kisebb normál nagyobb
Címoldal   /   Gyerek   /  

2 lázcsillapító, amit ne adj a gyereknek

2 lázcsillapító, amit ne adj a gyereknek
És 2, amit nyugodtan

Tudd meg, milyen gyógyszert adhatsz csecsemőkorban, és melyik készítmény a legveszélyesebb!

Forrás: Femina.hu

A lázat nem mindig tartották ijesztőnek. Az ókoriak örömmel üdvözölték a megemelkedett testhőmérsékletet, mivel úgy hitték, kiégeti a rossz nedveket.

Még Hippokratész is azt feltételezte, hogy a láz többet használ, mint amennyit árt: a középkorban időnként szándékosan váltották ki, hogy a szifiliszt és a fertőző betegségeket leküzdhessék.

A teljes képhez ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy számos rettegett betegség, mint a skarlát is, melynek hallatán még ma is a legtöbb anya megijed, a múltban azért volt halálos, mert a vele járó magas lázat nem tudták csillapítani.

Mindössze száz évvel ezelőtt érkezett meg az első lázcsillapító, az aszpirin, ami nemcsak a betegségek ellen jelentett hatékony fegyvert, de a lázhoz való hozzáállást is megváltoztatta. Ma a legtöbb anya már akkor kétségbeesik, ha 38 fok közeli értéket jelez a hőmérő, és rögtön nyúl a lázcsillapító után. Pedig, mint minden gyógyszer esetében, ezeknek a készítményeknek is lehetnek mellékhatásaik, éppen ezért nem mindegy, hogy melyiket és mikor adod a gyereknek.

Mikor van szükség lázcsillapítóra?

Becslések szerint a babáknál a láz 80-90%-ban a kezelést nem igénylő vírusfertőzések miatt alakul ki. Ma a legtöbb orvos hasonló körülmények között nem javasolja a láz gyógyszeres csillapítását, hacsak nem éri el, vagy nem haladja meg a 38,8 fokot. Ha rövid időn belül rohamosan emelkedni kezd, már 38,4-től adhatsz tablettát a gyereknek, hiszen az is idő, mire elkezd hatni, és a pici láza abban a fél-háromnegyed órában is tovább emelkedhet. Ha azonban csemetéd betegsége fájdalommal vagy egyéb kellemetlenséggel is jár, a kezelőorvos alacsonyabb hőmérséklet esetén is javasolhat lázcsillapítót.

Amennyiben egyéb betegség mellett jelentkezik láz, vagy tartós az állapot, mindenképpen szükség lehet gyógyszeres kezelésre, természetesen a doktor utasításainak megfelelően. Különösen igaz ez a hőguta esetében, vagyis akkor, amikor fokozatosan egyre magasabbra szökik a baba láza, és korábban tartós hőhatás érte.

Fontos!
Ha a két hónaposnál fiatalabb csecsemő láza 37,8 fok fölé emelkedik, vagy az idősebb gyerkőc hőmérséklete eléri a 41,1 fokot, azonnal hívd ki az orvost, vagy vidd be csemetédet az ügyeletre.

Mit ne adj a gyereknek?

Kisgyerekek esetében az aszpirin lázcsillapítóként mára tabu lett. Kiderült ugyanis, hogy a vírusos fertőzések, többek között az influenza tüneteinek aszpirinnel való kezelése esetén a gyerekeknél nagyobb kockázata van a Reye-szindróma kialakulásának.

A ritka, de életveszélyes betegség az agyat és a májat érinti, az itt keletkező duzzanat és gyulladás pedig végső soron a kicsi életébe is kerülhet. A fokozott kockázat miatt a gyerekorvosok általában azt tanácsolják, hogy a csemete 12 éves koráig ne alkalmazz acetilszalicilsav hatóanyagú lázcsillapítót, de mások egészen 18 éves korig nem javasolják.

15 természetes megoldás gyerekbetegségekre
15 természetes megoldás gyerekbetegségekre
15 fegyver az influenza ellen15 dolog, amitől a gyerek megbetegszikA 9 legerősebb természetes gyógymód - Szeszélyes tavaszi időben15 alvássegítő tipp, ami biztosan beválik17 mesekönyv, amit imádnak a gyerkőcökA 10 legédesebb gyerekdalVeszélyes gyógymódokA vérszegénység 9 tipikus jeleOtthon is veszélyben a gyerekAlattomos mérgek, melyek a legtöbb lakásban megtalálhatók

Mi a helyzet az Algopyrinnel?

Bár a közelmúltban az Algopyrin körül alakult ki nagyobb botrány, minek eredményeképpen ma már nem kapható vény nélkül a patikákban, a metamizol-nátrium-tartalmú láz- és fájdalomcsillapító csak tartós szedés és túladagolás esetén veszélyes. Ebben az esetben valóban károsíthatja a vesét. Bár a legtöbb szakembernek nem ez az első választása, és csak kifejezetten magas láz esetén ajánlják, nem kell megijedned, ha a gyerekorvos ezt a készítményt javasolja. Ha pontosan az utasítások szerint adagolod a gyereknek, és nem haladod meg az előírt mennyiséget, nem lesz tőle baja. Négyéves korban porrá zúzva, bőséges folyadékkal kísérve egy tabletta harmada adható egyszerre a kicsiknek, a nap folyamán legfeljebb hatszor.

Mit adhatsz bátran?

Számos fájdalomcsillapító és lázcsillapító van forgalomban, de kisgyerekek esetében leginkább kettő jöhet szóba: a paracetamol- és az ibuprofen-tartalmú. A paracetamol és az ibuprofen egyaránt ugyanolyan jól csillapítja a fájdalmat és a lázat, mint az aszpirin, bár a szervezetben másképp fejtik ki hatásukat, és mások a mellékhatásaik.

Paracetamol-tartalmú készítmények

Sok évig a paracetamol volt az első választás az aszpirinmentes lázcsillapításra. Legnagyobb előnye, hogy csecsemőknek is adható: a babák számára kiszerelt paracetamol elérhető folyékony szirup, cseppek, pezsgőpor vagy végbélkúp formájában.

Ez utóbbi hasznos lehet, ha a kicsi nem hajlandó szájon át bevenni az orvosságot, illetve gyomorpanaszai vannak, netán a betegséghez hányás is társul.

Bár a paracetamol előírásos módon alkalmazva biztonságosnak számít, egy hétnél tovább tartó rendszeres szedése veszélyes lehet. Túladagolása, vagyis a javasolt dózis 15-szöröse halálos májkárosodást okozhat. Valószínűleg ez az oka annak, hogy a csecsemők számára kiszerelt folyékony lázcsillapító kis üvegekben kapható, és egyben ez a magyarázat arra is, hogy miért kell az összes gyógyszert olyan helyen tárolnod, ahol a már kúszó-totyogó apróság nem fér hozzá.

Vény nélkül kapható, paracetamol-tartalmú lázcsillapítók: Coldrex, Panadol, Béres Febrilin, Efferalgan, Neo Citran.

Ibuprofen-tartalmú készítmények

Egyre elterjedtebbek a vény nélkül kapható, folyékony, ibuprofen-tartalmú készítmények, és ma már számos gyerekorvos ezeket javasolja a paracetamollal szemben, mivel kissé erősebb és tartósabb hatást biztosítanak. Ezeket ugyanis elég hat-nyolc óránként beadni, szemben a paracetamol négy-hat órás adagolásával, ha tehát ezt választod, kevesebb vegyszert kell a kicsi szervezetébe juttatnod. Az ibuprofen szintén elérhető folyadék vagy csepp formájában, de csak hat hónaposnál idősebb gyereknek szabad adni, és sohasem akkor, ha kiszáradt, sűrűn hány, vagy hasi fájdalmai vannak.

Ha megfelelően adagolod őket, ezeknek a gyógyszereknek alig van mellékhatásuk: az ibuprofen legnagyobb hátránya az esetleges gyomorirritáció. Ezt könnyen elkerülheted, ha az orvosságot étkezés vagy ivás közben adod be a kicsinek. Nem véletlenül javasolja a legtöbb orvos, hogy a gyógyszert legalább egy egész pohár vízzel kell lenyelni: ez még felnőttkorban is feltétlenül szükséges, ha szeretnéd elkerülni a gyomorpanaszokat.

Vény nélkül kapható, ibuprofen-tartalmú lázcsillapítók: Algoflex, Nurofen, Spedifen.

Sok gyerekorvos régebben azt javasolta, hogy a szülők váltva adjanak a gyereknek paracetamol- és ibuprofen-tartalmú készítményt, de mára kiderült, hogy ez hosszútávon veszélyes lehet, ugyanis a két gyógyszer kombinációja vesekárosodáshoz vezethet.

Betegség esetén tehát mindvégig csak egyféle gyógyszerrel kezeld csemetédet, ha pedig éppen nincs szükséged a tablettákra, mint minden más gyógyszert, ezeket is tartsd biztonságosan elzárva, olyan helyen, ahol babák és gyerekek sem férhetnek hozzá.

Cikkünk Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg és Sandee Hathaway Az első 12 hónap - Újdonsült szülőknek a terhesség utáni időszakról című könyve alapján készült.

3 hozzászólás
Tusi81       2015-11-17 18:55
4.
Egyre többszőr kerül szóba, hogy butaság a lázat csillapítani, ha nem túl magas, mert épp harcol a test a betegség ellen....
Leni_       2012-11-29 08:36
3.
Paracetamol? Ibuprofen??? Egyre jobb!!! Persze, a patikusoknak is meg kell élnie, ahelyett, hogy a fűszerpolcon szétnézetnének az anyukákkal!!! Az azért sokkal olcsóbb!! Ráadásul a gyerekünk máját, veséjét sem fogja károsítani!! (Igaz, akkor majd nem... tovább »
anonymous       2010-04-02 08:53
2.
OLVASSÁTOK EL!!!!! http://www.tenyek-tevhitek.hu/paracetamol.htm http://www.tenyek-tevhitek.hu/egeszseg-hirek.htm

Miben lesz tehetséges a gyermeked?
- Születésnapja elárulja!

Még nem sikerült megtalálnod csemetéd erősségét? Most megtudhatod, miben a legjobb!
Gyerek

Melyik napon született a gyereked? - Ilyen jövő vár rá!

A csillagok állása sok dologra hatással van, így az, hogy csemetéd mikor született, a jövőjét is befolyásolhatja.
Gyerek
Femina mesék és színezők

Blog.hu ajánló

    hirdetés
    hirdetés
    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit.