   /  

Sült liba

Sült liba
Szerző: Gáspár Mónika
Forrás: Femina.hu
2008.10.24.

Sült liba

Hozzávalók 8 személyre:

  • 1 fiatal, 4-5 kg súlyú liba
  • 500-750 ml forró víz
  • leveszöldség
  • üröm
  • bors

Elkészítése:

1. A legjobb, ha a libát már az előző nap előkészíted. Távolítsd el a hájat, és süsd le libazsírnak. Vágd ki a fartőmirigyet. Távolítsd el a szárnyat, nyakat, szívet zúzát, ezekre majd a leveshez lesz szükség. Az alaposan, kívül-belül megmosott libáról töröld le a vizet, és dörzsöld be sóval, borssal, és ürömmel, majd kösd át zsineggel.

2. A libaaprólékot - a szárny, nyak, szív, zúza - a leveszöldséggel együtt puhára főzzük, majd ezt a levet használjuk a felöntéshez.

3. A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A libát mellével lefelé helyezd a grillrácsra, és tegyél alá egy zsírfelfogó serpenyőt, amibe önts egy kevés levest vagy vizet.

4. 30-45 percig süsd 220 fokon, majd ennek elteltével csökkentsd a sütési hőmérsékletet 160 fokra, és így folytasd a sütést.

5. Amint az edény alján lévő szaft barnulni kezd, önts még hozzá levest vagy vizet.

6. Miután a felső része megbarnult, fordítsd meg a libát, tehát a melle legyen felül. Öntözd gyakran a saját szaftjával, és a teljes sütési idő alatt néhányszor fölözd le róla a zsírt.

7. A sütési idő körülbelül 4 óra. A liba bőre akkor lesz szép ropogós, ha a sütési idő vége velé kevés sós vízzel vagy sörrel átkened.

8. Ha elkészült, a kikapcsolt sütőben pihentesd a libát.

9. Az üledéket kevés forró vízzel lazítsd fel. Szűrd át a hús levét egy másik edénybe, zsírtalanítsd, majd főzd fel. A világos, sűrű szószt ne habard be, és nem ajánlott beletenni egyéb hozzávalókat sem!

Receptünk Maria Hedwig Struber: Segítek főzni! című könyvéből származik.

Mindentudó szakácskönyv részletes információkkal

Hedwig Maria Stuber 50 éves szakmai tapasztalata a garancia erre a szakácskönyvre, amely az elmúlt évtizedekben számtalanszor bizonyított és ennek nyomán igazi klasszikussá vált. Valódi kincsesbánya sokszorosan kipróbált, érthetően csoportosított, konyhai gyakorlat nélkül is könnyen megvalósítható receptekkel, élelmiszer-ismerettel, tippekkel az egészséges táplálkozáshoz, a vendégfogadáshoz, a menü megtervezéséhez és az italokhoz. Kihagyhatatlan alapmű!

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3999 forint.
Itt megrendelheted!

Még nincs hozzászólás

Megható képek Ferenc pápáról

Ferenc pápa szelídségét és kedvességét sok megható fotó bizonyítja.
Advent

Luca jóslás férj

A jóslást a házasságvédő Szent Luca oltalma alatt végezték. Neked is kedves időtöltés lehet.
Karácsony
Szakértői tanácsok a karácsonyi menü elkészítéséhez

Ha kezdő háziasszony vagy és még nincs rutinod az ünnepi vacsora elkészítésében, akkor nézd meg videónkat!

Dátum: 2010. október 28.
Készítette: Femina.hu
Karácsonyi mesék és színezők
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.