kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Endometriózis tünetek

5 tünet, amire nagyon figyelj oda nőként: erre a gyakori betegségre utalnak

Dr. Oláh Orsolya nőgyógyászt kérdeztük meg.

Forrás: Femina.hu

Bár a betegségnek kellemetlen tünetei vannak, sokan siklanak át felettük, vagy próbálnak együtt élni velük, és nem fordulnak orvoshoz, vagy csak megkésve, pedig sajnos akár meddőséghez is vezethet. Dr. Oláh Orsolyá szülész-nőgyógyászt kérdeztük az endometriózisról.

Mi az endometriózis, hogy alakul ki, és mit okozhat a későbbiekben, erről beszélgettünk a szakemberrel.

Endometriózis

- Az endometriózis alapja a méhnyálkahártya - latinul endometrium - szerkezetű szövet jelenléte méh üregén kívül. A hasüregen belül vannak jellegzetes helyek, ahol gyakrabban fordulnak elő ezek a "méhnyálkahártya-szigetek". Ilyen a hüvely és a végbél közötti tér, a méh tartószalagjai, a petefészek, a húgyhólyag és a hashártya.

Három fő megjelenési formája van. A hashártyát érintő endometriózisban apró kis felrakódások láthatóak a hashártyán. A petefészek endometriotikus cisztái - más néven endometriómák vagy csokoládéciszták - általában több centiméteres, barna, sűrű folyadékkal teli ciszták.

A mélyen infiltráló endometriózis esetében általában a végbél és a hüvely közé ágyazódik be az endometriális szövet, és klasszikus esetben, ha a végbél fala teljes vastagságában érintett, véres és fájdalmas székletürítést okozhat, főleg menstruáció alatt - ismertette az endometriózist dr. Oláh Orsolya elöljáróban.

Az endometriózis öt fő tünete

A betegség tünetei a mindennapok során észrevehetőek, csupán arra kell figyelni, hogy az egyes jelek közt összefüggést találjon és orvoshoz forduljon az érintett egy hozzáértő diagnózisért.

- Milyen tünetek utalnak endometriózisra?

- A menstruációs ciklussal összefüggő fájdalom, a véres széklet és vizelet már gyanúra adhat okot. Bár az eseteknek akár a fele is tünetmentes lehet, a két legjellemzőbb tünet a meddőség és a hasi fájdalom.

A fájdalom lehet ciklikus vagy állandó, fájdalmas menstruációval, fájdalmas vizelet- vagy székletürítéssel járhat, és fájhat a szexuális együttlét is. A betegség felismerése a nem igazán specifikus tünetek miatt elhúzódhat, akár évekbe is telhet, így nagyon fontos a körültekintő kivizsgálás.

12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek
12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek
14 termékenységnövelő tipp15 természetes megoldás gyerekbetegségekre8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapnia15 dolog, amitől a gyerek megbetegszikA 9 legerősebb természetes gyógymód - Szeszélyes tavaszi időben12 népszerű étel, ami rosszat tesz az agynak14 csábító, de annál károsabb édesség10 nyári betegség kicsiknél, ami veszélyes lehet12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon károsVitamindús ételek gyerekeknek

- Gyanú esetén hogyan történik a nőgyógyászati vizsgálat?

- A nőgyógyászati tapintási vizsgálat, a hüvely feltárása és megtekintése, a hüvelyi kismedencei ultrahangvizsgálat mind előreviszi a kivizsgálást, de a biztos diagnózis a laparoszkóppal - hastükrözéssel - végzett műtéttől és a gyanús elváltozás szövettani vizsgálatától várható.

Az endometriózis kialakulása és gyakorisága

Még a legegészségtudatosabb ember esetében is kialakulhat az endometriózis, de bárki is a beteg, joggal merül fel benne a kérdés, hogyan és miért vált érintetté.

- Miért alakul ki az endometriózis?

- Az endometriózis kialakulásának oka nem egyértelmű, de több teória ismert.
A legismertebb az úgynevezett retrográd menstruáció, miszerint a menstruációs vér visszafolyik a hasüregbe a petevezetékeken keresztül, és a vérben lévő nyálkahártyasejtek megtapadnak a hasüreg különböző pontjain.

- Kiket érint elsősorban?

- Mivel ösztrogénfüggő állapot, leginkább a reproduktív életkorban lévő nőket érinti. Amikor ez az endometriális szövet a méh izomzatán belül fordul elő, a kórképet adenomyosisnak nevezzük.

- Létezik a betegség gyakoriságára vonatkozó statisztika?

- Az általános női populációban a becsült gyakoriság 10-12%, a meddőségi kivizsgálások során 20-50%-ban derül fény endometriózisra. Hasonlóan gyakran diagnosztizálható krónikus kismedencei fájdalom, illetve fájdalmas menstruáció - dysmenorrhea - hátterében.

Az endometriózis kezelése

Az endometriózis kezelhető betegség, de mint más betegségeknél, ennél sem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot.

- Hogyan kezelhető az endometriózisos beteg?

- Az endometriózis kezelése lehet gyógyszeres vagy sebészi.
A jelenleg érvényben lévő irányelvek nagy része szerint elfogadható, hogy endometriózis alapos gyanúja esetén laparoszkópos diagnózis nélkül is megkezdhető legyen a gyógyszeres terápia. Ez azok számára jó hír, akik például nagyon tartanak a műtéttől, és a kivizsgálás alapján műtét nélkül is javulás várható az állapotukban. Fontos tisztázni, hogy a gyógyszeres kezelés megszakítását követően egy-két éven belül a panaszok az eseteknek akár az 50%-ában kiújulhatnak.

A kezelést persze meghatározza az is, hogy van-e gyermekvállalási szándék, illetve mennyire tolerálja a páciens a gyógyszert mellékhatások szempontjából.
Az elsőként választandó gyógyszeres terápia a kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta, ez kiegészíthető nem szteroid gyulladásgátlókkal.
Ezen kívül adhatóak csak sárgatesthormon-származékok, illetve egyéb, a köztudatban kevésbé ismert hatóanyagok.

- Sebészeti úton miként kezelik az endometriózist?

- A sebészi kezelés javasolt módja a laparoszkópia - hastükrözés -, lehetőleg nagy tapasztalattal rendelkező centrumban. Az endometriális elváltozások sebészi eltávolítása a fájdalom csökkentésén kívül javíthat a teherbeesési esélyeken, főleg enyhébb esetekben. Azonban érdemes tudni, hogy főként közepesen súlyos vagy súlyos esetekben a meddőségi centrum a legjobb választás, ha a pár babát szeretne.

Az évek óta tartó állapot következtében a hasüregen belül a műtétet nehezítő körülmények állhatnak fenn, például bélösszenövések, így érdemes már a diagnosztikus műtétet is olyan szakemberrel és intézményben elvégeztetni, ahol a kellő tapasztalat a rendelkezésre áll, és akár végleges terápiás beavatkozásra is van lehetőség.

Még nincs hozzászólás

Nádai Anikó baba fotó

A kis Patrik most öt hónapos, éppen hintázott, mikor anyukája kattintott és posztolt.
Gyerek
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.