kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

A 11 legédesebb gyerekdal, amit te is hallottál

A 11 legédesebb gyerekdal, amit te is hallottál

Régen az első lépések, a potyogó tejfogak és a gyermeki kacaj mellé is járt egy-egy dal. Ismerd meg ezeket!

Forrás: Femina.hu

Az első hallásra bugyutának hangzó gyerekdalok nagyobb jelentőséggel bírnak, mint gondolnád. Nagyanyáink nemcsak a titkos gyógynövények erejére és a legjobb tisztító praktikákra leltek rá ösztönösen, de azt is tudták, mi kell a gyerek egészséges fejlődéséhez, és mitől merül álomba egy pillanat alatt.

Képgalériánkban megtalálod a legjobb gyerekdalokat, melyeket talán neked is dúdoltak kiskorodban. Tudd meg, hogyan működik a szavak varázslatos hatalma!

A 10 legédesebb gyerekdal
A 10 legédesebb gyerekdal
15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 tipp, hogy angyali gyerkőcöt nevelj16 bűbájos játék lányoknak és fiúknak17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcökMit vigyél magaddal a kórházba?15 természetes megoldás gyerekbetegségekre15 fegyver az influenza ellen11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban

Az első szavak előtt

Amikor kisbabád nem tud még beszélni, és nem is érti, amit mondasz neki, már észreveheted, hogy hangodra bármikor felkapja a fejét. A legtöbb apróságon látszik, hogy szórakoztatja, ha beszélnek hozzá, és jó érzéssel tölti el az emberi hang dallama.

A nyelvből a kisgyerek először a hangokat és ritmusokat érzékeli, de ehhez az élményhez különleges érzelmi szín is társul.
Ne hidd, hogy az értelmetlen szavakból álló gyerekdalok puszta gügyögésből tevődnek össze: ezekkel az egyszerű versikékkel a mindennapi rutint is élvezetesebbé teheted porontyod számára, hiszen a nyelv hangjaival tulajdonképpen játszotok.

Nevelj játékos dallal boldog gyereket!

A ritmusos szövegek nemcsak élvezetesebbé tehetik a megszokott elfoglaltságokat, de a gyerek érzelmi fejlődésének is alapvető kellékei. Az orvosok a zenét sokszor gyógymódként ajánlják, különösen gyerekek számára. Azt is megfigyelték, hogy azok az apróságok, akik sok éneket és zenét hallanak, gyorsabban tanulnak, különösen nyelveket és matematikát. A dalok azonban érzelmeket közvetítenek, ami különösen fontos fiatalkorban, ha szeretnéd, hogy gyermekednek ne legyenek pszichés problémái. Ne foszd meg a zenétől: idézd fel a régi gyerekdalokat, melyeket talán a nagymamádtól hallottál utoljára, és énekeld vele a varázslatos dallamokat.

Altatók

Gyakran az őrületbe kerget síró, álmatlan gyermeked? Ha nem használ a magára hagyó módszer, és öledben sem nyugszik meg, próbáld ki a ringatókat. Bár nem sok értelmük van ezeknek a daloknak és mondókáknak, a legtöbb esetben hatásosak. Olyanok, mint a varázsszavak, és elbűvölik, elringatják a kisgyereket, jó érzéseket keltve benne. Lehet, hogy csakugyan régi varázsmondókák, igézők töredékei is benne úszkálnak a sok szálból szőtt dallamokban, hiszen a legtöbb altatót még nagyanyáink is csecsemőkorukban hallották.

A dalok értelme a szöveg helyett mélyebben, a dallam, a ritmus és a mozgás egységében keresendő, de természetesen az is növeli a népi gyógymód hatását, ha a te nyugodt hangodon szólalnak meg a versek. Sokszor ugyanis azért nem tud elaludni a baba, mert izgatottsága rád is átragadt, azonban akkor, amikor rázendítesz egy mondókára, feszült hangod szinte magától megnyugszik.

Lépegetők

A gyerekdalok nem csak az egészen kicsiknek valók. Számos versike született arra, hogy porontyod első lépéseit kísérd velük, vagy segíts megismerni saját testrészeit. Később a gyerkőcök maguk is beiktatják a mondókákat játékaikba, és értelmetlen szöveggel kísérik a tapsjátékot.

Régen még arra is volt egy dal, ha a fogváltás ideje is eljött. Az anyák ezzel a versikével dobták a sarokba, a pincébe vagy a padlásra a kihullott vagy cérnával kirántott tejfogat: Egér, egér, kisegér, van-e fogad hófehér? Adjál nekem vasfogat, adok neked csontfogat!

Amikor porontyod az első szavakkal bajlódik, jól jöhetnek a hangutánzó állatmondókák is. Utánozd ezzel a szöveggel a harkály hangját, ahogy élelem után kutatva végigkopogtatja a fát: Itt sincs, ott sincs. Ha pedig kis hernyót talál, ezt mondd: Kicsit ér, kicsit ér!

Kerüld a rossz dalokat!

A mondókák és dalok között is vannak rosszak, melyek nem kötik le a kicsi figyelmét, így nem segítik a fejlődését sem. Ezek elsősorban a nevelő célzatúak, melyeknek tanulságuk van, csak éppen ritmusuk rosszabb, zenéjük sivárabb. Kerüld a fenyegető, büntető dalokat is: ezek többnyire újabb keletű szövegekben találhatóak.

Alaposan bíráld el a dalokat, melyeket beteszel a lejátszóba, vagy megtanítasz a kicsinek, hiszen a rémképekkel teli, intő szövegek akár szorongásokat is kelthetnek benne.
A bonyolult és összetett zene helyett inkább az egyszerű, tiszta hangzású dalokat részesítsd előnyben, melyek könnyen megragadják fiatalabb gyermeked figyelmét is, és veled tudja dúdolgatni a szöveget.

Ne feledd, hogy a kisgyerek elsősorban a játékokból tanul, ne hagyd tehát, hogy a tanulság, az oktató szavak és a fenyegetés kioltsák a dalok varázslatos hatalmát.

Cikkünk Vekerdy Tamás Kicsikről nagyoknak című könyve alapján készült.

Még nincs hozzászólás

4 jel, hogy gyémántgyerek a csemetéd
- Így neveld!

Az ezoterikusok szerint újabb különleges generáció érkezett a Földre. Tudd meg, gyémántgyermeket nevelsz-e!
Gyerek

Így szabályozd a gépet, hogy a gyerek csak azt lássa, ami neki való

A számítógép csemetéd számára is hasznos eszköz, feltéve, ha nem fér hozzá a számára káros tartalmakhoz.
Gyerek
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.