Vitray Tamás
foglalkozás:
sportriporter, műsorvezető
kor:
84 év
születési idő:
1932. november 5.
születési név:
Neufeld Tamás
születési hely:
Budapest, Magyarország
csillagjegy:
Címkék: vitray tamás
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /   Sztárlexikon   /  

Vitray Tamás életrajz, cikkek, képek, videók

Ilyen volt, ilyen lett: Vitray Tamás
Képekben a változás

Vitray Tamás a magyar média egyik legkiemelkedőbb alakja, a rádió és tévé világában is otthonosan mozog.

Szerző: Bajtai András
Forrás: Femina.hu

Vitray Tamás 1932. november 5-én született Budapesten, Neufeld Tamás néven. 1952-ben érettségizett a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, majd díszletmunkásként dolgozott a Magyar Néphadsereg Színházában.

Az ötvenes évek második felében kezdett tanulni angol sajtó szakon az Idegen Nyelvek Főiskoláján. Később a Honvédelmi Minisztériumban kapott állást fordítóként, de rövidebb ideig a Magyar Rádió és a Kínai Népköztársaság Nagykövetsége is alkalmazta.

Nem tudta, hogy élő felvétel részese

A magyar nézők először 1958. augusztus 5-én láthatták, amikor angoltudása miatt felkérték, hogy amerikai atlétákkal készítsen interjút. Több szempontból is legendás volt tévés bemutatkozása - egyrészt azért, mert a nagy testmagasság-különbség miatt sámlira kellett állnia, másrészt azért, mert nem tudta, hogy az egész műsort élőben közvetítik.

Vitray egy évvel később lett a Magyar Rádió és Televízió Sport rovatának belső munkatársa, 1963-ben pedig megszerezte sportszervezői diplomáját a Testnevelési Főiskolán. A hatvanas évektől kezdődően több tucat külföldi sportmérkőzésnek volt a magyar kommentátora, a hazai nézők körében osztatlan sikert aratott.

Műsorvezetőként is népszerű lett

A hetvenes évek során rábízták többek között A hét és a Fórum című tévéműsorok vezetését, de hosszú időn keresztül találkozhattunk vele a Telesportban is, ahol számos világverseny helyszíni riportereként számolt be az eredményekről.

A mai napig dolgozik: a Kibicek című heti műsorában a DigiSporton nem csak az aktualitásokról, hanem a sportot érintő globális kérdésekről is szót váltanak, emellett tanít a Színművészeti Egyetemen is. 2015 őszére a Digi megújította Vitray Tamás műsorát, a Megint mesélek...-et.

Vitray Tamás 30 éve van együtt Kállai Bori színésznővel, akit öt év után feleségül is vett. Fogadott lánya pedig Fonyó Barbara, aki egyik interjújában elmesélte, eleinte nem nagyon örült annak, hogy Vitray udvarol édesanyjának, ám most már úgy tekintenek egymásra, mintha vér szerinti rokonok lennének. 2014-ben, az ezüstlakodalmukkor, a 25 éves házassági évfordulójukon Vitray és Kállai Bori ismét összeházasodtak.

Első házasságából két fia született, Tamás és Péter. Hétszeres nagyapa.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Vitray Tamás? Íme, még több népszerű tévés a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Szujó Zoltán »
Ilyen volt, ilyen lett: Jáksó László »
Ilyen volt, ilyen lett: Erős Antónia »

A legendás riportert, újságírót és műsorvezető egyedülálló munkásságát többek között Pulitzer-életműdíjjal, valamint Prima Primissima- és Kossuth-díjjal ismerték el. A Mensa HungarIQa tagja. 2012. június 1-én Budapest XIII. kerületének díszpolgára lett.

Fotók: Europoress, SportKlub/Sajtóklub

2 hozzászólás
Bogi&Bogica01@1       2015-11-05 12:38
3.
Annyira kedvelem, hogy még a sportműsorokat is megnéztem, amiket közvetített... Az úszást ki nem hagytam volna, amikor Egérkét bíztatta, remegett a hangja, majdnem könnyezett a boldogságtól. Ilyenek a nagy tv-személyiségek. És gyönyörű a felesége. G... tovább »
kszlivia       2012-11-05 12:25
2.
Isten éltesse kedves Vitrai Tamás. Számomra a legnagyobb TV-s személyiség volt és marad örökre. Szeretem és olvasom a könyveit. Sokan irigyelték az eszéért, én csodáltam. Szép kort ér meg,mert a szépséges felesége Kállay Bori abbahagyatta vele a ... tovább »
Tudtad?
Vitray Tamás évtizedek óta Kállai Bori színésznő férje, fogadott lánya pedig Fonyó Barbara, aki egyik interjújában elmesélte, eleinte nem nagyon örült annak, hogy Vitray udvarol édesanyjának, ám most már úgy tekintenek egymásra, mintha vér szerinti rokonok lennének.
Főbb díjai, kitüntetései
2005 Kossuth-díj
2002 Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje
1995 Pulitzer-életműdíj
1968 Sport Érdemérem ezüst fokozat
Főbb műsorai
2000 Az én olimpiáim
1996-1997 Hogy is van ez?
1985-1989 Telefere
1981 Tengerre magyar
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.