kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

5 kérdés, amivel felmérheted a gyermek IQ-ját

5 kérdés, amivel felmérheted a gyermek IQ-ját

Kíváncsi vagy porontyod IQ-jára? Bonyolult tesztek helyett pár egyszerű kérdéssel is felmérheted.

Szerző: Bozori Ivett
Forrás: Femina.hu

Az IQ manapság nemcsak a felnőtteknél sarkalatos kérdés, hanem a gyerekek esetében is egyre gyakrabban felmerül. Meghatározására számtalan módszer létezik, neked és csemetédnek azonban nem kell a sokszor némiképp túlbonyolított tesztekkel bajlódnotok.

Néhány egyszerű kérdés feltevésével gyorsan és egyszerűen felmérheted gyermeked IQ-ját, ha pedig elégedetlen lennél az eredménnyel, azt is megtudhatod, miként segítheted elő kicsid értelmi fejlődését.

Pontosan mi is az az IQ?

Az IQ, azaz az intelligenciahányados az egyes személyek értelmességi szintjét mutatja meg - magát a fogalmat William Stern német pszichológus alkotta meg és használta először.

Ezt követően számtalan tesztet dolgoztak ki, gyermekek és felnőttek részére egyaránt, melyek elvégzésével könnyen kideríthető, hogy ki milyen IQ-val rendelkezik. Az átlagos emberek IQ-ja 90 és 110 közötti, különösen intelligensek a 110-139-es IQ-val rendelkezők, míg a zsenik akár IQ-ja akár 200 is lehet.

Ha kicsid pontos intelligenciahányadosára vagy kíváncsi, elvégeztethetsz vele egy erre szolgáló tesztet. Amennyiben beéred egy körülbelüli, ám korrekt támponttal, melynek révén sok mindenre következtetsz, elegendő, ha felteszel neki néhány egyszerű kérdést.

A kor is számít

A gyermekek intelligenciájának vizsgálatakor figyelembe kell venni az életkort, hiszen természetes, hogy nem lehet egy mércével mérne egy három- és egy nyolcéves csemetét.

15 tipikus nevelési baki
15 tipikus nevelési baki
15 készségfejlesztő, aminek minden gyerekszobában ott a helye10 gyakori szülői hiba9 ötletes alvássegítő szerkentyű 5000 forint alattA gyerekek 15 legkedvesebb szórakozása15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválikA 10 legédesebb gyerekdal11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban8 étel, amit minden gyereknek meg kellene kapniaÍgy lesz jó tanuló a gyerek11 színvariáció a gyerekszobába, ami fejleszti a kicsi IQ-ját

Kicsi korban

Óvodás, illetve annál is fiatalabb gyermeked értelmességi szintjét úgy ismerheted meg legkönnyebben, ha a lurkót különféle logikai és képességfejlesztő játékokkal teszteled.

Amennyiben a kicsi rendeltetésszerűen tud játszani az eszközökkel - ahelyett, hogy zavartan nézne rájuk, netán összevissza dobálná őket -, biztos lehetsz benne, hogy értelmes, tanulékony aprósággal van dolgod. E tekintetben jó támpontot kaphatsz akkor is, ha megfigyeled kicsid verbális aktivitását, társaihoz való viszonyulását, valamint érzelmi és képzeletvilágának gazdaságát.

Kisiskolásként

Az óvodát elhagyva csemetéd egy addig ismeretlen világot fedez fel, miközben újabb és újabb ismeretekkel gazdagodik. Ez utóbbiak jó alapként szolgálhatnak a gyerkőc értelmi szintjének felmérésére is, hiszen egy kisiskolás már tud írni, olvasni és számolni is. Nincs más dolgod, mint feltenni neki néhány kérdést, melyek segítségével azonnal kiderül az igazság.

1. Kérdezd meg tőle, hogy hányan járnak az osztályába, és kit hogyan hívnak.
2. Kérd meg, hogy magyarázza el egy általa használt idegen kifejezés jelentését.
3. Kérd meg, hogy mutassa meg a jobb és bal oldalt, akár saját magán, akár egy, a környezetében lévő személyen vagy tárgyon.
4. Ha hat-hét éves, kérd meg, hogy sorolja fel a hét napjait, ha nyolc-tíz éves, kérd arra, hogy sorrendben nevezze meg a hónapokat. Utóbbi esetben kérdezd meg tőle azt is, hogy milyen évet írunk.
5. Mondj neki néhány, a hétköznapi életben használt szót vagy kifejezést, és kérd meg, ezeket alapul véve alkosson értelmes mondatokat.

Ha csemetéd viszonylag jó eredménnyel megválaszolja a feltett kérdéseket, illetve megoldja a kapott feladatokat, biztos lehetsz benne, hogy megfelelő szintű intelligenciával rendelkezik. Amennyiben pedig feltűnően könnyen veszi az akadályokat, nem kizárt, hogy az átlagosnál jobb adottságokkal és képességekkel rendelkezik - a témában bőven információt találhatsz ide kattintva. Ha azonban némelyik feladvány kifogott rajta, nem árt jobban odafigyelned lurkódra, hiszen gyermekkorban még sokat lehet javítani a nem túl kiemelkedő eredményeken is.

Ilyen a tökéletes játszósarok!

A kicsi értelme játék közben fejlődik a legélvezetesebb, egyszersmind leghatékonyabb módon. Teremtsd meg számára az ideális körülményeket ehhez a létfontosságú tevékenységhez!

Ilyen a tökéletes játszósarok

A gyerek elsődleges fejlesztő tevékenysége a játék - ám nem mindegy, milyen környezetben. Videónk segítségével teremtsd meg csemetéd számára az ideális körülményeket!

Dátum: 2011. február 15.
Készítette: Femina.hu

Senki sem tökéletes

Ez utóbbi esetben egy kis szülői támogatással viszonylag könnyen és gyorsan segíthetsz a problémán.

Bizonyított tény ugyanis, hogy a kisgyermekek intelligenciája jó eséllyel növelhető, ha megfelelő érzelmi töltést, azaz sok-sok szeretetet kapnak szüleiktől, egészséges és boldog családban nevelkedhetnek, valamint a testi egészségükre is ügyelnek.

Ez utóbbihoz hozzá tartozik az egészséges környezet, a sok mozgás, nem utolsósorban pedig a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás is. Mindemellett persze elengedhetetlen a különféle képességfejlesztő, logikai és ügyességi játékok alkalmazása, melyek szintén hozzájárulnak lurkód IQ-jának növekedéséhez.

Még nincs hozzászólás

A 3 legjobb agypörgető táplálék - Így lesz okos a gyerek

Némi étrendbeli változtatás már néhány hónapon belül is jobb bizonyítványt eredményezhet.
Gyerek

Így növeld a gyerek IQ-ját - 5 élvezetes, ám hatékony fejlesztőjáték

Hozzájárulnak az iskolaérettséghez, eligazítanak a betűk és számok világában - megfizethető áron.
Gyerek
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.