kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /  

Kamondi Zoltán meghalt

55 évesen hunyt el! A magyar filmes szakma Kamondi Zoltánt gyászolja

Március 16-án elhunyt Kamondi Zoltán filmrendező, forgatókönyvíró.

Forrás: Femina.hu

2016. március 16-án elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer - adta hírül a 444. Mindössze 55 éves volt. Az index.hu értesülései szerint váratlanul rosszul lett.

Nevéhez olyan filmek kötődnek, mint Az alkimista és a szűz vagy az In Memoriam Petri György. A Props Commando - Set Dressing & Property Team szerint a napokban még az új filmjét tervezte.

Rendezett filmet és színdarabot is

Kamondi Zoltán 1960. április 6-án született. Filmrendezői diplomáját 1988-ban vette át a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1989-ben, a romániai forradalom alatt haditudósítóként dolgozott a japán és a francia televízió megbízásából, valamint tudósítója volt a Szabad Európa Rádiónak. Ez idő alatt Makk Károllyal is dolgozott forgatókönyvíróként és társrendezőként.

Első játékfilmjét 1990-ben forgatta Halálutak és angyalok címmel, bemutatóját a cannes-i filmfesztiválon tartották. Második, Az alkimista és a szűz cím című játékfilmjét 1999-ben mutatták be. 2001-ben 25 órás dokumentumfilmet rendezett Petri György költő életéről és munkásságáról, In Memoriam Petri György címmel. Az interjú közvetlenül a költő halála előtt készült.

Kísértések című filmje után, 2002-ben tanítani kezdett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Dolina című, 2006-os játékfilmje a Magyar Filmszemlén a legjobb látvány díját kapta, Karlovy Varyban jelölték Kristály Glóbusz-díjra. 

Kamondi Zoltán nemrég fejezte be legújabb filmjét, amelynek címe Halj már meg, a főbb szerepekben pedig Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza lesz látható.

1992 óta színdarabokat is rendezett. 1993-ban Pécsett, majd 1996-ban Miskolcon alapított kísérleti színházi műhelyt. Az utóbbi teátrumában színpadra vitt Salomé című darabja az Országos Színházi Találkozón a legjobb női alakítás díját nyerte, és a kritikusok az évad legjobb előadásának tartották. Fővárosi színházakban is rendezett, többek között a Vígszínházban is, amelynek igazgatónőjével, Eszenyi Enikővel öt évig egy párt is alkotott.

Magyar sztárok, akik 2015-ben hunytak el
Magyar sztárok, akik 2015-ben hunytak el
Legendás szinkronhangok, akiktől 2015-ben örökre búcsút vettünkMagyar sztáresküvők 2015A 2015-ös Playboy-gála sztárjaiA 2015-ös Glamour-gála szerelmespárjaiA 2015-ös Glamour-gála sztárjaiSztárpárok a 2015-ös Story-gálánA 2015-ös Story-gála sztárjaiMagyar sztárok, akik 2014-ben hunytak elVilágsztárok, akik 2015-ben hunytak elA 2016-os Playboy-gála sztárjai
Ambrus Ritának színház az élete - Vajon kinek játszik?

Geszti Péter Létvágy című albumának fiatal énekesnője a valóságot is csak színháznak tartja. De miért akar mindig szerepelni? Most elmondja!

Még nincs hozzászólás

Bodnár Attila fia meghalt

Az ifjabbik Bodnár Attila halálának körülményeiről nem sokat tudni.
Hazai sztár

2015-ben meghalt magyar színészek

Képeken négy magyar sztár, akit 2015-ben veszítettünk el.
Hazai sztár
A tehetségkutatók sármos felfedezettjei

Manapság a tehetségkutatók által is népszerűvé lehet válni. Nézd meg, kik ma a legkedveltebb magyar énekesek a nők körében.

Dátum: 2010. október 1.
Készítette: Femina.hu
Sztárlexikon
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.