Pogány Judit
foglalkozás:
színésznő
kor:
72 év
születési idő:
1944. szeptember 10.
születési név:
Pogány Judit
születési hely:
Kaposvár, Magyarország
csillagjegy:
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /   Sztárlexikon   /  

Pogány Judit életrajz, cikkek, képek, videók

Fotók! Ilyen volt, ilyen lett: Pogány Judit - Ma 69 éves
Életrajz

Pogány Judit hazánk egyik legismertebb színésznője, pedig annak idején eltanácsolták.

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született Kaposváron. Édesapja nyolcéves korában meghalt, édesanyja pedig súlyos beteg volt, így bátyjával gyámszülőkhöz kerültek Budapestre. A színház világához kisgyerek kora óta vonzódott, iskolás évei alatt számos ének- és szavalóversenyen részt vett.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolától mégis már az első rostánál eltanácsolták, így az érettségi után a Kaposvári Megyei Bíróságon dolgozott adminisztrátorként. A színházról azonban továbbra sem mondott le, a munka mellett amatőr színjátszó körben szerepelt.

Férjét is a színházból ismerte meg

A fordulat az 1965-ös Ki mit tud?-on következett be, amikor csoportjával bekerült a döntőbe. A Csiki Gergely Színház vezetősége itt figyelt fel a fiatal és ambiciózus tehetségre. Segédszínésznői állást ajánlottak neki, előbb a kórus és a tánckar tagja lett, majd kisebb prózai szerepeket is kapott.

Koltai Róberttel, későbbi férjével ezekben az években ismerkedett meg, a házaspárnak 2006-ban különváltak útjaik. Pogány Juditnak végül az 1968-as évad hozta meg az áttörést, ekkor kapott szerepet a Várj, míg sötét lesz című darabban.

Innentől kezdve egymás után kapta a főszerepeket, egy évvel a Koltaival kötött 1971-es házassága után pedig az anyaszerepbe is belekóstolhatott - ekkor jött a világra fia, Gábor. Szülése után jobbnál jobb szerepeket kapott Kaposváron, játszott Shakespeare Ahogy tetszik, de Csehov Ivanov című darabjaiban is.

Kossuth-díjas művész

1978-ban férjével a fővárosba költöztek, és mindketten a Nemzeti Színházhoz szerződtek. Ekkoriban kapta első filmszerepeit, melyekben hasonlóan sikeres volt, mint a színpadon. Az Ajándék ez a nap című filmben nyújtott alakításáért 1980-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok Nagydíját.

1980-ban visszatért Kaposvárra, 14 évadot töltött el itt, 1994 óta pedig szabadúszó, legtöbbet az Örkény és a József Attila Színház színpadán láthatjuk. A rengeteg színpadi és filmes szerep mellett sokat szinkronizált is, ő szólaltatta meg többek között sokak kedvencét, kis Vukot is.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Pogány Judit? Íme, még több népszerű színésznő a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Hernádi Judit »
Ilyen volt, ilyen lett: Udvaros Dorottya »
Ilyen volt, ilyen lett: Komlós Juci »

Pályafutását számos díjjal ismerte el a szakma, magáénak tudhatja egyebek mellett a Jászai Mari-díjat és a Kossuth-díjat is. 2010 óta Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

A filmvásznon az ezredforduló után láthattuk többek között a 2008-as Kalandorokban, élőben pedig az Örkény István Színház és a Kamra színpadán találkozhatunk vele.

5 hozzászólás
Babi50       2014-09-10 16:10
6.
Boldog születésnapot kívánok!   Kaposváron játszott sokáig,nagyszerű színésznő. Hiányzik a közönségnek.
pinceszinhaz       2012-09-10 11:52
5.
Egy kis kiegészítés: Pogány Juditot a Pinceszínházban is láthatják Vajda István: Pedig én jó anya voltam című előadás címszerepében! A 2007-es bemutató óta 75 előadást játszott a művésznő a ferencvárosi Pinceszínházban nagy sikerrel.
bingbong       2011-09-10 16:09
4.
Én is láttam Őt Melinda1 által említett darabban, fantasztikus volt! Szerintem mindenben amihez csak "hozzáfog". Nagyon kedvelem a művészetét. A magánéleti nyilatkozatából pedig mai napig merítek,mert roppant bölcsen íntézte el azt is! Isten éltess... tovább »
Tudtad?
Pogány Judit édesapja nyolcéves korában meghalt, édesanyja pedig súlyos beteg volt, így bátyjával gyámszülőkhöz kerültek Budapestre. A színház világához kisgyerek kora óta vonzódott, iskolás évei alatt számos ének- és szavalóversenyen részt vett.
Főbb díjai
2008 Kossuth-díj
1987 Érdemes művész-díj
1979 Arany Oroszlán-díj
1978 Jászai Mari-díj
Főbb filmszerepei
2006 A herceg haladéka
1999 Hippolyt
1993 Sose halunk meg!
1979 Ajándék ez a nap
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.