kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Mi történik a kismama pocakjában hétről hétre?

Mi történik a kismama pocakjában hétről hétre?
4D-s ultrahang-fotókkal!

Mikor derül ki a baba neme? Mikor hallja meg a hangodat, és rúg először? Kövesd nyomon a pici fejlődését!

Szerző: J.M.
Forrás: Femina.hu

A baba fejlődése már akkor megindul pocakodban, amikor te még mit sem sejtesz. A legtöbb nő számára a második hónap környékén lesz bizonyos a terhesség, de sokan már korábban is éreznek jeleket. Ezt követően azonban lassan megérzed az első mozdulatokat, pocakod is árulkodni kezd, és egészen a szülés pillanatáig folyamatosan alakul és változik a tested a pici szervezetével párhuzamosan.

De sajnos a méh rejtélyes világába csak időnként kukkanthatsz be, az ultrahangvizsgálatokon. Ha szeretnél többet megtudni a kilenc hónap csodás változásairól, és legszívesebben a baba minden egyes rezdülését nyomon követnéd, velünk megteheted! Tudd meg, hogyan zajlik a terhesség hétről hétre!

Az első pillanatok

A megtermékenyülés utáni hetedik napon a szedercsíra beágyazódik a méh nyálkahártyájába. A sejthalmaz az érés során hólyagcsírává válik, és olyan anyagokat választ ki, melyek alapvető változásokat indítanak be testedben, közöttük a menstruációs ciklus szünetelését. A nők néha ösztönösen tudják, mikor esnek teherbe. Ez a csaknem azonnal termelődő női hormonnak, az ösztrogénnek, a magas szinten fennmaradó progeszteronnak és a terhességi hormonnak, a HCG-nek köszönhető, ami nagyjából a fogamzás után kezd termelődni. Ha sejtésed beigazolódott, az ötödik hét környéke az az időszak, amikor érdemes orvost fogadnod, aki a vizsgálatok mellett azt is megállapítja, mikor várhatod a babát.

A terhesség első hetei alatt a baba hirtelen mértékű fejlődésen megy keresztül: minden nap jelentős változásokat hoz. Egyetlen sejt mindössze hét nap alatt több száz sejtből álló halmazzá alakul át. Erőteljes szerveződést még mikroszkóppal vizsgálva sem lehet látni, a sejtek azonban már előre meghatározott módon csoportosulnak. Némelyikből később maga az embrió válik, mások pedig az őt fenntartó rendszerekké alakulnak majd. A fogamzás után öt héttel fölpuhul a méhfal, hogy lehetővé tegye a hólyagcsíra beágyazódását.

Az ötödik héten már felismerhető a szikhólyag
(Fotó: Pocakosnapló)
Terhesség hétről hétre
A terhesség alatt minden hét új változásokat hoz. Nemcsak a pici fejlődik folyamatosan, de a te szervezeted is alkalmazkodik az új jövevény szükségleteihez. Ha részletesebben érdekel, mi történik a babával, és te mire számíthatsz, nézd meg az adott hétre vonatkozó írást a cikk melletti dobozban!

Már biztonságban

A nyolcadik héten a méh kezdődő duzzadásának talán még nincs látható jele, így rajtad és a medencetáji vizsgálatot elvégző orvoson kívül senki más nem észleli az állapotod. A legtöbb kismama ebben az időszakban jelentkezik először a terhesgondozóban, ahol egészen a 28. hétig havonta egyszer meg kell jelenni.

A terhesség ezen szakaszában a baba már kissé emberszerűbb kinézetet ölt. A fejlődéshez tartozik a kéz és a láb ujjainak elkülönülése, a fogcsírák és az ízlelőbimbók megjelenése, a farok eltűnése, valamint az agy folyamatos növekedése. Ez utóbbi rendkívüli gyorsasággal történik, ebben az időszakban percenként negyedmillió új idegsejt jön létre, és teljesen kifejlődik a magzati szív.

Bár a külső ivarszervek további egy hétig még nem jelennek meg, a fiú baba heréi már tesztoszteront termelnek, ami a férfias fejlődés útjára tereli őt. A baba számára a legnagyobb újdonság, hogy a tizedik hét végére túljut a születési rendellenességek kialakulásának veszélyes időszakán.

A tizedik hétre a baba egyre fejlettebb, az agy is folyamatosan növekszik
(fotó: Pocakosnapló)

Ezért a 12. hét közeledtével lassan ideje a környezetedben élők előtt is felfedned a titkot, hiszen a kockázatos időszakon túljutva, amikor minimálisra csökken a vetélés kockázata, lassan, ha akarnád, se tagadhatnád le, hogy babát vársz.

Fiú vagy lány?

A magzat fejlődése továbbra is gyors - az elmúlt három hét alatt duplájára nőtt, arca sokkal emberibb. A testi vázat alkotó elemek már vagy egy hete megjelentek, néhány befejező lépés azonban még hátravan. Ezen a héten kezdenek kialakulni a kéz- és a lábujjak körmei.

A magzati izmok elég fejlettek az önkéntelen rángásokhoz, de a baba még nem tudja akaratlagosan irányítani őket. A belek teljesen visszahúzódnak a hasüregbe, ha pedig fiú babát vársz, ekkorra elsorvadnak a női ivarszervek is, és a pici elindul a férfivá válás útján. Általában a 12. és a 16. hét közötti időszakban már ultrahanggal is meg lehet állapítani a kicsi nemét, így, ha szeretnéd tudni, kisfiú vagy kislány, már ennek megfelelően tervezheted a babaszobát, és a névválasztás is könnyebb lesz.

A 16 hetes kisbaba egyenesen tartja a fejét, és a már kissé fejlett izmaival különböző grimaszokat vág. Bandzsíthat, kinyithatja a száját, sőt, még a szemöldökét is húzogathatja. A kislányok petefészke lesüllyed a hasüregből a medencébe, és több mint ötmillió petesejt jön létre.

A 16. hétre a baba egyre fejlettebb, már a nemére is fény derül
(Fotó: Pocakosnapló)

Hall téged, és te is érezheted

A fogantatás után 18 héttel lassan elérkezel abba a szakaszba, amikor már a külvilág előtt sem tagadhatod le pocakodat. A derekad annyira kiszélesedhet, hogy a derékvonal alig észlelhetővé válik, a méh pedig kifelé nyomja hasadat. Ez a hét azonban más szempontból is fordulópont, hiszen ekkor tapasztalhatod meg porontyod első mozdulatait. Van, aki ekkor még nem észleli a mocorgást, de két héten belül, vagyis a huszadik hétre minden bizonnyal érzed a baba első életjeleit.

Nemcsak te ismerkedhetsz azonban vele, ekkor ugyanis már az embrió hallása is kifejlődik, tehát érzékeli első hangjaid. A tapintása és a látása is kialakulóban van: ekkor veszi kezdetét egy roppant intenzív időszak, ami neked és neki egyaránt csodálatos. Ahogy fejlődő érzékszerveivel letapogatja, megvizsgálja környezetét, és fülel a külvilág zajaira, lassan te is megtanulod rezdüléseiből, mikor nyugodt, alszik vagy éppen zavarodott.

Akár meg is születhetne

Ahogy a baba fejlődik, a legtöbb anya az örömök mellett folyamatosan aggódik a pici egészsége miatt. Szerencsére azonban a mai orvosi technológia fejlettsége mellett már a harmincadik héttől is igen nagyok a csecsemő túlélési esélyei. A 34. héten már nem is számít éretlennek, és, ha ekkor jönne világra, apró szervezetének létfenntartó funkciói működnének.

Mit vigyél magaddal a kórházba?
Mit vigyél magaddal a kórházba?
15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekreTiltott ételek listája kismamáknak15 mellápoló tipp kismamáknak12 karcsúsító, divatos összeállítás friss kismamáknakA 10 legédesebb gyerekdal11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatszNőies frizurák kismamáknak, kevés hajból14 termékenységnövelő tippEzért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt

Ekkor neked is egyre kellemetlenebb lehet már a hatalmas pocak, különösen, amikor a 36. héten az embrió leszáll szülési helyzetébe. Ha ekkor nem fordul meg, szinte biztos, hogy orvosod császármetszést javasol. A következő héten a baba már klinikai értelemben véve is megszületésre kész, ami nem azt jelenti, hogy a fennmaradó időben még ne fejlődne és gyarapodna, de ekkor már inkubátor nélkül is ugyanolyan életképes, mintha pontosan a 42. héten érkezne.

Ha először vársz babát, valószínűleg időben érkezik a kicsi, de a 37. héten nem árt, ha kórházi csomagod összekészítve vár, hiszen bármikor érkezhet várva várt gyermeked.

Cikkünk a Terhesség hétről hétre című könyv alapján készült, a képek forrása a Babáskönyvek Kiadó gondozásában megjelent Pocakosnapló - 4D-s ultrahang fotókkal.

Még nincs hozzászólás

Vetélés és vérszegénység
- Egyetlen szer, amivel megelőzheted

A terhesség alatt az egészségedet és a picit is óvnod kell. Íme, egyetlen dolog, ami mindkettőben segít!
Gyerek

Szexi nyári maxiruhák körképe
- Árakkal és lelőhelyekkel

Ha kismamaként indulsz nyaralni, szükséged lehet egy maxiruhára, mely elfedi az alakproblémákat.
Gyerek
Terhesség hétről hétre

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.