kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Peteérés számítás

Hogyan számold a termékeny napjaidat, ha babát szeretnél? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük

Egyszerűbb, mint gondolnád.

Forrás: Femina.hu

Ha pároddal úgy döntöttetek, nekiveselkedtek a babaprojektnek, a cél érdekében érdemes egy kis időt szánnod arra, hogy kiszámold, mikor van peteérésed. Ennek tudatában a próbálkozásotok nagyobb eséllyel lehet sikeres.

Sokan bizonytalanok abban, hogyan kell a termékeny napokat kiszámolni, ezért megkérdeztük dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt, aki részletesen elmagyarázta.

Mikorra esnek a termékeny napok?

A termékeny napok megállapításához a peteérés idejét kell kiszámolni, melynek bekövetkeztét a ciklus hosszúsága befolyásolhatja.

- Mi történik peteéréskor?

- A fogamzáshoz elengedhetetlen a peteérés és a tüszőrepedés, amely során a megfelelő érettséget elérő petesejt kilökődik a petefészekből, bekerül a petevezetékbe, majd lassan eljut a méh üregébe.

A tüszőrepedéstől számítva a kilökődött petesejt körülbelül 24 órán át életképes. Ha ez alatt az út alatt egészséges spermiummal találkozik, és a méhnyálkahártya is alkalmas a beágyazódásra, jók az esélyek a fogamzásra - mondta dr. Oláh Orsolya.

- Egy 28 napos ciklus esetén mikorra tehető a peteérés?

- A tüszőrepedés - latinul ovuláció - egy szabályos 28 napos ciklus esetén körülbelül a ciklus 14. napján következik be. A ciklus első napja az aktuális menstruáció első napját jelenti.

Ezeket edd az egészséges babáért
Ezeket edd az egészséges babáért
14 termékenységnövelő tipp15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekreTiltott ételek listája kismamáknakMit vigyél magaddal a kórházba?15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatszEzért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alattA top 12 táplálék terhesség alatt15 mellápoló tipp kismamáknak10 szexi fehérnemű kismamáknakA legszexibb sztármamik

- Mennyiben változik az időpont nem 28 napos ciklus esetén?

- Hosszabb ciklus - vagyis ritkább menstruáció - esetén általában a ciklus első fele - első 14 napja - az, ami megnyúlik, vagyis egy 30 napos ciklusnál körülbelül a 16. napon, egy 35 napos ciklusnál körülbelül a 21. nap körül várható az ovuláció. Emiatt érdemes pontosan jegyezni a menstruációs napokat, és a várt peteérés körüli napokban kiegészítő módszereket használni.

Kiegészítő módszerek

A számolás mellett több kiegészítő módszer is segítheti a babaprojekt mielőbbi sikerességét. Dr. Oláh Orsolya két módszert ajánl a próbálkozó párok figyelmébe.

- Milyen kiegészítő módszerek vannak?

- Jelenleg a legegyszerűbb módszer az otthoni használatra az ovulációs gyorsteszt. Kinézetre szinte teljesen olyan, mint egy terhességi teszt, és mind a drogériákban, mind a gyógyszertárakban elérhető áron beszerezhető.

A peteérés bekövetkezése előtt 24-48 órával a női szervezetben magasra szökik az LH hormon szintje. Ez a hormon indítja be a tüszőrepedést és magát a peteérést. Az ovulációs tesztek a magas LH hormon-szintet megmutatva előrejelzik a várható peteérést. Így a várt peteérés előtt két-három nappal érdemes elkezdeni a tesztelést a délutáni vizeletből, minden nap azonos időpontban.

Emellett persze hasznos kiegészítő módszer a reggeli hőmérőzés - ovuláció után egy kicsit megemelkedik a testhőmérséklet, sokszor alig 1 Celsius-fokkal - és a hüvelyváladék vizsgálata - megváltozik a nyák színe és konzisztenciája - is. Mivel a spermiumok a női nemi szervekben akár négy napig, ebből a petevezetékekben akár két-három napon keresztül is életképesek, érdemes már a várt peteérés előtt akár négy nappal próbálkozni.

Emellett a várt ovuláció napján is, ez így egy körülbelül ötnapos "ablak". A fogamzást azonban még így is számos más tényező befolyásolhatja, a megfelelő időpontban történt együttlét esetén is csak körülbelül 25%-os eséllyel jön létre terhesség. Vagyis mindenképpen türelmesnek kell lenni.

Még nincs hozzászólás

Őszinte mosoly

Nézd meg képeken, milyen az őszinte és a nem őszinte mosoly, hogy ezentúl felismerd.
Kapcsolat
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.