kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Mennyi pénz jár a gyerek után 2010-től?

Mennyi pénz jár a gyerek után 2010-től?

A válság miatt a gyerek után járó támogatások terén is szigorításra számíthatsz. Tudd meg, mikor és mennyi pénzre vagy jogosult!

Forrás: Femina.hu

Az anyaság örömei mellett sajnos arra is gondolnod kell, hogy a család gyarapodása bizony anyagi nehézségekkel is jár. Egy baba ruházása, etetése alapos fogyókúrára foghatja pénztárcádat, arról nem is beszélve, hogy amikor a gyerkőc iskoláskorba lép, újabb kihívást jelenthet a könyvek, füzetek beszerzése.

A gyerekneveléskor különösen jól jön minden egyes plusz forint, azonban sajnos most szigorúbb szabályokkal is számolnod kell. 2010-től számos támogatás igénylésének feltétele és összege változik, ha tehát éppen most vagy várandós, különösen fontos, hogy nyomon kövesd ezeket az eltéréseket!

Tudd meg, 2010-től mennyi pénzre számíthatsz anyaként, és milyen feltételek esetében vagy jogosult a TGYÁS-ra, a GYED-re, a GYES-re és a családi pótlékra!

Terhességi gyermekágyi segély

A terhességi gyermekágyi segély - TGYÁS - a szülési szabadság időtartama alatt, tehát 168 napon keresztül jár minden kismamának. Leghamarabb a szülés várható időpontja előtt 28 nappal mehetsz el szabadságra, ha azonban addig szeretnél munkában maradni, amíg csak lehet, dönthetsz úgy is, hogy csak a szülés napjától kezded meg a szabadságot.

A TGYÁS összege a táppénzzel azonos, tehát a napi átlagkereseted 70%-a, azonban fontos, hogy a számítás során azt az összeget veszik alapul, ami alapján TB-t fizetnek utánad. A terhességi gyermekágyi segély igénylésének feltétele eddig az volt, hogy a szülés tervezett időpontjától visszamenőleg 180 napon keresztül biztosítva legyél, 2010 májusától azonban ez változik.

Kisbabát vársz?
Kisbabát vársz?
15 nélkülözhetetlen dolog a babaszobábaA 10 legédesebb gyerekdalMit vigyél magaddal a kórházba?11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatsz15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt neveljA négyes ikrek élete képekben15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcök15 természetes megoldás gyerekbetegségekre

Ha tehát májusra várod a babádat, fontos, hogy csak akkor igényelheted ezt a juttatást, ha a szülést megelőző egy évben, tehát 365 napon keresztül folyamatosan biztosítva voltál. További nehézséget jelenthet a friss diplomás kismama számára, hogy a 365 napból csak 180 nap lehet olyan, amikor az az intézmény biztosította, amelyikkel hallgatói jogviszonyban állt.

Gyermekgondozási díj

A GYED a terhességi gyermekágyi segély vagy a szülési szabadság megszűnése után vehető igénybe. 2010. május 1. után azonban ennek feltételei is megváltoznak, hiszen szintén 365 napos biztosítás szükséges ahhoz, hogy igényelhesd. Nem csak ennyi szigorítással kell azonban számolnod, hiszen a gazdasági válság sajnos mélyebb nyomokat is hagyott a kismamákat megillető juttatások szabályzatán.

Míg eddig két évig járt a GYED az arra jogosult kismamáknak, ezentúl annyi ideig számíthatsz havi rendszerességgel az összegre, ameddig biztosítva voltál a szülést megelőző két évben. A gyermekgondozási díj összege szerencsére nem változik. Amennyiben tehát legalább 180 napon keresztül volt jövedelmed, ami alapján járulékot fizettek utánad, a napi átlagkereseted 70%-át kaphatod, illetve legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70%-át. Akkor sem maradsz azonban pénz nélkül, ha nem volt 180 napnyi jövedelmed, ez esetben ugyanis a minimálbér 70%-át kapod meg.

Gyermekgondozási segély

2010 májusától a GYES sem ugyanúgy jár, ahogy eddig. A három évhez képest ezentúl csak a kicsi két éves koráig illet meg téged, azonban azok a feltételek változatlanok maradtak, hogy továbbra is csak abban az esetben, ha a gyerkőc egy éves koráig nem vállalsz semmilyen hivatalos munkát, ezt követően azonban korlátlanul dolgozhatsz.

A GYES havi összege a legalacsonyabb nyugdíjéval egyezik meg, tehát 2010-ben ez 28 500 forint. Bár a GYES immár a GYED-hez hasonlóan legfeljebb a gyerek két éves koráig jár csak, többen juthatnak hozzá a támogatáshoz, hiszen akár már húsz éves anyukák is igényelhetik, míg eddig 23 év volt a korhatár.

Fontos!
Egy gyerek után egyszerre csak egy támogatást igényelhetsz. Ráadásul két poronty esetében is csak az a megoldás működhet, hogy a nagyobbik után az apa igényli a GYES-t, mialatt a pici után elkezdik folyósítani neked a TGYÁS-t, mivel két gyerek esetében is csak egy támogatásra vagy jogosult.

Családi pótlék

A gyermekgondozási támogatások lejárta után a családi pótlék jelenti a legfőbb támogatást a gyerekes szülők számára. Ez egy gyerek esetében 12 200 forint, ha pedig egyedülálló szülő neveli, 13 700 forint. Két gyerek esetében fejenként 13 300 forint a támogatás összege, egyedülállóknak pedig ebben az esetben is több pénz, 14 800 forint jár.

Ezek az összegek 2010-től változatlanok maradnak, tehát nem emelkedik a támogatás, ellenben a korhatár itt is lecsökken 23 évről húszra. Ezúttal azonban ez a módosítás szűkíti a juttatásra jogosultak körét, hiszen a korhatár a gyerekre vonatkozik, tehát 23 éves kor helyett immár csak 20 éves koráig igényelhet pótlékot a család, amennyiben a csemete tanul.

Az új törvények értelmében ez az összeg beleszámított volna az adóalapba is. Házastársak esetén kettéosztva, adóterhet nem viselő jövedelemként kellett volna elszámolni, tehát olyan összegként, ami csak az adóalapot növeli, de adót nem kell utána fizetni.

Az Alkotmánybíróság azonban alkotmányellenesnek minősítette a családi pótlék megadóztatásáról szóló törvényt, így azt 2009. december 15-én visszamenőleges hatállyal eltörölte.

Még nincs hozzászólás

3 megunhatatlan szórakozóhely a szabad ég alatt

Nem szeretnél lemondani a programokról? Vond be a kicsit is, és mulassatok együtt!
Gyerek

4 jel, hogy a pasid jó apa lesz - Számíthatsz majd rá

Párod a gyerekkérdésben csak sodródik az árral, vagy komoly apa lesz belőle? Keresd az árulkodó jeleket!
Gyerek
Terhesség hétről hétre

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.