kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Endometriózis tünetek

5 tünet, amire nagyon figyelj oda nőként: erre a gyakori betegségre utalnak

Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt kérdeztük meg.

Forrás: Femina.hu

Bár a betegségnek kellemetlen tünetei vannak, sokan siklanak át felettük, vagy próbálnak együtt élni velük, és nem fordulnak orvoshoz, vagy csak megkésve, pedig sajnos akár meddőséghez is vezethet. Dr. Oláh Orsolyá szülész-nőgyógyászt kérdeztük az endometriózisról.

Mi az endometriózis, hogy alakul ki, és mit okozhat a későbbiekben, erről beszélgettünk a szakemberrel.

Endometriózis

- Az endometriózis alapja a méhnyálkahártya - latinul endometrium - szerkezetű szövet jelenléte méh üregén kívül. A hasüregen belül vannak jellegzetes helyek, ahol gyakrabban fordulnak elő ezek a "méhnyálkahártya-szigetek". Ilyen a hüvely és a végbél közötti tér, a méh tartószalagjai, a petefészek, a húgyhólyag és a hashártya.

Három fő megjelenési formája van. A hashártyát érintő endometriózisban apró kis felrakódások láthatóak a hashártyán. A petefészek endometriotikus cisztái - más néven endometriómák vagy csokoládéciszták - általában több centiméteres, barna, sűrű folyadékkal teli ciszták.

A mélyen infiltráló endometriózis esetében általában a végbél és a hüvely közé ágyazódik be az endometriális szövet, és klasszikus esetben, ha a végbél fala teljes vastagságában érintett, véres és fájdalmas székletürítést okozhat, főleg menstruáció alatt - ismertette az endometriózist dr. Oláh Orsolya elöljáróban.

Az endometriózis öt fő tünete

A betegség tünetei a mindennapok során észrevehetőek, csupán arra kell figyelni, hogy az egyes jelek közt összefüggést találjon és orvoshoz forduljon az érintett egy hozzáértő diagnózisért.

- Milyen tünetek utalnak endometriózisra?

- A menstruációs ciklussal összefüggő fájdalom, a véres széklet és vizelet már gyanúra adhat okot. Bár az eseteknek akár a fele is tünetmentes lehet, a két legjellemzőbb tünet a meddőség és a hasi fájdalom.

A fájdalom lehet ciklikus vagy állandó, fájdalmas menstruációval, fájdalmas vizelet- vagy székletürítéssel járhat, és fájhat a szexuális együttlét is. A betegség felismerése a nem igazán specifikus tünetek miatt elhúzódhat, akár évekbe is telhet, így nagyon fontos a körültekintő kivizsgálás.

12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek
12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek
14 termékenységnövelő tipp15 természetes megoldás gyerekbetegségekre8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapnia15 dolog, amitől a gyerek megbetegszikA 9 legerősebb természetes gyógymód - Szeszélyes tavaszi időben12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak14 csábító, de annál károsabb édesség10 nyári betegség kicsiknél, ami veszélyes lehet12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon károsVitamindús ételek gyerekeknek

- Gyanú esetén hogyan történik a nőgyógyászati vizsgálat?

- A nőgyógyászati tapintási vizsgálat, a hüvely feltárása és megtekintése, a hüvelyi kismedencei ultrahangvizsgálat mind előreviszi a kivizsgálást, de a biztos diagnózis a laparoszkóppal - hastükrözéssel - végzett műtéttől és a gyanús elváltozás szövettani vizsgálatától várható.

Az endometriózis kialakulása és gyakorisága

Még a legegészségtudatosabb ember esetében is kialakulhat az endometriózis, de bárki is a beteg, joggal merül fel benne a kérdés, hogyan és miért vált érintetté.

- Miért alakul ki az endometriózis?

- Az endometriózis kialakulásának oka nem egyértelmű, de több teória ismert.
A legismertebb az úgynevezett retrográd menstruáció, miszerint a menstruációs vér visszafolyik a hasüregbe a petevezetékeken keresztül, és a vérben lévő nyálkahártyasejtek megtapadnak a hasüreg különböző pontjain.

- Kiket érint elsősorban?

- Mivel ösztrogénfüggő állapot, leginkább a reproduktív életkorban lévő nőket érinti. Amikor ez az endometriális szövet a méh izomzatán belül fordul elő, a kórképet adenomyosisnak nevezzük.

- Létezik a betegség gyakoriságára vonatkozó statisztika?

- Az általános női populációban a becsült gyakoriság 10-12%, a meddőségi kivizsgálások során 20-50%-ban derül fény endometriózisra. Hasonlóan gyakran diagnosztizálható krónikus kismedencei fájdalom, illetve fájdalmas menstruáció - dysmenorrhea - hátterében.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelhető betegség, de mint más betegségeknél, ennél sem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot.

- Hogyan kezelhető az endometriózisos beteg?

- Az endometriózis kezelése lehet gyógyszeres vagy sebészi.
A jelenleg érvényben lévő irányelvek nagy része szerint elfogadható, hogy endometriózis alapos gyanúja esetén laparoszkópos diagnózis nélkül is megkezdhető legyen a gyógyszeres terápia. Ez azok számára jó hír, akik például nagyon tartanak a műtéttől, és a kivizsgálás alapján műtét nélkül is javulás várható az állapotukban. Fontos tisztázni, hogy a gyógyszeres kezelés megszakítását követően egy-két éven belül a panaszok az eseteknek akár az 50%-ában kiújulhatnak.

A kezelést persze meghatározza az is, hogy van-e gyermekvállalási szándék, illetve mennyire tolerálja a páciens a gyógyszert mellékhatások szempontjából.
Az elsőként választandó gyógyszeres terápia a kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta, ez kiegészíthető nem szteroid gyulladásgátlókkal.
Ezen kívül adhatóak csak sárgatesthormon-származékok, illetve egyéb, a köztudatban kevésbé ismert hatóanyagok.

- Sebészeti úton miként kezelik az endometriózist?

- A sebészi kezelés javasolt módja a laparoszkópia - hastükrözés -, lehetőleg nagy tapasztalattal rendelkező centrumban. Az endometriális elváltozások sebészi eltávolítása a fájdalom csökkentésén kívül javíthat a teherbeesési esélyeken, főleg enyhébb esetekben. Azonban érdemes tudni, hogy főként közepesen súlyos vagy súlyos esetekben a meddőségi centrum a legjobb választás, ha a pár babát szeretne.

Az évek óta tartó állapot következtében a hasüregen belül a műtétet nehezítő körülmények állhatnak fenn, például bélösszenövések, így érdemes már a diagnosztikus műtétet is olyan szakemberrel és intézményben elvégeztetni, ahol a kellő tapasztalat a rendelkezésre áll, és akár végleges terápiás beavatkozásra is van lehetőség.

Ilyen lesz az első nőgyógyászati vizsgálat - Az orvos elmondja

Nem kell félned az első alkalomtól! Szakértőnk elmondja, mikortól kell orvoshoz járni, és mire számíthatsz egy ilyen vizsgálat során.

Még nincs hozzászólás

Játék érdekesség

Nemcsak ezt, más gyerekkori kedvenceid ötletét is lopták: mutatjuk az eredeti verziókat.
Gyerek
Terhesség hétről hétre
    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.