kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Gyermekkori elhízás

Minden 3. magyar gyerek küzd vele, és később nagyon durva következménye van

A gyermekkori elhízás komoly problémákat okozhat.

Forrás: Femina.hu

A túlsúly már gyermekkorban sem ritka jelenség. Statisztikai adatok szerint minden harmadik kiskorú küzd vele. Kialakulásának hátterében állhat genetikai hajlam, de a nem megfelelő étkezés, valamint a pszichés okok éppúgy kiválthatják.

Amennyiben csemetéd is hajlamos a hízásra, érdemes minél előbb tenned ellene, mert hosszabb távon igencsak komoly problémákat okozhat.

Mik a következményei?

A gyermekkori túlsúly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, 2-es típusú diabéteszhez, valamint légzési rohamok, asztma megjelenéséhez is vezethet.

Aggasztó tény, hogy bár ez a fajta cukorbetegség többnyire a felnőtteket érinti, az utóbbi 20 évet tekintve megtízszereződött a kiskorúak körében.

Az elhízás a rák bizonyos fajtáival szintén összefüggésbe hozható. A Harvard Egyetem és az Örebrói Egyetemi Kórház kutatói kimutatták, hogy azoknál a felnőtteknél, akik korábban plusz kilókkal küzdöttek, kétszer olyan valószínű a bélrák kialakulása.

Ortopédiai következményei is lehetnek a túlsúlynak: a jelentős túlsúly komoly ízületi problémákat okozhat, ugyanis jóval nagyobb terhet kell elviselniük, mint az azt megelőző időszakban.

A pszichés szempontok figyelembe vétele szintén fontos: az elhízás nemcsak a testet, hanem a lelket is veszélyeztetheti. Gyermekkorban különösen gyakoriak a súlyra irányuló gúnyolódások, és ezek mély nyomot hagyhatnak a gyerek lelkében. Társai kirekeszthetik, ez pedig későbbi életére is kihatással lehet, például önbizalomhiány formájában nyilvánulhat meg.

Hogyan előzd meg a bajt?

A gyermekkori túlsúlyt legjobb megelőzni. A sport, az egészséges táplálkozás és az odafigyelés elejét veheti az elhízás kialakulásának.

A gyereknek igyekezz mindig egészséges, változatos ételeket kínálni. A gyerekszem számára tetszetős tálalási módszerekkel is segíthetsz, hogy meghozd a kedvét. Semmiképpen sem ajánlott egyik napról a másikra drasztikusan változtatni - a kis lépésekben történő haladás eredményesebb lehet, így csemetéd szinte észre sem veszi.

12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek
12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek
Ezek a túlsúly leggyakoribb okai!8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapniaEzért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak12 karcsúsító, divatos összeállítás friss kismamáknak14 csábító, de annál károsabb édesség12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon károsVitamindús ételek gyerekeknek15 táplálék, amit iktass ki az étrendedből, ha fogyni akarszA leghatékonyabb diéták +15 kiló felett

A lurkóval azt is érdemes megbeszélned, hogy milyen mozgásforma állhat közel hozzá, mi az, amit szívesen csinálna. Itt szintén fontos megjegyezni, hogy ne erőltess rá olyat, amihez egyáltalán nincs kedve. Érdemes sok mindent megismertetni, kipróbáltatni vele.

A már kialakult túlsúly finom módszerekkel történő lefaragását jó minél előbb elkezdened, mert idővel csak még nehezebb lesz. Csemetéd is látni fogja, ez az ő érdekét szolgálja, így jó esély van arra, hogy felnőttkorban is ügyelni fog az egészségére, súlyára.

Még nincs hozzászólás

Magas cukortartalmú ételek

Nálatok is gyakran kerülhetnek az asztalra, pedig ezek az ételek tele vannak cukorral.
Gyerek

Gyerek reggeli tápanyag

A reggeli a legfontosabb étkezés. Cikkünkből megtudhatod, mely ételek optimálisak reggelire.
Gyerek
Keresztnév és küldetés

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.