Elárulták, mikortól jön a drágulást hozó hamburgeradó

Az olcsó és középkategóriás élelmiszerek 70%-a egészségtelen. Adót vetnek ki rájuk.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint már a jövő évi költségvetés tervezésekor számolnak az úgynevezett hamburgeradóval. Az államtitkár az MTI-nek adott interjúban elmondta: a hamburgeradóból származó bevételt az egészségügyi dolgozók bérrendezésére akarják fordítani.

Az államtitkár elmondta, arról még nincs döntés, hogy pontosan mely termékekre vonatkozik majd az adó, de Szócska Miklós szerint a népegészségügyileg nem preferált termékeket kell bevonni ebbe a körbe.

Oláh Ibolya dietetikus lapunknak korábban elmondta, a szakemberek között is vita van arról, hogy egyáltalán van-e olyan, hogy egészségtelen étel. Egy részük azt mondja, létezik ilyen, míg mások állítják: egészségtelen étel nincs, csak egészségtelen táplálkozás.

Oláh Ibolya szerint leginkább azokat az ételeket lehet egészségtelennek nevezni, amelyek valamely tápanyagból - például szénhidrátból vagy zsírból - feleslegesen sokat tartalmaznak.

A kóla érthető

- Azzal teljes mértékben egyetértek, hogy a kólát e termékek közé sorolják. A kólában nincs semmi olyan, ami előnyös lenne. A kávéval viszont nem értek egyet, hiszen, ha valaki ésszel issza, illetve kevés tejszínnel, akkor lehetnek pozitív hatásai az emberi szervezetre - mondta el véleményét a szakember.

Mi a helyzet az édességekkel? Oláh Ibolya szerint e termékek között is van olyan, ami nem egészségtelen: a magas polifenol-tartalmú csokoládé például szív- és érvédő hatású. Nem érdemes egy kalap alá venni a gyorséttermi ételeket sem. Van különbség például a török éttermek által kínált ételek és a hamburgerek között.

Míg előbbiekhez alapanyagként zöldséget is használnak, addig a hamburgerek tényleg egészségtelenek, hiszen töméntelen mennyiségű szénhidrát és zsír van bennük.

70%-uk egészségtelen

Oláh Ibolya kérdésünkre, miszerint az olcsóbb és a középkategóriás áron kapható élelmiszer-ipari termékek hány százaléka egészségtelen, elmondta: nagyjából a 70%-ukról lehet elmondani ezt.

Ebből következik, hogy ha a kormány szigorúan veszi az egészségtelen kategóriát, akkor az a családok költségvetésére meglehetősen negatív hatással lesz. Az áremelkedést - mint lehetséges következményt - egyébként az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége is megerősítette.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Mint mondták, konkrétan nem ismerik a kormány hamburgeradó néven ismertté vált elképzelését, de véleményük szerint az újabb adó áremelést és elbocsátásokat eredményezne.

Ezt is szeretjük