Növekedési zavar, izomgyengeség, vérszegénység

Így előzd meg a C-vitamin-hiányt

Egy kis leleménnyel becsempészheted a kicsi étrendjébe a gyümölcsöt.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavaly végzett kutatásából az derült ki, az egy és három év közötti gyermekek közel fele nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük pedig kórosan keveset fogyaszt.

A nem elégséges C-vitamin-bevitel izomgyengeséghez, vérszegénységhez és csontnövekedési zavarhoz vezethet. Sok esetben vérzések figyelhetők meg a bőrön, az ínyen, az ízületekben és az izmokban, de hosszabb távon ínygyulladás és fogvesztés is lehet a hiányállapot következménye.

A hiányállapot megelőzhető rendszeres gyümölcsfogyasztással. Egy kis leleménnyel beépítheted az áldásos hatású terméseket a gyerek étrendjébe - anélkül, hogy pofavágás, tiltakozás vagy éhségsztrájkolás lenne a reakció.

Kicsiknek és nagyobbaknak

Már a hozzátáplálás kezdetén, hat hónapos kor körül adhatsz egy-egy kiskanálnyi gyümölcspürét vagy préselt levet a babának - optimális esetben a mennyiség egyéves korra általában eléri, majd meg is haladja a 200 grammot.

Ilyenkor egy alma és egy tálka ribizli, de két őszibarack is bőven biztosítja a kicsi szükségletét. Ily módon a csodálatos termések fogyasztása természetessé válik számára, és a későbbiekben is igényelni fogja őket.

Ha nagyobb gyermeked mostanáig nem evett mindennap gyümölcsöt, akkor is érdemes tenned egy próbát - jó esélyed van a sikerre, a kicsik ugyanis ösztönösen kedvelik az édes-savanykás ízeket. Ha a fogadtatás mégis negatív lenne, naponta többször, különböző fajtákkal kínál meg a kis választékos ízlésűt. A tálalást is variálhatod, például adhatod a gyümölcsöt pürének egy kis zabpehellyel, de szeletelve, karikára vágva is kínálhatod, illetve tejjel, tej alapú gyerekitallal turmixként is elkészítheted.

12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha puhább gyümölcshúst szeretnél adni, párolhatod is rövid ideig, vagy megsütheted sütőben. Finom desszert lehet cukros édességek helyett a sült körte vagy alma, ezeket akár tejpépbe is keverheted.

Válassz idénygyümölcsöket!

Amikor csak lehetőséged van, a hazai éghajlaton termő gyümölcsök kínálatából válassz. Minden gyümölcs más vitaminban és ásványi anyagban gazdag, ezeknek a mennyisége pedig akkor a legmagasabb, ha a termést érett állapotban szedik le, és ezután minél rövidebb ideig tárolják, illetve utaztatják. Az elfogyasztott gyümölcs vitamintartalma a konyhai feldolgozás során is változik. Mivel a legtöbbjük hőérzékeny, a nyers gyümölcs fogyasztása a legcélszerűbb - bánj csínján a párolással, sütéssel.

A gyümölcsben nem csak vitamin van

Először is a gyümölcs gazdag rostokban, ami már ilyen zsenge korban is hozzájárul a bélrendszer működéséhez. A rostok alatt az emberi szervezet számára emészthetetlen növényi részeket értjük, a széklet tömegét adják, ezért is javasolható a rostdús táplálkozás székrekedésre hajlamos gyermekeknél.

A rostoknak több fajtája létezik, mind más és más miatt hasznos. Például bélhurut esetén a pektin segítheti a gyógyulást azzal, hogy vizet megkötve gélt képez. Ez a gél - bevonva az irritált nyálkahártyát - nyugalomba helyezi azt, így enyhítve a panaszokat. A legismertebb pektinforrás az alma, pépesre reszelve szokták kapni a hasfájásra panaszkodó gyerekek.

Nem mellékesen a prebiotikumok is a rostok közé tartoznak - ezek olyan anyagok, amelyek a vastagbélben élő jótékony hatású probiotikus baktériumoknak szolgálnak táplálékul, így elősegítik az egészséges bélflóra fenntartását. A rostok közé zárt gyümölcsnedv hozzájárul a szervezet hidratálásához, amire különösen nyáron lehet szükség, a cukor pedig kellő energiát szolgáltat, mégsem okoz akkora terhelést, mint például egy kristálycukorral készített édesség.

Antioxidánsok

A gyümölcs és zöldségfélékben számos antioxidáns is megtalálható, amelyek a kutatások szerint védik a szervezetünket a káros szabadgyökök ellen. Ilyesfajta védelemre már a kisebb gyerekeknek is szükségük van. A környezeti ártalmak, a stresszel teli nagyvárosi életmód mindenkire hatással van. Ennek mérséklésére a bogyós gyümölcsöket emelhetjük ki, ugyanis az élénk színüket adó polifenoloknak remek antioxidáns hatásuk van. A bogyós termés szezonja sajnos rövid, addig szemezgesse tehát a kicsit az áfonyát, szedret, ribizlit és málnát, amíg lehet.

Forrás: Kisbögre és Tudomány

Ezt is szeretjük