Nagy Zsolt
foglalkozás:
színész
kor:
40 év
születési idő:
1976. április 26.
születési név:
Nagy Zsolt
születési hely:
Kisvárda, Magyarország
csillagjegy:
Címkék: nagy zsolt
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /   Sztárlexikon   /  

Nagy Zsolt: életrajz, cikkek, képek, videók

Ilyen volt, ilyen lett: Nagy Zsolt
Képekben a változás

Nagy Zsoltot a többség a Kontroll és a Szezon című sikerfilmekből ismeri, pedig a sármos színész a színpadon is évek óta aktív.

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

Nagy Zsolt 1976. április 26-án látta meg a napvilágot Kisvárdán. Gyerekkorában még kamionos, focista vagy tanár akart lenni, gimnazistaként aztán belekóstolt az irodalom és a színjátszás világába, és színésznek állt - a Panda nevű színjátszókörben bontogatta szárnyait.

Miután a Bessenyei György Gimnáziumban leérettségizett, a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ám elsőre nem vették fel, így a békéscsabai Jókai Színház társulatához csatlakozott, ahol Gáspár Tibortól tanulta meg a szakma alapjait.

Francia filmmel kezdte

Két év tapasztalatával a háta mögött bejutott a Színművészeti színész szakára, Kerényi Imre osztályába, de saját bevallása szerint a legnagyobb hatást Zsótér Sándor tette rá. Harmadéves volt a főiskolán, amikor csatlakozott a Schilling Árpád vezette Krétakörhöz.

Diplomáját 2000-ben kapta kézhez, és még ebben az évben a Jadviga párnájában, a Nexxtben és a Citromfejben kapott kisebb szerepeket. Tehetségére külföldön is hamar felfigyeltek: Párizsban játszott a Krétakörrel a Woyczek című darabban, amikor Philippe Grandrieux francia rendező felajánlotta neki Az új élet című dráma egyik főszerepét. A filmet nálunk a Titanic Filmfesztiválon mutatták be, a közönség vegyes érzelmekkel fogadta.

Folyamatosan színpadon

2003-ban a Kontrollban láthatták a rajongók - BKV-ellenőrként megismerte arcát a nagyközönség -, majd egy évvel később került a mozikba a Szezon, ahol többek között Hámori Gabriella, Rezes Judit és Nagy Ervin voltak a partnerei. A 2005-ös Csak szex és más semmiben egy jelenet erejéig ismét magára ölthette az ellenőrruhát.

A 2007-es Zuhanórepülésben a börtönből szabadult Theo figuráját keltette életre, egy évvel később pedig a filmszemlés Intim fejlövésben tűnt fel, a közel négy éven át forgatott Kolorádó Kid 2009-ben került a mozikba. 2010-ben Hámori Gabriellával és Kulka Jánossal játszott együtt Bergendy Péter A vizsga című alkotásában, mely az 1956-os időszakot dolgozza fel egy szerelemi történetre fókuszálva. 2011-ben az Ádám pincéje című kisjátékfilmben volt látható, amely egy második világháborús történetet dolgozott fel.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Nagy Zsolt? Íme, még több népszerű színész a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Hujber Ferenc »
Ilyen volt, ilyen lett: Kamarás Iván »
Ilyen volt, ilyen lett: Pindroch Csaba »

Bár a többség minden bizonnyal a vászonról ismeri Nagy Zsolt arcát, színpadi jelenléte a főiskola óta folyamatos. A Krétakör tagjaként egyebek mellett olyan darabokban bizonyította tehetségét, mint a Liliom, a Siráj (DIREKT PONTOS), a Peer Gynt vagy a Hamlet, de a Vígszínházban is bemutatkozott Othellóként. A Nemzeti Színházban jelenleg is futnak darabok, amelyekben szerepel, így a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból, a Szent Johanna, és a 2012. februárjában bemutatott A tanítónő.

Nagy Zsolt távol tartja magát a celebvilágtól, Agárdon én él pszichológus-színháztörténész feleségével, Petrával és három gyerkőcükkel.

Fotók: Europress, Nagyzsolt.com

Magyar sztárok és kedvenc cipőik

Szexi és nőies magas sarkú vagy sportos és kényelmes lapos talpú? Mit gondolnak sztárjaink, ha lábbeliről van szó? Pintácsi Viktória, Molnár Andrea és Komonyi Zsuzsa elárulta a Feminának, milyen cipőt hordanak szívesen.

Még nincs hozzászólás
Tudtad?
Nagy Zsoltra a többség a Kontroll című filmből emlékszik, ahol egy BKV-ellenőr figuráját keltette életre. Talán kevesen tudják, de egy jelenet során, amikor egy oszlopnak ütközött, annyira megsérült, hogy a fülét hét öltéssel kellett összevarrni, a forgatás pedig két hétig állt.
Főbb filmszerepei
2009 Kolorádó Kid
2004 Szezon
2003 Kontroll
2002 Új élet
Főbb díjai
2007 Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje
2004 MÓSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának díja
2004 Magyar Filmkritikusok díja
2003 Rijeka Nemzetközi Színházi Fesztivál díja
Sztárlexikon
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.