Esztergályos Cecília
foglalkozás:
színésznő
kor:
74 év
születési idő:
1943. január 26.
születési név:
Esztergályos Cecília
születési hely:
Budapest, Magyarország
csillagjegy:
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /   Sztárlexikon   /  

Esztergályos Cecília életrajz, cikkek, képek, videók

Ilyen volt, ilyen lett: Esztergályos Cecília
Képekben a változás

Esztergályos Cecíliát a Família Kft. Ágicájaként ismerte meg az ország.

Szerző: Boros Mariann
Forrás: Femina.hu

Esztergályos Cecília 1943. január 26-án született Budapesten. Gyerekkorától fogva szeretett a középpontban lenni, már akkor is folyton a maga és a mások szórakoztatásán járt az esze.

Iskoláit jó eredménnyel végezte el, kilenctől 17 éves koráig az Állami Balettintézet növendéke volt, kitűnő diplomával hagyta el a rangos intézményt. Majd a Pécsi Balettnél kezdett dolgozni, három szezonon át szólótáncolt.

Táncosként kezdte

A színpadról hamar átnyergelt a film világába, tehetségére Oscar-díjas rendezőnk, Szabó István figyelt fel először, első szerepét a Te című rövidfilmben kapta 1961-ben, majd a két évvel későbbi Elveszett paradicsom következett, innentől kezdve pedig szinte minden évben forgatott.

Láthattuk többek között a Tücsökben, az Álmodozások korában vagy Az aranyfejben. Hogy a gyakorlat mellett a szakma elméleti részét is megtanulja, felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahová fel is vették, a színészdiplomát 1968-ban szerezte meg.

A főiskolát követően a Thália Színház színpadán próbálta ki magát, 17 évet töltött itt el, utána a Nemzeti Színházhoz szegődött, ahol öt évig volt színpadon, majd Veszprémbe ment, de hamarosan ismét a Nemzetiben láthatta a közönség.

Ágicaként lett ismert

Arcát a nagyközönség a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb magyar sorozatából, a Família Kft.-ből ismerhette meg - közel kilenc évig öltötte magára a négygyerekes Szép Károlyné Ágica karakterét.

A Hallo, hallo! című darabban

A sorozat befejeztével a József Attila Színházhoz csatlakozott, és ma is aktív a színpadon, munkásságát pedig számos díjjal és kitüntetéssel jutalmazta a szakma. Az ezredforduló után olyan nagysikerű darabokban láthattuk, mint az Aranycsapat, a Legyen a feleségem vagy a Hallo, hallo! vagy a Mici néni két élete.

Legutóbb a 2012-ben forgatott magyar-lengyel-román játékfilmben, az Aglajában tűnt fel. 2013 tavaszán az RTL II-n futott Szombat esti Láz negyedik szériájának zsűritagja lett.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Esztergályos Cecília? Íme, még több népszerű színésznő a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Bánsági Ildikó »
Ilyen volt, ilyen lett: Pogány Judit »
Ilyen volt, ilyen lett: Anne Hathaway »

Talán sokan nem tudják, a mindig jókedvet sugárzó színésznő összesen hatszor házasodott, de gyermeke sosem született - lassan 30 éve Fonyódi Péter felesége. 1984-ben szerettek egymásba, a következő évben összeköltöztek, majd 1989-ben hivatalosan is összekötötték életüket. Szabadidejében fest és kerámiázik, több kiállítása is volt már országszerte.

Fotók: Lacaceleb.hu, Europress

6 hozzászólás
nana43       2013-03-25 11:33
7.
Esztergályos Cecília nem eladja magát, Ő ilyen. Szeretem benne, hogy nem álszent(eskedő).
Lambada       2013-03-13 12:29
6.
Esztergályos Cecilia művészetét nem lehet kétségbe vonni. A tanult szövegek,szituációk előadásában kitűnő alakításai voltak . Sajnos azonban rombolja nimbuszát ahogy a mostani Szombatesti láz zsűrijében " előadja " magát. Ez a műsor amúgy is felhígul... tovább »
juangabriel       2013-01-26 19:08
5.
Boldog születésnapot kívánok. Vagy 35 éve a Martinelli téren egyszerre javíttattuk, ő az 500-asát, én meg a Zsigámat. Még ma is emlékezem és ez bizonyára nem lehet véletlen.
Tudtad?
Honlapján a következőket olvashatjuk: - A színjátszás mellett a kerámia és a "föstészet" az újabb nagy szerelem, de a horgolás és a szövés is boldoggá tesz. Az elmút években számos kiállításon szerepeltek munkáim. A budapesti nagy galériák mellett bemutatkozhattam az ország több városában is.
Főbb filmszerepei
1991-1999 Família Kft.
1980 Kojak Budapesten
1973 Illatos út a semmibe
1962 Elveszett paradicsom
Főbb díjai
1993 Erzsébet-díj
1982 Érdemes művész
1979 Filmkritikusok díja
1974 Jászai Mari-díj
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.