Détár Enikő
foglalkozás:
színésznő
kor:
53 év
születési idő:
1964. február 26.
születési név:
Détár Enikő
születési hely:
Szolnok, Magyarország
csillagjegy:
Címkék: détár enikő
kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /   Sztárlexikon   /  

Détár Enikő életrajz, cikkek, képek, videók

Ilyen volt, ilyen lett: Détár Enikő
Képekben a változás

Détár Enikő az egyik legismertebb magyar színésznő, aki a színpadon és a képernyőn is megállja a helyét.

Szerző: Pákozdi Gabriella
Forrás: Femina.hu

Détár Enikő 1964. február 26-án látta meg a napvilágot Szolnokon. Bár eleinte orvosnak készült, az érettségi környékére megérett benne az elhatározás, hogy megpróbálkozzon a Színművészetivel.

Elsőre azonban nem vették fel, mert bevallása szerint elkomolytalankodta a felvételit. Bánatában és dühében valamiféle pedagógusi munkát keresett, de sem a pszichopedagógia, sem pedig az óvónőség nem bizonyult annyira vonzónak, hogy sutba dobja értük álmait. Így a következő évben ismét megpróbált bejutni a főiskolára - ezúttal sikerrel járt.

Változatos szerepkör

Diplomáját végül 1986-ban vehette át, majd rögtön elszerződött a Vidám Színpadhoz. Öt évvel később a Rock Színház társulatának lett a tagja, 1996 óta pedig szabadúszó. Színházi karrierje során a legváltozatosabb zenés szerepeket játszhatta el, a Macskáktól a Nyomorultakon át a Chicagóig.

Emellett rajongói különféle filmekben és sorozatokban is felfedezhették: az 1987-es Napló szerelmeimnek alkotásban Mészáros Márta rendezte, de felbukkant a 2001-es Pizzás című szürrealista játékfilmben is.

Negyed évszázada házas

A szériák közül pedig a Linda vagy éppen a Pasik epizódjaiban láthattuk, ezen kívül olyan népszerű tévéműsorok vezetése, mint a Reflektor magazin, valamint rajzfilmek - Elsüllyedt világok, Volt - és sorozatok - Dallas, Melrose Place - szinkronizálása szintén Détár Enikő nevéhez fűződik.

Színpadi színésznőként 1996 óta szabadúszó, a közönség a Madách Színházban vagy a Budapesti Kamaraszínházban találkozhat vele, a Macskák és a Mary Poppins című darabokban szerepel. Tehetségét egyebek közt Déryné-díjjal, illetve 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Nézd meg a legkedveltebb magyar és külföldi sztárokat a Sztárlexikonban!
Tetszett Détár Enikő? Íme, még több népszerű színésznő a Feminán:
Ilyen volt, ilyen lett: Moór Marianna »
Ilyen volt, ilyen lett: Pokorny Lia »
Ilyen volt, ilyen lett: Gryllus Dorka »

Közel 30 évig élt együtt Rékasi Károly színésszel. Házasságukból két gyermekük született: Gigi, a nagylány már egyetemista, Zsebi pedig kisiskolás. Házasságukban a legnagyobb mélypont 2005-ben jött, akkor a színésznő úgy döntött, elhagyja férjét. Nem bírták sokáig ezt az állapotot, és nemsokára egymás karjaiban találták meg újra a boldogságot. 2013-ban azonban jött az újabb hullámvölgy.

Az év májusában nyilatkozatban közölték, hogy házasságukat nem tudják megmenteni. Végül mégis megpróbálták, ám a kísérlet kudarcba fulladt, a színész 2013 októberben összeköltözött Pikali Gerda színésznővel. Détár Enikő is párra lelt egy Péter nevű civil férfi személyében.

Évekig az RTL Klub műsorvezetője volt, 2002-ben RTL-nívódíjat is kapott, 2013 februárjában pedig a SuperTV2-n A Nagy Duettben szerepelt Kovács Lázár oldalán.

Fotók: Europress, Sajtoklub.rtlklub.tv/Bársony Bence, SuperTV2 Sajtószoba

14 hozzászólás
lovopapa       2013-04-28 16:20
15.
Ez szép ?  Ne röhögtessetek !  Ez egy vas orrú bába !!!
Jantar       2013-03-16 13:33
14.
Aki tényleg egyszerű magyar vonatkozásban pl. Básti Juli és Miklósa Erika. A z előző 2től tanulhatna egyszerűséget. 
hokuszpok       2013-02-27 09:23
13.
De hát pont ez az, nem ér rá később vele foglalkozni, mert már 10 éve ebben a bűvkörben él. Azért van agyonplasztikázva. Ráadásul túlzottan megjátssza magát hétköznapi helyzetekben is, amitől irritáló lesz a személyisége.
válasz a 11. kommentre (milifabian - 02-26)
Tudtad?
Détár Enikő kolléganőivel, Ladinek Judittal és Fésűs Nellyvel tagja a Dívák éjszakája nevű formációnak. A három színésznő közös produkciója olyan szórakoztató zenés show-műsort kínál, amely magában hordozza a múlt század párizsi életének hangulatát.
Főbb filmszerepei
2009 Tüskevár
2002-2003 Pasik
1994 Kisváros
1985 Sortűz egy fekete bivalyért
Főbb díjai, elismerései
2009 Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje
2002 RTL Nívódíj
1996 Artisjus előadóművészi-díj
1993 Déryné-díj
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.