kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Pánik, hallucináció, öngyilkos gondolatok

Pánik, hallucináció, öngyilkos gondolatok
A szülés utáni depresszió tünetei

A kisbaba érkezése sok kismamánál nem öröm, hanem szenvedés. Nem szabad félvállról venni a szülés utáni depressziót!

Szerző: Lám Luca
Forrás: Femina.hu

A nő élete fenekestül felfordul attól a pillanattól fogva, hogy terhességét megállapítják. Szervezete másfajta működésre áll át, hormonháztartása felborul, máshogy étkezik, más tevékenységeket folytat, jobban odafigyel testére, a babára, és összességében mind testileg, mind pedig lelkileg más tényezőkre koncentrál, mint azelőtt. Sokan kétségbe is esnek emiatt, hiszen elveszítik alakjukat, túl sokat híznak a megengedetthez képest, vagy mert mellük fájdalmasan érzékennyé válik, és veszít alakjából vagy rugalmasságából.

Többek között emiatt, valamint a terhességgel, a szoptatással és a friss anyasággal járó lelki tényezők miatt sok nő válik lehangolttá, reménytelenné, és a babával járó örömet és boldogságot egy speciális tünetekkel rendelkező depresszió váltja fel.

Milyen okok vezethetnek a kismamák depressziójához?

  • A méhlepény távozásával a mama hormonháztartása teljesen megváltozik, mely természetesen kihat hangulatára is.
  • A folyamatos aggódás a gyermek egészségéért rengeteg terhet ró egy változásban lévő lélekre.
  • A gyermekszülés utáni első eufórikus boldogságot elég hamar felváltja az egész napi gondozás és törődés miatti fáradtság.
  • Ilyenkor szembesül a mama először az életében bekövetkező gyökeres változásokkal.

A szülés utáni depresszió fajtái

A szülés utáni depressziónak több fajtája is van, melyeket a tünetek fennállásának hosszától és intenzitásától függően különböztet meg az orvostudomány.

Átmeneti depresszió

Közvetlenül szülés után kezdődik – a baba megszületése utáni harmadik nap környékén -, és akár hetekig is tarthat. A hangulat romlása nem túl erőteljes, már a meleg családi környezet, illetve a kisbaba által nyújtott szeretet is segít a mamának átlendülni átmeneti lehangoltságán. A betegséget más néven baby-blues-nak is hívják.

Tünetei: sírósság, ingerlékenység, szélsőséges hangulati ingadozások, szorongás, kiszolgáltatottság érzése, alvászavarok, étvágytalanság, hiperaktivitás, önbizalomhiány, túlterheltség érzése.

Gyermekágyi depresszió

A baby-blues-hoz képest lényegesen később jelentkeznek a tünetek, hiszen a kismamák a baba megszületése után negyed-fél évvel kezdenek megváltozni. Ugyanakkor viszont tovább is tart, hiszen akár a gyerek első évén túl is eltarthat. Körülbelül a friss anyukák 10-20%-át érinti, viszont a legtöbb esetben szerencsére nem szükséges az orvosi beavatkozás.

Tünetei: késztetés hiánya a már megszokott tevékenységek iránt, lankadó figyelem és odaadás, néha teljes közöny a gyermekkel szemben, vagy ellenkezőleg, beteges féltés, bűntudat, szorongás, fáradtság, önértékelési zavarok, egyszerű feladatok megoldásának képtelensége, reménytelenség érzése, sokszor pánik vagy félelem érzése, zsibbadás, végtagremegés, erős szívdobogás érzése.

Gyermekágyi pszichózis

Gyakorisága az összes szülésre számítva nagyjából egy százalék. Ez a legsúlyosabb pszichés állapot szülés után. Általában a szülést követő harmadik és tizennegyedik nap között jelentkezik. Az előző két pszichés betegséggel szemben a gyermekágyi pszichózis szigorú felügyeletet, orvosi kezelést igényel.

Tünetei: erős zavartság, összefüggéstelen gondolkodás, táplálék visszautasítása, hallucinációk, gyanakvó viselkedés, szélsőséges gesztusok, öngyilkos gondolatok.

Te is depressziós lehetsz?

A depresszió kialakulásának ténye és esélye nagyon sok tényezőtől függ. Az életmódtól, a környezettől, az egyén személyiségének erősségétől, és nem utolsósorban genetikai tényezőktől is. A depresszióra való hajlam ugyanis örökölhető.

Töltsd ki általános depresszió-tesztünket, és ismerd meg, hogy milyen mértékű hajlammal rendelkezel!

Még nincs hozzászólás

Mikortól jár a gyes?

Azt is megtudhatod a cikkből, a gyes, vagyis a gyermekgondozási segély kinek jár.
Gyerek

Apa-lánya fitneszvideó

Futótűzként terjed a neten a felvétel apáról és lányáról.
Gyerek
Terhesség hétről hétre

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.