kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Szemszín öröklődés

Milyen színű a szemetek a pároddal? Ilyen lenne a gyermeketeké

Az, hogy milyen lesz a gyerek szeme színe, egyes esetekben teljes biztonsággal is megjósolható.

Forrás: Femina.hu

Ha babát tervezel vagy vársz, bizonyára sokszor találgattad már magadban, hogy milyen is lesz majd, melyiktőkre fog jobban hasonlítani - vagy kinek a szemszínét fogja örökölni.

Ez utóbbi több-kevesebb biztonsággal előre tudható, csupán a biológiaórán tanultakat érdemes feleleveníteni.

Egy kis biosz

Az emberi szervezetben 23 pár, azaz összesen 46 kromoszóma van - az egyik 23-at az apa, a másik 23-at az anya adja. Ezek alakja és nagysága nagyjából ugyanaz, míg a bennük lévő gének - vagyis örökítőanyag-szakaszok, amelyek egy-egy fehérjét, ezáltal pedig egy-egy tulajdonságot határoznak meg - szintén megegyezhetnek, de különbözhetnek is. Mindeközben az egyes géneknek is különböző variáció vannak, melyeket alléloknak nevezünk: például egy konkrét gén határozza meg a macska szőrének a színét, ám az, hogy a macska végül fekete, fehér, cirmos, teknőctarka vagy más színű lesz, ennek a génnek a variációitól, azaz az alléloktól függ.

Ha egy - apai és anyai kromoszómából álló - kromoszómapár bizonyos génhelyein azonos allélok találhatóak, akkor az egyed az adott gén tekintetében homozigóta; ha ugyanezen génhelyeken különböző allélok találhatóak, akkor az egyed a fenti génre nézve heterozigóta.

15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatsz
15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatsz
Tiltott ételek listája kismamáknakMit vigyél magaddal a kórházba?Ezeket edd az egészséges babáértA 10 legédesebb gyerekdal11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban14 termékenységnövelő tippEzért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekreA top 12 táplálék terhesség alatt15 mellápoló tipp kismamáknak

Mit jelent ez a szemszín vonatkozásában?

A mi éghajlatunkon a két leggyakoribb szemszín a barna és a kék. A barna a domináns, a kék a recesszív - ugyanis a szivárványhártyában lerakódva az előbbi válik látható az által, hogy elfedi az utóbbit.

Ha a gyermek által hordozott két allélból az egyik barna, a másik kék szemszínt kódol, akkor a gyermek szemszíne barna lesz, mivel az - dominánsként - elnyomja a recesszívet, vagyis kéket. Ha a gyermek által hordozott két allél egyaránt kék szemszínt kódol, akkor a gyermek szemszíne kék lesz.

Lehetséges kombinációk

Az pedig, hogy a gyermek milyen allélokat hordozhat a szemszín tekintetében, az apa és az anya szemszínétől függ. A lehetséges kombinációkat a következő - általánosan elterjedt - jelölésekkel lehet a legjobban szemléltetni:

A - barna szemszín (domináns),
a - kék szemszín (recesszív).

Ennek megfelelően pedig a szemszín a következőképpen alakul:

AA - domináns allél + domináns allél - barna szemű ember,
Aa - domináns allél + recesszív allél - barna szemű ember,
aa - recesszív allél + recesszív allél - kék szemű ember.

Az újszülött babák szeme sötétkék, végleges színe csak később alakul ki

Így jósolható meg a gyermek szemszíne

Mindez a gyakorlatra lefordítva annyit tesz, hogy két barna szemű embernek vagy lehet kék szemű utódja, vagy nem - attól függően, hogy hordozzák-e a kék szemszínért felelős recesszív allélt. Ez a szemszínük alapján természetesen nem állapítható meg. Két kék szemű embernek viszont biztosan nem lehet barna szemű gyermeket, mert egyikük sem hordozza a domináns allélt - ami pedig 100%-os biztonsággal kijelenthető, hiszen ha hordoznák, akkor barna lenne a szemük.

Ugyanez jelekkel és pontosabban szemléltetve:

AA + AA - csak barna szemű gyermekük lehet.

AA + Aa - csak barna szemű gyermekük lehet.

Aa + Aa - 2:3 eséllyel barna, 1:3 eséllyel kék szemű gyermekük lehet.

AA + aa - csak barna szemű gyermekük lehet, mivel a gyermek mindenképpen heterozigóta, azaz Aa lesz.

Aa + aa - a gyermek 1:1 eséllyel lehet barna vagy kék szemű.

aa + aa - csak kék szemű gyermekük lehet.

Mi a helyzet a ritkább szemszínekkel?

Akadnak bizonyos ritkább szemszínek - például csupán az emberek 2-4%-ának van zöld szeme. Ezek öröklődése nem - vagy legalábbis nem teljes mértékben - a fenti domináns-recesszív módon történik, egyes feltételezések szerint bizonyos génkölcsönhatások is szerepet kaphatnak ilyenkor, ezért a folyamat a fenti módszerrel sajnos nem írható le.

3 hozzászólás
Jencskiszandi       2016-06-08 21:15
4.
Nem igazán tudom,hogyan lehet ez,de apukámnak zöld szeme van,anyukámnak barna,nekem és a testvéremnek pedig nagyon szép világos kék.
ragazza85       2016-03-02 09:27
3.
Édesapámnak barna a szeme, édesanyámnak kék, nem tudom mit hordoznak vagy mit nem de én kék szemű lettem, pedig akkor elvileg a barnának elkellett volna "nyomnia" a kéket. De mi arra jöttünk rá, hogy férfi ágon mindenki barna szemű volt édesapámnál (... tovább »
sarga_rozsa       2016-02-28 22:54
2.
úgy legyen :)

Terhesség - korlátozott mozgás

Nem valami bizarr klinikai kísérletről lesz szó a következőkben. Ezt az egyet megígérhetem.
Gyerek
Terhesség hétről hétre

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.