kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Mire utal a terhesség alatti hasfájás?

Mire utal a terhesség alatti hasfájás?

Tudd meg, a terhesség alatti hasfájás mikor jelez bajt, amivel azonnal orvoshoz kell fordulnod, és mikor veszélytelen!

Forrás: Femina.hu

Nem csoda, ha a várandósság ideje alatt minden érzékszerved egyetlen testrészedre van kihegyezve, mégpedig a pocakodra. Figyeled a növekedését, simogatod, hiszen ezen keresztül tudod szeretgetni gyermekedet is.

Sok kismama fejében azonban mindeközben egy aggasztó gondolat is ott motoszkál szüntelenül: mi van, ha valami baj történik? A hasadban zajló változások pedig sokszor okot is adhatnak az aggodalomra, hiszen amellett, hogy megjelenhetnek rajta a terhességi csíkok vagy a linea negra néven ismert sötét bőrelszíneződés, sokszor viszkethet, szúrhat vagy akár fájhat is.

Éppen ez az a riasztó jel, amit a legtöbb várandós nő soha nem szeretne megtapasztalni, pedig szinte senkit sem kerül el. Nem biztos azonban, hogy rögtön a legrosszabbra kell gondolnod: tudd meg, milyen okok állhatnak a terhesség alatti hasfájás hátterében!

Tompa nyomás, rövid fájdalmak

Ha a terhesség első hónapjaiban nagyon figyelsz a testedre, előfordulhat, hogy időnként tompa nyomásérzést tapasztalsz. Ez nem utal semmi rosszra, valószínűleg csak annyit jelent, hogy az embrió éppen akkor ágyazódik be. Egyes nők élesebb fájdalmat is érezhetnek, ami többnyire hirtelen, rövid időre jelentkezik, majd el is múlik.

Ez az esetek 10%-ában fordul elő, azoknál a kismamáknál, akiknek hátrafelé nyúló méhük van. Bár sokan úgy gondolják, hogy hátranyúló méh esetében nehezebben fogan meg a baba, a tapasztalatok inkább azt mutatják, hogy ez az adottság később okozhat gondot a kismamáknak. Ahogy ugyanis az embrió növekszik, lassan kitölti a méhet, és hátrafelé nyúló helyzetéből fokozatosan előre nyomja.

Mialatt ez zajlik, hasad alsó részében időnként fájdalmat érezhetsz, de nem kell aggódnod: ez természetes jelenség. Ha továbbra is nyugtalanítanak a tünetek, és nem múlnak el a következő terhesrendelésig, beszéld meg a fájdalmat az orvosoddal.

Tartós, erős, csikaró fájdalom

Ha a tompa sajgás csikaró, szűnni nem akaró, görcsös fájdalommá erősödik, mely az egyik oldalról átterjed a has egészére, korántsem kell nyugodtnak maradnod, hiszen ez a tünet akár méhen kívüli terhességre is utalhat. Ha a fájdalom mellett hasad a nyomásra is érzékeny, székelés közben, köhögésnél és mozgásnál pedig tovább romlanak a tüneteid, haladéktalanul keresd fel orvosodat. A fájdalmat gyakran barna, pecsételő hüvelyváladék vagy állandó, illetve időszakosan jelentkező csekély vérzés előzi meg, mely napokig, de akár hetekig is eltarthat.

Néha émelygés és hányás, szédülés, gyengeség lép fel, fájdalmat tapasztalhatsz a vállban, illetve nyomásérzést a végbél környékén. A petevezeték repedését, amikor a megtermékenyített petesejt kijut a hasüregbe, erőteljes vérzés jelzi. Amennyiben hasonló tüneteket tapasztalsz, elengedhetetlen, hogy azonnal kórházba kerülj, hogy mielőbb elláthassanak. A modern technikának köszönhetően, ha időben orvoshoz fordulsz, a méhen kívüli terhesség egészen kis kockázattal jár, így a továbbiakban is termékeny maradsz, és változatlanul megmarad az esélyed arra, hogy egészséges kisbabád születhessen.

Múló, görcsös fájdalom

Később, ahogy pocakod egyre nagyobbra nő, szintén érezhetsz fájdalmat. Alapvetően ez is természetes tünet, melytől nem kell megijedned, hiszen ez a növekedési fájdalom terhességi megfelelője, ugyanis a megnagyobbodó méhet tartó izmok és ínszalagok feszülését érzed. A legtöbb kismama megtapasztalja ezt: lehet a fájdalom görcsös, máskor éles, szúró, és általában akkor a legrosszabb, ha felkelsz az ágyból, felállsz a székből, vagy köhögsz.

Tarthat rövid ideig, de elhúzódhat akár több órán át is. Mindaddig, amíg csak időnként fordul elő, és nem kíséri láz, borzongás, vérzés, ájulás vagy egyéb szokatlan tünet, nincs ok az aggodalomra. Egy kis fekvés, pihenés rendszerint enyhülést hoz, de azért feltétlenül említsd meg orvosodnak a következő terhesrendelésen, hogy megnyugtathasson: ez is a terhesség egyik jól ismert, bár kellemetlen velejárója.

15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekre
15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekre
15 mellápoló tipp kismamáknakMit vigyél magaddal a kórházba?Ezeket edd az egészséges babáértTiltott ételek listája kismamáknakNőies frizurák kismamáknak, kevés hajból14 termékenységnövelő tippEzért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alattA top 12 táplálék terhesség alattA legelőnyösebb csizmafazonok terhesség idején12 karcsúsító, divatos összeállítás friss kismamáknak

Erős, elhúzódó görcsök, vérzés

Ha a fájdalom nem akar elmúlni, inkább egyre romlik, és a hasi görcsökhöz vérzés is társul, fontos, hogy mihamarabb eljuss az orvoshoz, ez ugyanis a terhesség bármelyik szakaszában a vetélés intő jele lehet.

A fájdalom többnyire már csak akkor jelentkezik, ha a méhszáj elkezdett kitágulni: a késői vetélés során a pecsételő vérzés vagy erősebb vérzés lehet az előjel. Amennyiben terhességed előrehaladott állapotban van, levezetik a szülést. Fontos azonban, hogy, ha korábban már voltál terhes, és a terhesség kései szakaszában tapasztaltál vetélésre utaló jeleket, vagy meg is történt, kérj segítséget orvosodtól, hogy a következő alkalommal elkerülhesd a problémát.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az a 9 hónap - Útmutató leendő anyáknak és apáknak című könyve alapján készült.

A terhesség első jelei

Mellfeszülés, fáradtság, hányiger és a menstruáció elmaradása. Egyes nők már a kezdetektől fogva tudnak a terhességről, más nők pedig esetleg észre sem veszik, hogy terhesek, csak akkor, amikor nőni kezd a pocakjuk. A terhesség első három hónapjában fordul elő a legtöbb árulkodó jel.

Még nincs hozzászólás

Nőies, lapos talpú cipők körképe

- Árakkal és lelőhelyekkel

Kismamaként a magas sarkakról le kell mondanod, ám az idei kínálatban csinos lapos talpú cipőket találhatsz.
Gyerek

A 6 legegészségesebb étel, amit muszáj fogyasztanod

- Terhesen

Íme, néhány remek élelmiszer, mely nemcsak számodra hasznos, de a picinek is nélkülözhetetlen.
Gyerek
Keresztnév és küldetés
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.