kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Hazai sztár   /  

Bozsó Péter Köszönet mindenért

Öngyilkossága előtt volt férjével telefonált Domján Edit
15 évig tartó házasságát mutatja be a színdarab

Bozsó Péter alakítja Kaló Flóriánt.

Forrás: Femina.hu

"Köszönet mindenért…" címmel mutatja be március 7-én legújabb darabját a Turay Ida Színház. A rendező, Árkosi Árpád Domján Edit és Kaló Flórián színészpár házasságát viszi színre. 

Domján Editet Germán Lívia, Kaló Flóriánt pedig Bozsó Péter alakítja, ők mutatják be a két legendás színművész kapcsolatát.  A darabról a 41 éves színésszel beszélgettünk.

Domján Edit és Kaló Flórián

Domján Edit szerelmének mindenki Szécsi Pált tartja, akivel tíz hónapig folytatott szenvedélyes kapcsolatot. Kaló Flóriánról a legtöbben meg is feledkeznek, pedig a vele kötött házassága 15 éven át tartott.

- Furcsa, hogy mi marad meg egy emberből mások emlékezetében. Ő a Domján férje - ez volt az egyik válasz, amikor róla kérdeztem az ismerőseimet, a másik pedig a palacsintás király. (Az 1973-as Palacsintás király című filmben Kaló Flórián alakította a főszakácsot - a szerk.) Azt gondolom, ez érdemtelen, hiszen számtalan jobbnál jobb filmben, a színpadon pedig a világirodalom legismertebb darabjaiban játszott. Kaló inkább karakterszínész volt, nem volt egy főszerepelő típus külsőre.

- Színpadi műveket és rádiójátékokat is írt. Milyen ember volt  ő a színpadon kívül?

- Egy rendkívül intelligens, a komolyzene, az irodalom, a képzőművészetek, gyakorlatilag minden iránt érdeklődő, nyitott ember volt, ma azt mondanánk, hogy polihisztor. Pont azon gondolkodtam, hogy ha ma élne, rendezne, és nem is keveset, mert egy olyanfajta intellektus, aki képes a színpadot a másik oldalról is szemlélni.

- Domján Edit és Kaló Flórián szerelme a főiskolán szövődött, együtt szerződtek Szegedre, ahol szó szerint kitartottak egymás mellett jóban-rosszban. 

- Amikor beszélgettem a darab írójával, Topolcsányi Laurával, mondott egy érdekes mondatot, ami a mai napig visszacseng a fülemben: a főiskolai osztály legszebb lánya beleszeretett az osztály legokosabb fiújába. Azt hiszem, ebben a mondatban nagyon sok minden benne van. Kalónak volt egy, az akkori rendszernek nem tetsző megnyilvánulása, Szózatot szavalt '56-ban, ezután tiltólistára került, nem engedték, hogy Szegeden kívül máshol is játsszon, Domján Editet ezzel szemben folyamatosan hívták, többször is vendégszerepelt Budapesten. Akkor mehetett volna vissza a fővárosba, amikor csak akar, de ő azt mondta, hogy nem, ketten vagyunk, majd együtt. Akkor még fiatal volt a kapcsolatuk, nagyon szorosra zártak. Ismerjük az ilyen élethelyzeteket, amikor a külső csapások csak még jobban megerősítenek egy kapcsolatot.

- Az előadás címe Köszönet mindenért…, ami Domján Edit egyik híres dalának címe. Melyikük köszönt meg mindent a másiknak?

- Szerintem nagyon sokat köszönhettek egymásnak. Fura szimbiózisban élt ez a két színművész, igazán különleges házasság volt. Kaló talán alá is rendelődött Domján Edit személyiségének, karrierjének. Azt gondolom, sok mindent eltűrtek, elviseltek egymástól, egy édes-keserű kapcsolat lehetett.

Domján Edit és Kaló Flórián

A darab túlnyúlik az ő házasságukon. Domján Edit életének utolsó négy évében már nem éltek együtt, elváltak, de valamilyen szinten tartották a kapcsolatot. A darab sok pici életképből áll, nagyjából 15-ből: a legelső a főiskolás időszak, az esküvőjük, az utolsó képek egyike pedig az a bizonyos utolsó karácsonyi telefonbeszélgetés, amikor Kaló Flórián felhívta Domján Editet, hogy boldog születésnapot kívánjon neki, hiszen december 25-én lett 40 éves. Akkor beszéltek utoljára egymással.

- Kaló Flóriánhoz búcsúlevelet is írt a színésznő, talán ez is mutatja, hogy mindvégig fontos szerepet játszott az életében. Kiderül a darabból, miért nem működött és ment tönkre a házasságuk?

- A kapcsolatuk sok aspektusát körbejárja ez az előadás. Minden emberi kapcsolat rendkívül bonyolult, még a benne élők számára is tartogat megfejthetetlen dolgokat, a külső szemlélő pláne nem tudja megítélni. A darab egyik erőssége, hogy nagyon sok mindent felvillant a nézőnek, és nem feltétlenül akar ráerőszakolni egyfajta megoldást, hagyja gondolkodni.

A Turay Ida Színház 2015. március 7-én, 19 órakor Árkosi Árpád rendezésében mutatja be Topolcsányi Laura Köszönet mindenért… című színdarabját. Domján Edit és Kaló Flórián színészházaspár életének és pályájának részbeni bemutatását Germán Líviára és Bozsó Péterre bízta.
Legendás magyar sztárházasságok
Legendás magyar sztárházasságok
Sztárpárok a 2017-es Story-gálán A 2017-es Story-gála sztárjai A 2016-os Comet-gála sztárpárjaiA 2016-os Glamour-gála szerelmespárjaiStory-gála 2016 - A Barátok közt színésznőiSztárpárok a 2016-os Story-gálánA legszexibb sorozatdokik és magyar hangjaikGyönyörű magyar sztárok 60 fölöttA Heti Hetes sztárjai feleségeikkelKözkedvelt magyar sztárok és párjaik

Fotó: Turay Ida Színház

Még nincs hozzászólás

Tóth Gabi X-Faktor 2016 mentor

Tóth Gabi a 2016-os X-Faktor mentoraként is kitesz magáért, az énekesnő nagyon dögös.
Hazai sztár
Sztárlexikon

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.