kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Mikor veszélyes a babára nézve a vércsoport-összeférhetetlenség?

Mikor veszélyes a babára nézve a vércsoport-összeférhetetlenség?

Tudd meg, milyen következményekkel járhat az Rh-összeférhetetlenség, és miként előzhető meg a baj.

Szerző: dr. Celler Tibor
Forrás: Családi Kör

A családtervezésnél talán kevés nőnek jut eszébe, hogy vércsoportja befolyásolhatja leendő terhességét. Ha ugyanis az anya Rh-negatív, az apa pedig Rh-pozitív, a magzat Rh-pozitív is lehet.

Az ilyenkor fellépő Rh-összeférhetetlenség pedig a közhiedelem szerint bizonyos veszélyekkel jár a babára nézve. Tudd meg, hogy van-e okod aggodalomra, illetve, hogy milyen módokon kezeli manapság az orvostudomány az ilyenkor felmerülő problémát.

A fő vércsoportok

Az orvostudomány több évszázados fejlődése során néhány sikeres és számos sikertelen vérátömlesztés okainak vizsgálata vezetett el a vércsoportok felismeréséig és az alapvető tulajdonságok rendszerezéséig, vizsgálhatóságáig.

Egy osztrák tudós, Karl Landsteiner kiderítette, hogy az A-vércsoportúak vérsavójában béta-ellenanyag van, mely a B típusú vérsejteket kicsapja, idegen szóval agglutinálja. A B-vércsoportúak vérsavójában pedig alfa-ellenanyag van, mely az A-vérsejteket csapja ki. Az kicsapódás után a vörösvértestek feloldódnak.

A 0-s vércsoportúak savójában alfa- és béta-ellenanyag is van, míg az AB-vércsoportú ember vérsavójában nincs agglutin.

Az Rh-faktor

Amikor már széles körben alkalmazták a vérátömlesztést, azt is fel kellett ismerni, hogy néhány esetben, elsősorban azon betegeknél, akik többszöri vérátömlesztésre szorultak, a fő csoportbeli egyezés ellenére mégis sajátos szövődmények alakultak ki. A betegek kis százaléka az idegen vér után rosszul lett, vérvizelés lépett fel nála, besárgult, néhány nap múlva pedig leállt a veseműködése.

14 termékenységnövelő tipp
14 termékenységnövelő tipp
Mit vigyél magaddal a kórházba?Ezért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alattEzeket edd az egészséges babáért15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekreA top 12 táplálék terhesség alattTiltott ételek listája kismamáknak15 mellápoló tipp kismamáknak10 szexi fehérnemű kismamáknakA legszexibb sztármamik15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik

Az orvosi gyakorlat más területén is tapasztaltak akkor még megmagyarázhatatlan dolgokat. Többször előfordult, hogy az egészséges szülőknek a második, harmadik gyereke a születést követő második-harmadik napon súlyos sárgaságot kapott, és sokáig vérszegény volt.

A magyarázatot megint csak Landsteiner és munkatársai találták meg. Megállapították, hogy, ha a Rhesus-majom vérét nyúlba fecskendezik be, akkor abban olyan fehérjék - ellenanyagok - termelődnek, melyek a majom vörösvértesteit összecsapják. Ugyancsak rájöttek arra, hogy minél többször adnak be a nyúlnak majomvért, a keletkező ellenanyagok mennyisége ugrásszerűen növekszik még akkor is, ha a megismételt véradás csak hónapok múlva történik meg. Ezt követően megállapították, hogy az emberek vörösvértesteinek 85%-át ez az ellenanyag ugyancsak kicsapja.

Bebizonyították, hogy az emberi vörösvértestek felszínén nem csupán az előzőekben ismertetett ABO-tulajdonságok egyike van jelen, hanem mellettük egy másik is, amit a Rhesus-majom nevéből Rh-faktornak neveztek el. Kiderült, hogy azok a betegek, akiknek a vörösvérsejtjei felszínén ez a tulajdonság nem található meg, azaz Rh-negatívak, idegennek tekintik azokat a vörösvértesteket, melyek felszínén ez megvan, azaz Rh-pozitívak.

Az emberi szervezet ugyanúgy reagál, mint a nyúl szervezete: az Rh-negatív személy ellenanyagot termel a pozitív sejtekkel szemben, és az ismételt vérátömlesztéseknél ez az ellenanyag elpusztítja a bevitt idegen, Rh-pozitív vörösvérsejteket.

Terhesség esetén

A gyakorlatban az Rh-összeférhetetlenség a legtöbbször a terhesség folyamán okoz gondot. Mint minden vércsoport-tulajdonság, az Rh-faktor is öröklődik.

Ha egy Rh-negatívRh-pozitív magzatot hord, úgy Rh-összeférhetetlenség jön létre.
Az első terhességnél nincs gond, mert az Rh-pozitív magzati vér csak a szüléskor kerül be az Rh-negatív anya keringési rendszerébe, mely ezt követően az Rh-pozitív sejtekkel szemben ellenanyagot termel.

A második terhességnél, illetve szülésnél az okozza a problémát, hogy az első szülést követően termelt kész ellenanyag, mely az anyában van, átjut a magzatba. Ha a második magzat is Rh-pozitív, akkor a szülést követően az újszülött besárgul, ödémás és vérszegény lehet. A sárgaság átitatja az agy törzsdúcoknak nevezett fontos központjait, emiatt mozgáskárosodott és értelmi fogyatékos lehet az utód.

Szerencsére mindennek nem kell bekövetkeznie, ha a frissen szült Rh-negatív anyáknak, akik Rh-pozitív újszülöttnek adnak életet, 72 órán belül Anti-D gammaglobulin oltást adnak, mely leköti a magzatból származó Rh-pozitív vörösvértesteket. Így ezek az anyát nem immunizálják, tehát nem termel ellenük ellenanyagot a szervezete, ami a következő magzatot veszélyeztethetné.

Vércsoport-összeférhetetlenség az ABO-s vércsoportrendszeren belül is lehetséges: ilyenkor az anya 0-s, a magzat pedig A-vércsoportú. A magzat és az újszülött vércsoport-összeférhetetlenségi megbetegedése hasonló mechanizmusokkal történik, mint az előzőekben ismertetett Rh-csoportnál, de itt komolyabb magzati vizenyő sohasem alakul ki, és súlyos sárgaság is csak ritkán lép fel.

2 hozzászólás
Hapo       2016-03-11 14:44
3.
Szövegírás közben nem láttam a helyes fogalmat "Anti-D gammaglobulin",  az általam beírt "immun globulin" helyett, ez nyilván egy változat, vagy hasonló anyag, amit egy vélt terhesség és gond mentes vetéléses vérzés után aligha adnak, ha ráadásul orv... tovább »
Hapo       2016-03-11 14:35
2.
Rh negatív a 6 éves lányunokám és a 44 lányom is. Aki épp válik és új szerelemben volt vetélés nov.-ben, és volt 2 hete is. Utóbbi nagyobb bajt okozott. A leendő apa nullás vércsoportú. Azt gondolom, hogy mindkét vetélésben a magzat rh pozitív lehete... tovább »

A 6 legegészségesebb étel, amit muszáj fogyasztanod

- Terhesen

Íme, néhány remek élelmiszer, mely nemcsak számodra hasznos, de a picinek is nélkülözhetetlen.
Gyerek

Így spórolj tízezreket! - 6 dolog, amire az újszülöttnek még nincs szüksége

A kicsinek nem lesz nehéz gyerekkora attól, ha nem rakod tele a környezetét drágábbnál drágább tárgyakkal.
Gyerek
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.