kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

Alvási apnoé gyerekeknél

Gátolhatja a növekedésben, és hiperaktivitást okozhat: egyre gyakoribb jelenség gyerekkorban

Gyereked is érintheti az alvászavar.

Forrás: Femina.hu

Az optimális fejlődéshez szükséges az elégséges és nyugodt alvás. Sajnos előfordul azonban, hogy a gyermek pihenését valamilyen alvászavar akadályozza.

Ilyen lehet a horkolás, a rémálmok, de az alvási apnoé is, melynek több negatív következménye is lehet, köztük néhány igen komoly.

Mi az alvási apnoé?

Az alvási apnoé lényegében az alvás közbeni légzés rendellenessége. Az apnoés beteg légzése meg-megszakad, majd egy rövidebb szünet után folytatódik. Velejárója lehet a zihálás, a hirtelen felriadás a jelentkező légszomjra.

Kétféle alvási apnoé van, a centrális és az obstruktív alvási apnoé. Előbbi esetében az agy nem küld megfelelő jeleket a test, illetve a tüdő felé a légzés szabályozására, utóbbi esetében a torok izmai lazulnak el. Gyerekek esetében az utóbbi gyakoribb, a centrális alvási apnoé inkább felnőttek és idősebbek esetében jelentkezik.

Milyen következményekkel járhat?

Az alvási apnoé, mivel a nyugodt alvást megzavaró tényezőről van szó, fáradtságot, kialvatlanságot okoz, ezen felül több komolyabb következménye is lehet. Gyerekek esetében a fejlődésben lehet visszahúzó tényező, a növekedés rendellenes lehet miatta. Emellett tanulási nehézségeket, viselkedési gondokat és akár hiperaktivitást is okozhat.

A 8 legjobb IQ-növelő gyerekeknek
A 8 legjobb IQ-növelő gyerekeknek
15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alatt8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapnia15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye11 színvariáció a gyerekszobába, ami fejleszti a kicsi IQ-ját17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcökA 10 legédesebb gyerekdal15 természetes megoldás gyerekbetegségekre15 fegyver az influenza ellen11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban

Kezelése

Mindenképpen érdemes elmenni gyermekorvoshoz és egy alvásszakértőhöz, akik segíthetnek a diagnózis felállításában, és irányt mutathatnak az apnoé gyógyításában. Az alvási apnoé hátterében gyakorta áll túlsúly, így a fogyás jó eséllyel segít a dolgon, de egy esetlegesen fennálló allergia kezelése is jó fegyver lehet az alvászavar ellen. Antibiotikumos  illetve orrszteroidos kezelést is szoktak alkalmazni, hogy az apnoé többé ne jelenthessen akadályt a nyugodt alvásban.

Még nincs hozzászólás

Kötelező védőoltás megtagadása

Mik a lehetőségeid szülőként, és veszélyezteted-e a babát?
Gyerek
Keresztnév és küldetés

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.