kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /  

Posta Victor születésnapi est

"Ami valamit jelent az életemben" - Posta Victor egyszeri és megismételhetetlen koncertje

Így még nem láthattuk.

Forrás: Femina.hu

A musical műfaj kedvelői főként a Madách Színház darabjaiból ismerhetik Posta Victort. A színész-énekes-zongorista harminckilencedik születésnapja apropóján egy különleges és bizonyos értelemben személyes koncerttel lepi meg a közönséget.

Önmagát zongorán kísérve, sok kiváló énekes és zenész közreműködésével olyan dalokat ad elő, amelyek valami módon fontosak voltak az életében – áthangszerelve, szólókkal, futamokkal, hangulatokkal egyedivé téve őket. A produkció ebben a formájában egyszeri és megismételhetetlen lesz.

A szimfonikustól a pop-rockig

Akik figyelemmel kísérik Posta Victor munkásságát, tudják, hogy nem ez az első önálló estje. Míg azonban a három évvel ezelőtti L'élek valójában színházi produkció volt, meghatározott dramaturgiai vonulattal, illetve ennek megfelelően összeválogatott dalokkal, most egy, a maga nemében különleges koncertben lesz része a közönségnek.

Victor az elmúlt harminckilenc éve eseményeit "hozta össze", mégpedig a legkülönbözőbb stílusokban, a szimfonikustól a zongoraversenyen át a pop-rockig , hiszen ő maga is egy színes ember: színész, énekes és zongorista egy személyben.

Zenekar, vonósnégyes, kórus, vokalisták

Gyerekkora óta álmodik arról, hogy őt és a zongoráját zenekar kísérje – harminckilencedik születésnapjára ez az álom megvalósul. A különleges vállalkozásban részt vesz Csiszár Ferenc Ötödik elem nevezetű formációja, amelynek egyébként négy tagja van, az "ötödik elem" mindig az, akit éppen kísérnek, ez esetben Victor és a hangszere.

Fantomként

Hasonlóan fontos szerepet kap a Madách Színház vonósnégyese: Victornak meggyőződése, hogy a vonósok által lehet igazán közel kerülni a lélekhez. Mindemellett az est nagy részében színpadon lesz a komolyabb és könnyebb műfajokban egyaránt otthonosan mozgó, nagy létszámú Jazz and More kórus. Az előadást két vokalista is színesíti, szintén a Madáchból.

A zenekari ároktól a legnagyobb musicalszerepekig

13 évesen már fellépett a debreceni Csokonai Színházban, 16 évesen próbálta ki magát először a szinkronban, majd zeneakadémiát végzett Svájcban, illetve a Really Useful Groupban – Andrew Lloyd Webber zenekarában – több musicalt kísért zongoristaként. A szíve mégis visszahúzta a színpadra, és hamarosan el is játszhatta egyebek mellett a Band in Palace és a Space Dream főszerepét. Hogy a színművészetben is professzionális tudásra tegyen szert, elvégezte a Film- és Színházművészeti Főiskolát, majd Szirtes Tamás direktor hívására csatlakozott a Madách Színház társulatához, ahol azóta számos nagy szerepben láthatták-hallhatták a nézők. Huszonnyolc évesen formálhatta meg Az operaház fantomja főszerelőjét – ezzel ő lett a musicalirodalom legfiatalabb Fantomja. Manapság emellett többek között az Anna Karenina Vronszkijaként és az Én, József Attila tragikus sorsú költőjeként lép színpadra.

"Ami valamit jelent az életemben"

- Sok musicalszám nem lesz az esten, mivel azok tökéletesen működnek a profin megrendezett darabokban, én pedig azt szeretném, hogy itt olyat lásson és halljon a közönség, amit sehol máshol - mondja. - Azért az Édeskettes hármasban című darabból, amelyben egyébként zongorista-zeneszerzőt játszom, előadok néhány részletet, és az olyan "kötelező számok" sem maradhatnak el, mint a Fényév távolság, A szerelemnek múlnia kell vagy a Root Beer Rag. Az Én, József Attilából egyetlen számot választottam, mégpedig a Születésnapomra címűt – végül is egy születésnapi koncertről van szó.

Előző, L'élek című estjén

Csupa olyat hallhat a közönség, ami valamit jelent az életemben. Kezdve a musicalirodalom szerintem egyik legszebb dalával, a Santa Feével, amellyel tizenhat évesen, első szinkronos munkám során, a Rikkancsok című zenés filmben találkoztam: ott az általam megszólaltatott Christian Bale énekelte. Azóta szerettem volna én is elénekelni.

Marvin Hamlisch, a Chorus Line zeneszerzője annak idején feldolgozta a musical The Music and the Mirror című dalát zongoraversenyre, amit minél hitelesebben igyekszünk majd reprodukálni – tudomásom szerint ezzel más még nem próbálkozott. Ugyancsak Hamlischtől a zenekarral és a kórussal előadjuk a One Songot, amely azt meséli el, miként képes a zene mindenkit mindenkivel összekötni és harmóniát teremteni. Játszunk Richard Claydermantól is, akinek elsősorban nem az ismertebb, romantikus slágereit szeretem. Tizenkét évesen voltam egy koncertjén, és lenyűgözött az, ahogy társaival – valódi zenészekként működve – belementek a pörgősebb számokba, és teret engedtek a zenének.

A L’élekből a legszebb élményem Peter Gabrieltől – Valla Attila fordításában – a San Jacinto, amit jelenleg különösen közel érzek magamhoz: arról szól, mi mindenen megy keresztül az alkotó, mire létrejön maga az alkotás – végső soron a művészlét ars poeticája. A szimfonikus hangzást erős rockhangzással egészítjük ki a tetőponton. Nem hiányozhat Phil Collins sem, akinek az Against All Odds című számára csináltam egy zongorás-vonós feldolgozást, illetve a Beatlestől a Let It Be.

Balra a József és a színes szélesvásznú álomkabátban, jobbra a Sunset Boulevard-ban

"Legfőbb ideje, hogy a színészetet és a zongorázást összekössem"

Mindezt létrehozni és összehangolni hatalmas kihívás volt, de Victor, mint mondja, szereti a kihívásokat – ahogy a színpadon is, hiszen a musicalirodalom legnagyobb szerepeit játszotta-játssza, amiért szerencsésnek is tartja magát. Az estre még október-november táján kezdett készülni, lényegében két ember munkáját végezve, mivel először zongorára kellett megtanulnia a dalokat, erre jött aztán rá az ének, a játék, a hangulat. A folytatás sem kizárt, ebben a formájában azonban egyszeri és megismételhetetlen lesz a koncert – ahogy a színész-énekes-zongorista is csak egyszer lesz harminckilenc éves.

– Életem legnagyobb vállalkozása, egyben a kezdő lépés afelé, amit a jövőben csinálni szeretnék – mondja. – Úgy érzem, legfőbb ideje, hogy a színészetet és a zongorázást összekössem, olyan módon egyedivé téve, hogy erről az egyébként nem sokak által művelt műfajról én jussak az emberek eszébe, vagy fordítva. Szeretném megélni, hogy ne egy része legyek a nagy egésznek, hanem én magam lehessek az, ahol nem lehet elbújni a gyönyörű díszletek mögött. A musicalszínészettől azonban ezután sem téríthet el semmi, ahogy a Madách Színházat is ugyanúgy az otthonomnak érzem, ahogy eddig.

MusicalPlusz Extra: Posta Victor önálló születésnapi koncertjének
helyszíne: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, 1105 Budapest, Szent László tér 7.
időpontja: 2016. február 21., 15:00

Az előadásra jegyek itt kaphatóak.

Fotók: Berkovich Katalin, Szakál Szilvia, Németh Kriszta

1. kép, 2. jobb oldali kép, Facebook-kép:
Smink: Kincsesné Gurmai Mária
Frizura: Birgés Kata
Helyszín: Benczúr Ház

Még nincs hozzászólás

Sváby András életrajz

A TV2 egykori műsorvezetője mezőgazdasági iskolába járt, végül mégis a média világában kötött ki.
Sztárlexikon

Ilyen volt, ilyen lett: Csepregi Éva - Képekben a változás

A Neoton Família sztárja szólóban is sikeres karriert futott be, munkásságát rangos díjakkal jutalmazták.
Sztárlexikon
Zsigmond Tamara, egy bűbájos szinkronhang

Natalie Portman, Jessica Alba és Katie Holmes magyar hangját nap mint nap hallhatjuk a tévében, most pedig azt is megtudhatjuk, hogyan néz ki. Zsigmond Tamara hangját szinte az egész ország ismeri, ő pedig a Feminának adott interjút.

Dátum: 2010. augusztus 22.
Készítette: Femina.hu
Sztárlexikon
hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.