Szőke Zoltán
foglalkozás:
színész
kor:
47 év
születési idő:
1968. augusztus 19.
születési név:
Szőke Zoltán
születési hely:
Újvidék, Vajdaság
csillagjegy:
Címkék: szőke zoltán
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /   Sztárlexikon   /  

Szőke Zoltán életrajz, cikkek, képek, videók

Ilyen volt, ilyen lett: Szőke Zoltán
Képekben a változás

Szőke Zoltánt a többség a Barátok közt Berényi Miklósaként ismeri, a színész színpadon kezdte karrierjét.

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

Szőke Zoltán 1968. augusztus 19-én látta meg a napvilágot Újvidéken, van egy húga, Edit. Az általános iskola után grafikai szakközépiskolában folytatta tanulmányait, grafikai formatervező szakon.

A színészettel már általános iskolásként megismerkedett, eredetileg egy barátját kísérte el az Újvidéki rádióba, ahol végül ő is csatlakozott a Nemecsek gyerekszínjátszó csoporthoz - egykori tanára, Ferenczi Jenő a mai napig nagyon jó barátja.

Zalaegerszegre hívták

A hangjátékok után kedvet kapott a színpadhoz is, középiskolásként a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén nyert díjat, itt találkozott Soltis Lajossal, aki éppen osztályt indított, ő javasolta, hogy jelentkezzen a Színművészetire. Bár édesapja aranyművesnek szánta, éppen aznap volt a felvételi a Színház- és filmművészet Főiskolán, amikor meg kellett volna ismerkednie mesterével,  ő viszont inkább felvételizni ment.

Fel is vették a rangos intézménybe, a diploma megszerzése után Halasi Imre színházigazgató meghívására Zalaegerszegre került. 1991-ben, éppen a születésnapján írta alá élete első szerződését a Hevesi Sándor Színházzal, melynek nyolc éven át erősítette társulatát.

Berényi Miklósként ismeri a nagyközönség

Tehetségét egyebek mellett olyan klasszikus színdarabokban és musicalekben bizonyította, mint A Padlás, Vörösmarty Csongor és Tündéje vagy a Szentivánéji álom. Shakespeare egy másik klasszikusát, a Hamletet önálló előadói est keretében vitte színpadra, de a Jávor Pál életét bemutató monodrámával is sok éven át járta az országot.

Rengeteg színpadi szereppel a háta mögött a nagyközönség 1998-ban ismerte meg az arcát, ekkor kapta meg ugyanis a törtető, mégis szerethető Berényi Miklós karakterét az RTL Klub sikersorozatában, a Barátok köztben. És bár a szériában gyakran változik a szereplőgárda, Berényi Miklós figurája olyan, mint a Dallasban Jockey - nélküle nem lenne ugyanaz a sorozat.

Az évek előrehaladtával haja egyre rövidebb lett, majd 2011 őszén tarkopaszon és körszakállal jelent meg a képernyőn. Új külseje osztatlan sikert aratott, így egyelőre nem is gondolkozik azon, hogy visszanövessze korábbi tincseit.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Szőke Zoltán? Íme, még több népszerű színész a Barátok köztből:
Ilyen volt, ilyen lett: Varga Izabella »
Ilyen volt, ilyen lett: Rékasi Károly »
Ilyen volt, ilyen lett: Deutsch Anita »

Szőke Zoltán 1991 augusztusában, Hollandiában vette feleségül kedvesét, Anikót. Az évek során két fiuk született: Zoltán 1994-ben, Bence pedig egy évvel később látta meg a napvilágot.  2012-ben a házaspár a megromlott kapcsolatuk miatt került a bulvárlapok címoldalára, 22 év után külön utakon folytatták.

Fotók: Rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence, Baratokkozt.network.hu

Ábrahám Edit bakiján nevetett a stáb

Ábrahám Edit 15 éve alakítja Berényi Claudiát a Barátok köztben. Ez idő alatt sok tragikus jelenetet kellett eljátszania, és természetesen az is előfordult, hogy egy bakiján nevetett az egész stáb.

Még nincs hozzászólás
Tudtad?
Bár édesapja eredetileg aranyművesnek szánta Szőke Zoltánt, ő végül a színészetet választotta hivatásának. Éppen aznap volt a felvételi a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amikor meg kellett volna ismerkednie mesterével, ő viszont inkább felvételizni ment.
Élete fő állomásai
1998- Barátok közt
1995 Bence fia születése
1994 Zoltán fia születése
1991 Hevesi Sándor Színház
Főbb színpadi szerepei
Szentivánéji álom
12 dühös ember
Csongor és Tünde
A Padlás
Sztárlexikon
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.