Szőke Zoltán
foglalkozás:
színész
kor:
48 év
születési idő:
1968. augusztus 19.
születési név:
Szőke Zoltán
születési hely:
Újvidék, Vajdaság
csillagjegy:
Címkék: szőke zoltán
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /   Sztárlexikon   /  

Szőke Zoltán életrajz, cikkek, képek, videók

Ilyen volt, ilyen lett: Szőke Zoltán
Képekben a változás

Szőke Zoltánt a többség a Barátok közt Berényi Miklósaként ismeri, a színész színpadon kezdte karrierjét.

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

Szőke Zoltán 1968. augusztus 19-én látta meg a napvilágot Újvidéken, van egy húga, Edit. Az általános iskola után grafikai szakközépiskolában folytatta tanulmányait, grafikai formatervező szakon.

A színészettel már általános iskolásként megismerkedett, eredetileg egy barátját kísérte el az Újvidéki rádióba, ahol végül ő is csatlakozott a Nemecsek gyerekszínjátszó csoporthoz - egykori tanára, Ferenczi Jenő a mai napig nagyon jó barátja.

Zalaegerszegre hívták

A hangjátékok után kedvet kapott a színpadhoz is, középiskolásként a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén nyert díjat, itt találkozott Soltis Lajossal, aki éppen osztályt indított, ő javasolta, hogy jelentkezzen a Színművészetire. Bár édesapja aranyművesnek szánta, éppen aznap volt a felvételi a Színház- és filmművészet Főiskolán, amikor meg kellett volna ismerkednie mesterével,  ő viszont inkább felvételizni ment.

Fel is vették a rangos intézménybe, a diploma megszerzése után Halasi Imre színházigazgató meghívására Zalaegerszegre került. 1991-ben, éppen a születésnapján írta alá élete első szerződését a Hevesi Sándor Színházzal, melynek nyolc éven át erősítette társulatát.

Berényi Miklósként ismeri a nagyközönség

Tehetségét egyebek mellett olyan klasszikus színdarabokban és musicalekben bizonyította, mint A Padlás, Vörösmarty Csongor és Tündéje vagy a Szentivánéji álom. Shakespeare egy másik klasszikusát, a Hamletet önálló előadói est keretében vitte színpadra, de a Jávor Pál életét bemutató monodrámával is sok éven át járta az országot.

Rengeteg színpadi szereppel a háta mögött a nagyközönség 1998-ban ismerte meg az arcát, ekkor kapta meg ugyanis a törtető, mégis szerethető Berényi Miklós karakterét az RTL Klub sikersorozatában, a Barátok köztben. És bár a szériában gyakran változik a szereplőgárda, Berényi Miklós figurája olyan, mint a Dallasban Jockey - nélküle nem lenne ugyanaz a sorozat.

Az évek előrehaladtával haja egyre rövidebb lett, majd 2011 őszén tarkopaszon és körszakállal jelent meg a képernyőn. Új külseje osztatlan sikert aratott, így egyelőre nem is gondolkozik azon, hogy visszanövessze korábbi tincseit.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Szőke Zoltán? Íme, még több népszerű színész a Barátok köztből:
Ilyen volt, ilyen lett: Varga Izabella »
Ilyen volt, ilyen lett: Rékasi Károly »
Ilyen volt, ilyen lett: Deutsch Anita »

Szőke Zoltán 1991 augusztusában, Hollandiában vette feleségül kedvesét, Anikót. Az évek során két fiuk született: Zoltán 1994-ben, Bence pedig egy évvel később látta meg a napvilágot.  2012-ben a házaspár a megromlott kapcsolatuk miatt került a bulvárlapok címoldalára, 22 év után külön utakon folytatták.

Fotók: Rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence, Baratokkozt.network.hu

Még nincs hozzászólás
Tudtad?
Bár édesapja eredetileg aranyművesnek szánta Szőke Zoltánt, ő végül a színészetet választotta hivatásának. Éppen aznap volt a felvételi a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, amikor meg kellett volna ismerkednie mesterével, ő viszont inkább felvételizni ment.
Élete fő állomásai
1998- Barátok közt
1995 Bence fia születése
1994 Zoltán fia születése
1991 Hevesi Sándor Színház
Főbb színpadi szerepei
Szentivánéji álom
12 dühös ember
Csongor és Tünde
A Padlás
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.