kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

5 érv a császármetszés mellett: amikor biztonságosabb, mint a természetes szülés

5 érv a császármetszés mellett: amikor biztonságosabb, mint a természetes szülés

Tudd meg, mikor veszélyes a hüvelyi szülés a babára és a mamára.

Szerző: Rémes Ágnes
Forrás: Femina.hu

Sok édesanya retteg attól, hogy császármetszésre kerül majd sor, mások a lehetőséget látják a beavatkozásban, mely által megszabadulhatnak a szülés fájdalmaitól.

Egy jó orvos kezei között nincs mitől félni, ugyanakkor a felépülés nem egy diadalmenet. Vannak azonban esetek, amikor a műtét a baba és a mama érdekében egyaránt indokolt, mi több, egyenes életmentő.

A császármetszésről

Vannak országok - leginkább tőlünk nyugatra -, ahol az anya választhatja meg, hogy milyen módon kívánja világra hozni gyermekét, és sokan - pusztán kényelmi szempontból - a műtét mellett teszik le a voksot. Itthon ez teljes mértékben az orvos döntése - ahogy a kórházi zsargon mondja: a császármetszés nem kívánságműsor -, eltekintve néhány helyzettől.

Ha például az anyuka már túl van egy császáros szülésen, melynek spontán oka volt, a második terhesség alatt azonban minden rendben megy, az orvos kilátásba helyezheti a választást. Ugyanez két császár után nem lehetséges.

Napjainkban egyre növekszik a császárral születő babák száma, kivált a jól felszerelt kórházakban. A beavatkozásnak mindig egyetlen oka van: minimalizálni a lehetséges kockázatot mind a babára, mind a mamára nézve, illetve a legnagyobb biztonságban levezetni a szülést.

Ugyanakkor a császármetszés nagy hasi műtétnek számít, mely önmagában is tartalmaz rizikófaktorokat, így kellő megalapozottság nélkül nem folyamodnak ehhez a megoldáshoz.

Téraránytalanság

Téraránytalanságnak nevezzük, amikor a csontos medencebemenet és a baba koponyája között olyan méretbeli különbség figyelhető meg, mely eleve kizárja a természetes szülés lehetőségét. Valójában arról van szó, hogy a pici koponyája nagyobb, mint medence megfelelő területének nyílása, melyen nyilvánvalóan nem fér át a csöppség. Ilyenkor magától értetődő a műtét szükségessége, mivel ez az egyetlen lehetőség a baba világrahozatalára. A közszájon forgó vélekedéssel szemben a téraránytalanság előfordulására egyedül a genetika van hatással, a kismama csípő- és popsiméretéből pedig nem következtethetünk könnyű vagy nehéz szülésre.

Harántfekvés

Harántfekvésről beszélünk, amikor baba pozíciója oly módon tér el a normálistól, hogy gerince a mama gerincével derékszöget zár be, azaz a koponya csúcsa a pocak bal vagy jobb oldala felé néz. A testhelyzet olykor magától normalizálódik, de előfordul az is, hogy tartóssá válik. Ilyen esetekben az orvosok automatikusan beavatkoznak a természetes folyamatba, mivel ebben a testtartásban a kicsi a medence nyílásán sem férne át.

Mi vár rád a szülőszobában?

Első látásra ridegnek tűnhet, ám itt minden a te és gyermeked biztonságát szolgálja. Ismerd meg jobban videónkból!

Mire számíts a szülőszobában?

Nemsokára világra jön a kisbaba. Amikor az anyuka a szülőszobába kerül, akkor döbben rá, eddig azt sem tudta, mi és hogyan fog valójában történni ebben a helyiségben. A femina.hu dúla szakértője elmondja, mire számíthatsz.

Dátum: 2010. április 5.
Készítette: Femina.hu

Korábbi császármetszések

Két császármetszést követően nem kockáztatják meg a természetes szülést, mivel annak során a műtét miatt meggyengült szövetek felszakadhatnak, az ilyen természetű sebek pedig jelentős károkat, illetve szövődményeket okozhatnak.

Extragenitális okok

Indokolt a császármetszés akkor is, ha az édesanya testi adottságai, illetve veleszületett vagy szerzett betegségei veszélyessé teszik a hosszú vajúdást. Ezek közé tartozik például a nem megfelelő látás. Egy bizonyos dioptriaszám fölött rutineljárásnak számít a műtét, mivel a szüléssel járó erőfeszítés retinaleválást okozhat, tehát magas a kockázata annak, hogy az édesanya teljesen elveszíti látását.

A nem megfelelően fejlődött női szervek, például a fejletlen vagy túlzottan hátrahajló, esetleg előreeső méh is szükségessé teheti a beavatkozást a további komplikációk elkerülése végett. Bizonyos szívbetegségek esetén szintén nincs választás, mivel a szokatlan terhelés beláthatatlan következményeket vonhat maga után.

Mit vigyél magaddal a kórházba?
Mit vigyél magaddal a kórházba?
15 enyhítő tipp a kellemetlen terhességi tünetekreTiltott ételek listája kismamáknak15 mellápoló tipp kismamáknak12 karcsúsító, divatos összeállítás friss kismamáknakA 10 legédesebb gyerekdal11 dolog, ami nélkül buta lesz a gyerek - IQ-növelő praktikák babakorban15 dolog, amit kerülj, amíg szoptatszNőies frizurák kismamáknak, kevés hajból14 termékenységnövelő tippEzért születhet betegen a kisbaba - 10 gyakori rizikófaktor terhesség alatt

Spontán döntés

Előfordul, hogy a császármetszés szükségessége csak a szülés megindulása után derül ki. Gyakori eset például, hogy egészen előrehaladott fájások ellenére sem történik meg a szükséges tágulás - ilyenkor az anatómiai helyzetre és a baba állapotára alapozzák a döntést. Klasszikus probléma, hogy a pici nyaka köré tekeredett köldökzsinór akadályozza az oxigén felvételét. Ebben az esetben indokolt az azonnali operáció.

Hasonló a helyzet az úgynevezett előreeső köldökzsinórral, amikor a köldökzsinór - általában többször szülőknél és burokrepesztést követően - előreesik, és a pici feje és a medencecsont közé ékelődik, akadályozva a vér áramlását. Ekkor szintén az oxigénhiányos állapot kialakulását elkerülendő avatkoznak be, de szerencsére az ilyen komplikáció előfordulása igen ritka, nagyjából egy ezrelék.

Még nincs hozzászólás

Hány szál cigi nem káros még a magzatra? A dohányos kismamák gyakori kérdése

Kevés visszatetszőbb dolog van, mint amikor egy kismama füstöl.
Gyerek

Így születhet egészséges kisbabád - A folsav csodálatos hatásai

Kisbabád egészsége múlhat a folsavon, ám nem mindegy, milyen formában juttatod be szervezetedbe.
Gyerek
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.