kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

A méhen kívüli terhesség tünetei

A méhen kívüli terhesség tünetei
Azonnal fordulj orvoshoz!

A méhen kívüli terhesség végzetes is lehet. De honnan tudhatod, hogy baj van? Ismerd meg az intő jeleket!

Szerző: Mondovics Pálma
Forrás: Femina.hu

Megtermékenyülés esetén a megtermékenyített petesejt célba veszi a méhet, hogy annak belsejébe ágyazódhasson. A petesejtet ekkor egy köpenyszerű réteg védi, mely megakadályozza, hogy korábban, még a méhen kívül letapadjon. Ha a petesejt hét nap alatt valamilyen okból kifolyólag nem éri el a méh üregét, a védőburok felbomlik, a sejt a petevezeték vagy a petefészek falán letapad, és kialakul a méhen kívüli terhesség.

Valódi terhesség!

Attól, hogy a petesejt nem éri el a méhet, még képes arra, hogy fejlődjön és növekedjen. Csakhogy a petevezeték vagy a petefészek nem alkalmas arra, hogy benne egy új élet fejlődjön, hiszen nem képes olyan mértékben tágulni, mint a méh, így, ha a méhen kívüli terhességet nem diagnosztizálják és kezelik időben, az akár végzetes következményekkel is járhat!

Nem minden esetben

A méhen kívüli terhesség bekövetkezése viszonylag ritka, bizonyos tényezők azonban megnehezítik a petesejt továbbjutását a méhbe, azaz növelik a kockázatát annak, hogy a beágyazódás nem a megfelelő helyen történik meg.

Kockázati tényezők

 • A nemi szervek fejletlensége.
 • Különböző ciszták és miómák, melyek lehetetlenné teszik a petesejt számára a bejutást a méhbe.
 • Méhen belüli fogamzásgátló eszközök, melyek, bár megakadályozzák a megtermékenyülést, vagyis a sejt méhbe történő beágyazódását, a letapadás ellen nem nyújtanak védelmet.
 • Korábban megállapított meddőség.
 • Korábbi méhen kívüli terhesség.
 • Bármilyen hasi beavatkozás.
 • A petefészek vagy a petevezeték műtéte.
 • Előző gyulladások, melyek nyomot hagyhattak, és egyenetlenné tehették a méhkürt felszínét.
Ezért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt
Ezért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt
15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekreA top 12 táplálék terhesség alattTiltott ételek listája kismamáknakMit vigyél magaddal a kórházba?Ezeket edd az egészséges babáért15 mellápoló tipp kismamáknak12 karcsúsító, divatos összeállítás friss kismamáknak15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatszNőies frizurák kismamáknak, kevés hajból14 termékenységnövelő tipp

Árulkodó jelek

Bár nem természetes terhességről van szó, a vizeletalapú terhességi tesztek a menstruáció időpontját követő néhány napon belül kimutatják a megtermékenyülést. Ha ehhez még a terhesség előjeleiként ismert reggeli émelygés, hányinger vagy mellfeszülés érzése is társul, nagy a valószínűsége a méhen kívüli terhességnek.

Ekkor még van esély arra, hogy a letapadt petesejt elhaljon, erre azonban nem érdemes várni, hiszen, ha nem történik meg, súlyos hasüregi vérzés is lehet a következménye, mely gyakran végzetessé válhat! Éppen ezért ne hagyd figyelmen kívül a figyelmeztető jeleket, és a figyelmeztető tünetek észlelése esetén azonnal fordulj orvoshoz.

Tünetek

 • Hüvelyi vérzés pozitív terhességi teszt ellenére.
 • Elmaradt menstruáció utáni barnás vérzés.
 • Erős, szúró alhasi fájdalom.
 • Napok óta tartó aluszékonyság.
 • Gyakori hangulatingadozás.
 • Húzó deréktáji fájdalom.
 • Végbélfájdalom.
 • Ájulás gyakori érzése.

Az orvosi vizsgálat elengedhetetlen!

Az említett tünetek észlelésekor minden óra számíthat, hiszen nem tudhatod, milyen súlyos az állapotod. Azonnal fordulj orvoshoz, de előtte készülj fel a kérdéseire: először a tapasztalt panaszok iránt érdeklődik, de tudni akarja majd az utolsó normális menstruációd időpontját és a kimaradt menzesz idejét is.

Ha az elmondottak alapján valószínűnek tartja a méhen kívüli terhességet, akkor úgynevezett hüvelyi tapintásos vizsgálatot végez, melynek során megállapíthatja, hogy mennyire előrehaladott a terhesség, és milyen állapotban van a méh, méhen kívüli terhesség esetén ez utóbbi ugyanis általában megnagyobbodik, és puhábbá válik. Ezt követően hüvelyi ultrahangos vizsgálatra is sor kerül.

Készülj fel!

Állapotod súlyosságától függően általában kórházi kezelésre van szükség. A petesejt egészséges petevezeték esetén úgynevezett hastükrözés útján is eltávolítható - ekkor a sejtet egyszerűen lehámozzák a petevezetékről -, előrehaladott stádiumában azonban műtétre van szükség.

Ha viszont a méhen kívüli terhességre még időben fény derül, akár egyszerű gyógyszeres kezeléssel is orvosolható.

A gyógyszerek hatására a letapadt petesejt egyszerűen felszívódik, és arra is van esély, hogy a petevezeték teljes mértékben regenerálódjon, és készen álljon egy újabb megtermékenyített sejt tökéletes továbbítására.

Fontos tudnod!
A nagymértékű vérveszteség általában a petevezeték sérülésére utal. Ilyen esetben a műtét során annak eltávolítására is szükség van, ez azonban a mesterséges megtermékenyítés lehetőségének köszönhetően ma már nem jelent akadályt a gyermekvállalásban.

8 hozzászólás
vackorka83       2012-10-27 19:40
9.
Az lesz mert nem fogom kivárni azt az egy hónapot! :(
válasz a 8. kommentre (andys81 - 10-26)
andys81       2012-10-26 18:04
8.
nem tudom, hol laksz, de nem találtál orvost, aki előbb ad időpontot? sztk? lehet, h a továbbiakban nem oda fogsz járni, de talán érdemes egy ilyen esetben ráfanyalodni.
válasz a 7. kommentre (vackorka83 - 10-26)
vackorka83       2012-10-26 13:22
7.
Hello,nekem 2hónapja nincs meg a menstruációm,csináltam több tucat tesztet de semmi jele a terhességnek de a tünetek viszont jelen vannak,mellfeszülés,hányinger,aluszékonyság,hangulatváltozás.Most egy új tünet is jelentkezett a hasam közepén mintha e... tovább »

3 rémisztő terhességi tünet - Amikor jogosan aggódsz

Az állandó hányingernél és a hátfájásnál ijesztőbb tünetekkel is találkozhatsz a terhesség alatt.
Gyerek

A legszexibb nyári partiruhák, pocakra szabva

Nagy pocakkal sem kell lemondanod a bulikról. Találd meg álmaid ruháját, melyben bárhol megjelenhetsz!
Gyerek
Terhesség hétről hétre

Blog.hu ajánló

  hirdetés
  hirdetés
  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.