kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Gyerek étvágytalanság

Beteg ez a gyerek, hogy alig eszik?
A szakértő elárulja

A gyermekek étvágytalanságának hátterében sok tényező állhat. Derítsd ki, hogy mi!

Szerző: dr. Gyarmati Andrea
Forrás: Femina.hu

Természetes, hogy anyukaként kétségek gyötörnek, ha a gyerek nem szimplán válogatós, hanem jóformán semmit nem eszik meg. Ennek hátterében szervi okok ugyanúgy állhatnak, mint környezeti tényezők.

Ha szeretnéd tudni, hogyan derítheted fel a probléma gyökerét, fogadd meg dr. Gyarmati Andrea tanácsait!

Kedves Andrea!

Van egy 19 hónapos kisfiam, 10,5 kg és 85 cm. Nagyon rosszevő. Egy perc nyugta nincs, de jókedvű. Reggel meg este kakaót iszik, napközben csak egy-két falatot eszik. Teljesen tanácstalanok vagyunk, ezért kérnénk a segítségét!

Jelige: Étvágytalan

Kedves Anyuka!

Kezdjük az elején. Egy 19 hónapos kisfiú, ha 10,5 kg és 85 cm, akkor a percentiles táblázat szerint a hossza a 90-es pc értéken, a súlya pedig a 25-ös pc-n helyezkedik el. Magyarul ez azt jelenti, elég magas, viszont vékonyka.

Nem árt azonban azt is figyelembe venni, hogy milyenek a gyerek genetikai adottságai. Bár a gének nagyon érdekesen keverednek, és előfordul, hogy nem a szülők-nagyszülők, hanem olykor oldalági rokonok örökítenek át bizonyos dolgokat.

Ilyen lehet a szemünk színe, a hajunk, de akár az alkatunk is. Általában a kicsi és vékony családokban a gyerekek is inkább gracilisak, törékenyek, alacsonyabb növésűek.

Zavaró tényezők

A reggeli-esti kakaó és a napközbeni néhány falat biztosan nem elég egy fejlődésben lévő 19 hónaposnak. Az elégtelen súlygyarapodás és soványság, magyarul az étvágytalanság hátterében sok minden állhat. Családi alkati soványságtól kezdve felszívódási zavaron át bezárólag a hibás táplálkozásig széles a paletta. Jó lenne tudnom, mikor kezdődött ez az éhségsztrájk?

Meddig kapott a kisfiú anyatejet, mit és mikor kezdtek melléetetni? Hol történt elakadás? Nincs-e valami olyan egyéb tényező, ami belezavarhatott egy szokásos evési rendbe? Költözés, válás, testvérszületés, közösségbe kerülés okozhatnak átmeneti gondokat az étkezés körül. Vashiányos vérszegénység, de cukorbetegség első tünete is lehet a súlygyarapodás csökkenése.

Kapkodás vagy fájdalom?

Ha valaki kevesebbet eszik, mint amennyit eléget, fogyni fog. Erre alapulnak a sokat hirdetett és látványos eredményeket ígérő felnőttkori fogyókúrák is. Ráadásul a gyereknek nemcsak a létezéshez kell energia, hanem a növekedéshez is. Kérdés persze az is, hogyan és miképpen étkeznek. Van-e béke és nyugalom az asztal körül, vagy mindenki fut a dolgai után?

12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros
12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros
8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapniaA 20 legütősebb étel a fejlődő szervezetnek15 természetes megoldás gyerekbetegségekre15 fegyver az influenza ellen15 dolog, amitől a gyerek megbetegszik10 gyakori szülői hibaAlattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók 12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye14 csábító, de annál károsabb édesség

Az evés öröm. A szín, illat, ízek mind-mind szerepet játszanak abban, hogy van-e kedvünk hozzá. A feszült légkör, a kapkodás és főleg az erőltetés épp az ellenkezőt érik el. Van olyan nagyon elfoglalt kisgyerek is, aki sajnálja az időt az evésre. Esetleg fájdalma van a kicsinek nyeléskor, vagy nincs gusztusa valamihez. Van, lehet, szabad lennie egyéni ízlésnek már akár ebben az életkorban is.

Válassz!
Egye vagy ne egye a gyerek?
Bizonyos táplálékok létfontosságúak, míg mások sokat ártanak.

Más szemszög

Írjanak étkezési naplót, hogy valóban csak és csupán ennyi-e az, amit a kisfiú elfogyaszt. Sajnos előfordul, hogy a jaj, Istenem, csak éhen ne haljon érzése miatt bármit és bármikor ehet a gyerek, ami aztán még inkább étvágytalanságot okoz. A cukros tea, adott esetben az édesített italok, a ropi, a keksz, a rágcsák mind-mind ellenhatást érnek el. Úgy gondolom, beszéljen orvosukkal. Kérjen laborvizsgálatot, a vashiány, a vérszegénység vagy bármi eltérés kizárása miatt.

Ártalmatlannak tűnő táplálékok

Nem egyszerű olyan ételeket választani a gyerek számára, melyek összetétele nem hagy kívánnivalót maga után. Videónkból kiderül, mire kell ügyelned!

Gyakori hibák az étkezésben - Nemcsak kövér, beteg is lesz a gyerek

Manapság nehéz megtalálni gyermekünk számára a legmegfelelőbb táplálékokat, különösen ügyelni kell az egyes ételek összetételére.

Dátum: 2012. szeptember 26.
Készítette: Femina.hu

Egyenek szépen, nyugodtan együtt, de ne legyen nagy hűhó a nem evés körül.
Kapjon a kisfiú olyat, ami kedvére való, és ízlik neki, később a kínálat bővíthető. Legyen mindenképpen fehérje, zöldség és gyümölcs a kínálatban. Kapjon a gyerek kistányéron keveset, kényelmesen ülve az asztalnál egyen, de csak ott. És ne aggódjon, ha nem kérne, ne kínálgassa, illetve próbálja evésre csábítani egész nap.

Felszívódási problémák

Tudom, nagy fegyelmet igényel ez szülői részről, de megéri. Az éhség, jóllakottság érzése nem velünk született képesség, meg kell tanulni a szervezet finom jelzéseit észlelni. Hagyja, hogy kisfia is megtapasztalja ezt. Amennyiben vashiányos, vagy bármi más betegsége van, annak kezelése hozhatja meg az eredményt.

Talán gond lehet a tej, a kakaó emésztésével. Érdemes ennek is utánajárni.
Figyelje a gyerek székletét is - sok információt adhat az orvosnak. Bizonyos eltéréseket jól lehet a széklet állapotából nyomon követni - felszívódási zavarok például. Kedves Anyuka! Remélem, nem ijesztettem meg a kelleténél jobban.
Kérem, egyszer számoljon majd be sorsuk alakulásáról.

Ha további tanácsokat olvasnál a doktornőtől, esetleg te is kérdeznél tőle, kattints ide! Illetve a levélre adott teljes válaszát ugyancsak itt olvashatod.

Még nincs hozzászólás

Mi lesz, ha a gyerek nem fürdik minden nap? A szakértő válaszol

Kész tortúra a mindennapos tisztálkodás a gyerkőccel? Dr. Gyarmati Andrea segít.
Gyerek

Ennyi anyatej adható egy nap a csecsemőnek

Most megtudhatod, hányszor kell etetni a kicsit egy nap, és azt is, elhízhat-e a tejtől.
Gyerek
Terhesség hétről hétre

Blog.hu ajánló

hirdetés
hirdetés
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.