kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Kalkulátorok   /   110 karácsonyi főétel   /  

Sült liba

Sült liba
Szerző: Gáspár Mónika
Forrás: Femina.hu

Sült liba

Hozzávalók 8 személyre:

 • 1 fiatal, 4-5 kg súlyú liba
 • 500-750 ml forró víz
 • leveszöldség
 • üröm
 • bors

Elkészítése:

1. A legjobb, ha a libát már az előző nap előkészíted. Távolítsd el a hájat, és süsd le libazsírnak. Vágd ki a fartőmirigyet. Távolítsd el a szárnyat, nyakat, szívet zúzát, ezekre majd a leveshez lesz szükség. Az alaposan, kívül-belül megmosott libáról töröld le a vizet, és dörzsöld be sóval, borssal, és ürömmel, majd kösd át zsineggel.

2. A libaaprólékot - a szárny, nyak, szív, zúza - a leveszöldséggel együtt puhára főzzük, majd ezt a levet használjuk a felöntéshez.

3. A sütőt melegítsd elő 220 fokra. A libát mellével lefelé helyezd a grillrácsra, és tegyél alá egy zsírfelfogó serpenyőt, amibe önts egy kevés levest vagy vizet.

4. 30-45 percig süsd 220 fokon, majd ennek elteltével csökkentsd a sütési hőmérsékletet 160 fokra, és így folytasd a sütést.

5. Amint az edény alján lévő szaft barnulni kezd, önts még hozzá levest vagy vizet.

6. Miután a felső része megbarnult, fordítsd meg a libát, tehát a melle legyen felül. Öntözd gyakran a saját szaftjával, és a teljes sütési idő alatt néhányszor fölözd le róla a zsírt.

7. A sütési idő körülbelül 4 óra. A liba bőre akkor lesz szép ropogós, ha a sütési idő vége velé kevés sós vízzel vagy sörrel átkened.

8. Ha elkészült, a kikapcsolt sütőben pihentesd a libát.

9. Az üledéket kevés forró vízzel lazítsd fel. Szűrd át a hús levét egy másik edénybe, zsírtalanítsd, majd főzd fel. A világos, sűrű szószt ne habard be, és nem ajánlott beletenni egyéb hozzávalókat sem!

Receptünk Maria Hedwig Struber: Segítek főzni! című könyvéből származik.

Mindentudó szakácskönyv részletes információkkal

Hedwig Maria Stuber 50 éves szakmai tapasztalata a garancia erre a szakácskönyvre, amely az elmúlt évtizedekben számtalanszor bizonyított és ennek nyomán igazi klasszikussá vált. Valódi kincsesbánya sokszorosan kipróbált, érthetően csoportosított, konyhai gyakorlat nélkül is könnyen megvalósítható receptekkel, élelmiszer-ismerettel, tippekkel az egészséges táplálkozáshoz, a vendégfogadáshoz, a menü megtervezéséhez és az italokhoz. Kihagyhatatlan alapmű!

Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3999 forint.
Itt megrendelheted!

Még nincs hozzászólás

Legcsodálatosabb karácsonyi vásárok.

A Vörösmarty téren túl is van élet. Ezeket a vásárokat imádni fogod.
Karácsony

Karácsonyi ablakdíszek papírból

A legolcsóbb alapanyagból készülnek, egyszerűen, mégis lenyűgöző végeredménnyel!
Karácsony
Karácsonyi mesék és színezők

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.