kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Mikortól mossuk a baba fogát?

Mikortól kell mosni a baba fogát? Sokan túl későn kezdik el

Ha nem gondolnak erre időben a szülők, a gyerek maradandó fogainak egészsége bánhatja.

Forrás: Femina.hu

Sajnos általános szülői tévedés, hogy a babák fogát még nem kell mosni, sőt, kisgyermekkorban is el-elhagyható a fogmosás, hiszen akkor még csak a tejfogak nőttek ki, azok pedig úgyis kiesnek majd. A fogmosást egészen korán el kell kezdeni, nem is véletlenül.

Mikortól mossuk a baba fogát?

A fogmosást már akkor be kell iktatni a baba napi tisztálkodási rutinjába, amikor az első fogacskák kibújnak. Egyfelől azért fontos ez, hogy a kicsi megszokja, és idővel maga is igényt érezzen a napi kétszeri fogmosásra, másfelől azért, hogy tejfogai épek és egészségesek maradjanak.

A tejfogak épsége nemcsak az esetleges szuvasodás okozta fájdalom elkerülése miatt fontos, hanem azért is, hogy majd a maradandó fogak is egészségesek legyenek.

Mivel kell mosni a fogát?

Amikor még csak a metszőfogak bújtak ki, vagy azok is csak részlegesen, a fogtisztítást gyengéd, lefelé simító mozdulattal, egy fogkrémes gézdarab segítségével is elegendő elvégezni. Később, amikor a gyereknek már több foga is kinőtt, puha sörtéjű, kerekített fejű, kifejezetten babáknak való fogkefével, óvatosan kell mosni a fogát.

A fogmosáshoz gyerekfogkrémet kell használni, mely alacsony fluoridtartalmú, és esetleges kismértékű lenyelése sem jelent problémát. Amennyire lehet, érdemes eltávolítani a kicsi szájából a fogkrémmaradékot. Hároméves kortól rendszeres fogászati ellenőrzés is javasolt.

A cikk megírásához felhasználtuk dr. Frances Williams Babaápolás lépésről lépésre című könyvét.

Még nincs hozzászólás

Nádai Anikó baba fotó

A kis Patrik most öt hónapos, éppen hintázott, mikor anyukája kattintott és posztolt.
Gyerek

Játék érdekesség

Nemcsak ezt, más gyerekkori kedvenceid ötletét is lopták: mutatjuk az eredeti verziókat.
Gyerek
Keresztnév és küldetés

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.