kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

A szülők a pénztárcát nézik, nem a gyerek egészségét

A szülők a pénztárcát nézik, nem a gyerek egészségét
Így választunk tejterméket

Az ár mellett az eltarthatóságot is számít, a minőség már kevésbé.

Szerző: Gereczné Rudnai Éva
Forrás: Femina.hu

A Mona Hungary Kft. tavaly végzett kutatása során arra kérdésre kereste a választ, hogy vajon mennyire népszerű és elfogadott a tejtermékek fogyasztása hazánkban, és általában mi jellemzi az iskoláskorú gyerekek étkezési kultúráját.

A válaszadók 25-49 éves kor közötti anyukák voltak, akiknek 6-15 év közötti gyermekük van.

A szülők az árat nézik, nem a minőséget

Azon állításokkal, miszerint "a tejtermék nagyon fontos a gyermek szervezetének", "fontos, hogy ne génmanipulált tejet fogyasszon", "a friss legelőkön tartott tehenek egészségesebb tejet adnak", "génmanipuláció-mentesség a teljes folyamat alatt" a célcsoport nagy arányban egyetértett - azaz az édesanyák szemében jelentőséggel bír a minőség. Ugyanakkor a mai gazdasági körülmények között a szülők többsége ár alapján vásárol tejet.

Emellett kiemelt figyelmet fordítanak a zsírtartalomra, a szavatosság hosszára mint kényelmi szempontra, valamint az UHT - Ultra High Temperature, azaz ultrapasztőrözött - tejek kínálatára, míg a minőségi ellenőrzés megléte mindössze 8%-ukat befolyásolja a döntésben.

Az édesanyák a hosszabban friss tejekről csak a fogyaszthatósági idő alapján tájékozódnak, illetve az ultramagas hőmérsékleten pasztőrözött tejeket részesítik előnyben, pedig már hazánkban is évek óta elérhetők az ESL - Extended Shelf Life, azaz kiterjesztett eltarthatóságú - tejek, ráadásul mind szélesebb kínálatban. Ezek a termékek olyan hőkezelési technológiával készülnek, melynek eredményeképp a tej illata és íze megőrzi friss jellegét, ugyanakkor eltarthatósága jelentősen meghosszabbodik.

12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros
12 étel, amit imádnak a gyerekek, de nagyon káros
8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapniaAlattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók 14 csábító, de annál károsabb édességA 20 legütősebb étel a fejlődő szervezetnekVitamindús ételek gyerekeknek15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik12 étel, aminek nagyon magas a sótartalma - Ne add a gyereknek17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcökA 10 legédesebb gyerekdal15 természetes megoldás gyerekbetegségekre

Génmanipulált tej?

Az anyukák több mint harmada - 69% - szerint előfordulhat vagy biztosan előfordulhat, hogy génmanipulált tejet forgalmaznak hazánkban, csupán 7% gondolja jóhiszeműen, hogy ez biztosan nem fordulhat elő.

A többség nem tudja, hogy a génmanipulált tej milyen hatással lehet az emberi szervezetre, akik tudni vélik a hatását, azok a következő betegségeket, tüneteket említették: daganatos betegség, fejlődési rendellenesség, allergia.

- Ahhoz, hogy valóban tudjuk, milyen hatása van a génmanipulált tejnek, legalább egy vagy két emberöltőnek el kell telnie - mondta el Vági Zsolt dietetikus, a Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet ügyvezető igazgatója. - Nehéz megjósolni, hogy egy genetikai változás - akár az állatban, akár az általa elfogyasztott takarmányban - milyen hatást fog kiváltani az emberben.

A Genfrei jelzés garanciát biztosít

Mindenesetre szülőként érdemes a Genfrei jelzéssel ellátott termékeket tenned a kosaradba. Ez esetben a garanciát a tejgazdaságok és állattartási körülmények fokozott ellenőrzése biztosítja.

- A hazai étkezési kultúrában, fogyasztási szokásokban a gyermekek táplálkozása során is van még mit fejlődni, javítani - véli Strasser-Kátai Bernadett, a felmérést végző Mona Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

- Sok családban inkább a mennyiségi ételfogyasztás játszik döntő szerepet. Úgy gondoljuk, nagyobb hangsúlyt kellene helyezniük a tápanyagok, tápértékforrások minőségére. Az egészséges táplálkozás szolgálatában, a helyes táplálkozással kapcsolatos tudástár megosztása érdekében indította el a Mona Hungary Kft. - az egészséges táplálkozás elkötelezettjeként - a Montice Margaréta Gyűjtő Versenyét is. Az edukációs program célja, hogy felhívja a gyermekek, szüleik és nevelőik figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára.

Forrás: Mona Hungary Kft.

7 hozzászólás
Stegerdori       2012-01-25 14:03
8.
Teljesen jogos, hogy az egészség drága, de azért ha már nem csokit, hanem egy almát adsz neki az nagy lépés!!!!
spotty       2012-01-24 10:36
7.
Naná, hogy az árat nézik. Ezekből a fizetésekből mi mást néznének. Az van, amenyit meg tudnak fizetni. Rendes fizetések kellenének és akkro "megvehető" lenne az egészség.
gizus78       2012-01-20 15:30
6.
Hát sajnos 24 ezer forintból nehéz lenne mindennap tejterméket vásárolni, és egészséges ételeket fogyasztani.szerintem minden szülő megadná gyermekének,de sajnos nincs miből!!!

A legjobb immunerősítő ételek januárban - A gyereknek is

A téli hónapokban gyakoribbak a meghűléses, influenzás megbetegedések. Tegyél ellenük!
Gyerek
Keresztnév és küldetés

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.